Az online oktatás adatkezelési kockázatai

forrás: Prím Online, 2020. november 26. 16:29

A tavaszi, első COVID 19 hullám idején bevezetett online oktatás több adatvédelmi és biztonsági kérdést is felvetett – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – ide tartozik például az online tanórák alatt kötelezően használandó kamera. A COVID 19 megjelenése óta több NAIH állásfoglalás és tájékoztató született a témával kapcsolatosan. (például: Állásfoglalás a digitális tanórák egyes adatvédelmi kérdéseiről; Tájékoztató a digitális távoktatás adatvédelmi és adatbiztonsági vonatkozásairól) 

Az élő „stream”, azaz a tanórák élő közvetítése videó és hang kapcsolattal mind a tanár, mind pedig a diákok részéről megkövetelhető lehet azon esetekben, amikor erre nincs más lehetőség, például egy óra közbeni teljesítmény számonkérés. Amennyiben a tanár szükségesnek tartja az élő közvetítést az online óra lefolytatásához javasoljuk, hogy kizárólag csak a szükséges elemek látszódjanak a videóhívás alkalmával, a legtöbb erre szolgáló program alkalmas arra, hogy a felhasználó háttér effektet állítson be, javasoljuk ezek használatát.

 

Azonban fontos megjegyezni, – hívja fel a figyelmet Sándor Zsolt András – hogy ezen online közvetített órák ne kerüljenek rögzítésre, hiszen ez a való életben a tantermi oktatáson sem alkalmazott. Amennyiben az óra mégis rögzítésre kerül abban az esetben a személy, aki rögzítette már önállóan felelős az esetleges következményekért.

 

Az online tanrend alatt a pedagógusok számára a rendelkezésre álló digitális eszközök biztonságos használata is egy kiemelkedő terület. Az oktatási intézmény felelőssége, hogy ezen előírásokat megfogalmazza a tanárok számára. Például amennyiben nem a keretrendszerekben zajlik az oktatás (NEPTUN, KRÉTA...) javasolt a munkahelyi e-mail címek kialakítása és ezeknek kötelezően előírt használata. Saját eszköz használata során is számos követelményt kell támasztania az intézménynek a pedagógusok felé, hogy az adatkezelés a lehető legbiztonságosabb keretek között történjen, a legfontosabbak ezek közül a legális (licenszelt) szoftverek alkalmazása, rendszerek naprakészen tartása és a vírusirtó használat.

 

Összességében az online oktatás adatkezelési kockázatait könnyen csökkenthetjük kellő odafigyeléssel, az intézményünk által előírt követelmények betartásával és a GDPR rendeletben megfogalmazott adattakarékosság, bizalmasság és integritás alapelvek alkalmazásával.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone Csoport 20 millió eurót fektet a digitális készségek és oktatás fejlesztésébe világszerte

Az oktatás világnapja alkalmából a Vodafone Csoport bejelentette, hogy a Vodafone Alapítvány a következő 5 évben 20 millió euróval támogatja a helyi Alapítványok digitális készségeket fejlesztő és oktatási programjait. A támogatás így a hazai oktatás mellett az Albániában, Csehországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Törökországban és az Egyesült Királyságban tanuló diákokat fogja segíteni. A befektetés 2025-re várhatóan 16 millió tanulót fog elérni.* 

2021. január 25. 13:36

Online nyílt nap az ELTE Informatikai Karán

Január 28-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napján tájékozódhatnak a választható képzésekről, az ipari együttműködő partnerekről, kutatásokról, a nemzetközi ösztöndíj-lehetőségekről, megismerkedhetnek az oktatókkal, érdekes előadásokon vehetnek részt.

2021. január 25. 11:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás