A KLM Cityhopper virtuális valóság segítségével képzi az új pilótákat

Henger Attila, 2020. november 1. 10:54

A KLM Cityhopper november ötödikén, a világon elsőként vezeti be a saját fejlesztésű virtuális valóság képzését az Embraer 175 és 190-es repülőgépek pilótái számára. A fejlesztés segítségével költség- és időhatékonnyá válik a szakemberek kiképzése.

A KLM leányvállalata, a KLM Cityhopper európai utakra egy Embraer gépekből álló flottát használ. A légitársaság a pilóták eltérő igényeire adott hatékony válaszadás reményében kezdett bele a virtuális valóság felhasználásával készülő program fejlesztésébe.

 

Sebastian Gerkens, a KLM Cityhopper Senior Embraer oktatója szerint, „a virtuális valóság hozzáférhetőbbé teszi a képzést. A pilótáknak nem kell egy teremben vagy egy szimulátorban ülniük a megadott időben, így helytől függetlenül, igény szerint tudják használni a programot. Ezen felül a tanulók lehetőséget kapnak képességeik biztonságos felfedezésére. A VR segítségével a pilóták már a képzésük korai stádiumában megismerkednek pilótafülkével, ezáltal hatékonyabban tudják felhasználni későbbi, a szimulátorban töltött képzési idejüket.” 


Az új oktatási mód megtakarítást is eredményez, többek között azért, mert csökkenti a külső beszállítók számát, és rugalmasabbá teszi az ütemezést.

 

 

Három felhasználási terület

Az Embraer 175 és 190-es repülőgépekhez tartozó képzési programokat a KLM VR szakértői a KLM Cityhopper együttműködésével fejlesztették. A képzés mindhárom fázisa eleme az úgynevezett Type Rating Course-nak, mely során a pilóták megtanulják az általuk vezetendő repülőtípusok sajátosságait.

 

1. Virtuális pilótafülke – egy interaktív kép a kezelőfelületről, a pilóta szemszögéből.

2. Bemutató videó – egy 360 fokos videó a pilótafülke pótülésének szemszögéből.

3. Virtuális séta – külső és belső 360 fokos képek a repülőről.

 

„Ezek a programok különböző módon lettek létrehozva,” - magyarázta Werner Soeteman, a KLM VR Centre OF Excellence menedzsere. „A virtuális pilótafülke egészét például a VR és 3D szakértők készítették számítógépeken. A 360 fokos videókat és képeket pedig a pilótafülkéből az egyik VR mérnökünk rögzítette repülés közben, a KLM Cityhopper pilótáinak közreműködésével. A fejlesztőink természetesen nem ismerik az Embraer gépek működését, bár az elmúlt időszakban kétségkívül sokat tanultak.”

 

 

EASA tanúsítvány

A KLM már régóta érdekelt a VR képzések kapcsán. Mi sem bizonyítja ezt jobbam, mint a már korábban, a karbantartók és a KLM Citychopper légiutas kísérői számára létrehozott oktatóanyagok. Most az Embraer 175 és 190-es pilótákon a sor, hogy csatlakozzanak e társasághoz.

 

A VR tanfolyamok kiegészítik a KLM meglévő képzési programját. A KLM Cityhopper vizsgálja, hogy megszerezhető-e az EASA (European Union Aviation Safety Agency) tanúsítvány az új képzésekre, amelyek idővel felváltanák az olyan alapvető oktatási formákat, mint a tantermi órák, a tankönyvek és a pilótafülkéről készült poszterek. A képzések minőségének fenntartása természetesen továbbra is a legfontosabb szempont lesz a biztonság érdekében.

 

A képzés bemutatásáról videó is készült:

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így uralja jelenleg az energetikai átállás a közüzemi ágazat mindennapjait!

Az év elején az energiaárak csökkenése mellett a közüzemi ágazat vezetőinek figyelme határozottan az energiaátalakítás üzleti kérdéseire irányult. Emellett az is előtérbe került, hogy miként tudják megvalósítani a COP28 klímakonferencián tett ígéreteket. 

2024. március 2. 16:20

Új vezérigazgató került az Antenna Hungária élére

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól – közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

2024. március 2. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30