Az online oktatás adatkezelési kockázatai

forrás: Prím Online, 2020. november 26. 16:29

A tavaszi, első COVID 19 hullám idején bevezetett online oktatás több adatvédelmi és biztonsági kérdést is felvetett – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – ide tartozik például az online tanórák alatt kötelezően használandó kamera. A COVID 19 megjelenése óta több NAIH állásfoglalás és tájékoztató született a témával kapcsolatosan. (például: Állásfoglalás a digitális tanórák egyes adatvédelmi kérdéseiről; Tájékoztató a digitális távoktatás adatvédelmi és adatbiztonsági vonatkozásairól) 

Az élő „stream”, azaz a tanórák élő közvetítése videó és hang kapcsolattal mind a tanár, mind pedig a diákok részéről megkövetelhető lehet azon esetekben, amikor erre nincs más lehetőség, például egy óra közbeni teljesítmény számonkérés. Amennyiben a tanár szükségesnek tartja az élő közvetítést az online óra lefolytatásához javasoljuk, hogy kizárólag csak a szükséges elemek látszódjanak a videóhívás alkalmával, a legtöbb erre szolgáló program alkalmas arra, hogy a felhasználó háttér effektet állítson be, javasoljuk ezek használatát.

 

Azonban fontos megjegyezni, – hívja fel a figyelmet Sándor Zsolt András – hogy ezen online közvetített órák ne kerüljenek rögzítésre, hiszen ez a való életben a tantermi oktatáson sem alkalmazott. Amennyiben az óra mégis rögzítésre kerül abban az esetben a személy, aki rögzítette már önállóan felelős az esetleges következményekért.

 

Az online tanrend alatt a pedagógusok számára a rendelkezésre álló digitális eszközök biztonságos használata is egy kiemelkedő terület. Az oktatási intézmény felelőssége, hogy ezen előírásokat megfogalmazza a tanárok számára. Például amennyiben nem a keretrendszerekben zajlik az oktatás (NEPTUN, KRÉTA...) javasolt a munkahelyi e-mail címek kialakítása és ezeknek kötelezően előírt használata. Saját eszköz használata során is számos követelményt kell támasztania az intézménynek a pedagógusok felé, hogy az adatkezelés a lehető legbiztonságosabb keretek között történjen, a legfontosabbak ezek közül a legális (licenszelt) szoftverek alkalmazása, rendszerek naprakészen tartása és a vírusirtó használat.

 

Összességében az online oktatás adatkezelési kockázatait könnyen csökkenthetjük kellő odafigyeléssel, az intézményünk által előírt követelmények betartásával és a GDPR rendeletben megfogalmazott adattakarékosság, bizalmasság és integritás alapelvek alkalmazásával.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB és partnerei felújított robotokat ajándékoztak az Óbudai Egyetemnek

Az ABB és partnerei felújított robotokat ajándékoztak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának. 
A cég több mint 40 országban működik együtt iskolákkal, főiskolákkal és egyetemekkel, hogy a diákok elsajátítsák a robotprogramozás és működtetés alapjait. Partneri kapcsolataik révén az intézmények részt vehetnek az automatizált megoldások kutatásában és fejlesztésében a tényleges alkalmazásokban történő felhasználás érdekében, ezáltal a diákok foglalkoztatási lehetőségeit is javítják.

2023. június 5. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39