Mobil robot segítségével automatizál a Schneider Electric is

forrás: Prím Online, 2020. november 27. 09:39

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) területén piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) termékét, egy MiR500 mobil robotot állított munkába a Schneider Electric Industries bukownói gyárában, Lengyelországban. A MiR500 autonóm mobil robot akár 400 kg súlyú áruval is megpakolt raklapokat szállít a gyárterület és a raktár között, melynek köszönhetően hozzájárul a belső logisztika optimalizálásához, mivel csökkenti a szállítási költségeket és növeli a munkahelyi biztonságot. A MiR kiválasztásában nagy szerepet játszott annak rugalmassága, biztonságos működése, teherbírása, valamint könnyű használhatósága.

 

Csökkennek a logisztikai költségek

A Schneider Electric becslése szerint a MiR500 autonóm mobil robot gyorsan be fogja hozni az árát. A gyár képes csökkenteni belső logisztikai és szállítási költségeit, valamint a használatban lévő raklapok számát is. A befektetés megtérülésének kiszámításához ezeket a tényezőket veszik figyelembe.

 

„Az áruval két szinten megpakolt raklapok szállítására képes mobil robot bevezetése lehetővé tette, hogy több áruval töltsük fel a kamionokat. Ennek hatására csökkennek a szállítási költségek, továbbá kevesebb raklapot használunk, ami csakugyan csökkenti a költségeket” – mondja Agnieszka Należnik-Jurek, a Schneider Electric műszaki osztályvezetője.

 

 

A MiR500 egész nap képes a munkavégzésre, három műszakban dolgozik. A robot nyolcféle kört fed le a gyárban, ahol egy kör átlagos hossza 140 m, egy műszak alatt pedig átlagosan 5,5-6 km-es távolságot tesz meg. Miután megkapta küldetését a raktári alkalmazottól, a robot felvesz egy üres raklapot a raktárban és elviszi azt a gyártósorhoz. Ezután a MiR500 az üres raklapot egy üres raklaptartóra helyezi, elveszi a késztermékekkel telipakolt raklapot, és elszállítja a raktárba. Amennyiben a raktárba való visszatéréskor nem kap új feladatot, a robot automatikusan beáll a töltőállomásra.

 

„A MiR autonóm mobil robotok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy optimalizálják belső szállításukat anélkül, hogy meg kelljen változtatni a gyárterületet, emellett pedig nagy terhelhetőséget és rugalmasságot, valamint könnyű használhatóságot kínálnak. Ezeket az előnyöket a Schneider Electric bukownói mérnökei is felismerték” – mondja Łukasz Mąka, az Astor MiR robotokért felelős vezetője.

 

 

A MiR Pallet Lift raklapemelő modullal ellátott MiR500 megkönnyíti egész raklapok a MiR Pallet Rack raklapállványról való felvételét. A felszerelt és Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott I/O érzékelők folyamatosan küldik a pozíciókat a robotoknak. Ennek köszönhetően a szállított raklapok útja mindvégig nyomon követhető. A bukownóban használt SE Andon vezérlő rendszerben a robotok összes küldetésével és feladatával kapcsolatos információk megtekinthetők. Mindössze pár hónap után a Schneider Electric olyan mértékben volt képes optimalizálni belső szállítását, hogy lehetőség nyílt csatlakoztatni egy újabb MiR robotot a következő gyártási folyamathoz.

 

A meglévő régi, rögzített pályát követő AGV esetében nem volt lehetőség az útvonal változtatására, amikor a teljes gyártási folyamat átállítása ezt szükségessé tette volna. A MiR robot rugalmasságának köszönhetően azonban a Schneider Electric gyorsan és további felmerülő költségek nélkül rendezheti át a gyárterületet, mivel ehhez nem kell külső támogatást igénybe venniük.

 

 

Emelkedett biztonság

A 360 fokos látómezejű lézerek folyamatosan figyelik azokat a tárgyakat, amelyek közelében a robotok mozognak, így garantált a biztonság. A korábban használt AGV kocsival ellentétben, amely nem feltétlenül vett volna észre egy útjába lépő embert, a MiR robot dinamikus környezetekben is biztonságosan végzi munkáját. Észleli az embereket és gépeket, és megáll, vagy újratervezi útvonalát, amikor alkalmazottak, illetve egyéb akadályok kerülnek az útjába. Az alkalmazott 3D-s kamera és a lézeres szkennerek a MiR robotok alaptartozékai.

 

A hang- és fényjelzések emellett még tovább növelik a biztonságot. Mielőtt belép egy helyiségbe, ahol emberek tartózkodnak, a MiR500 egy hangjelzéssel hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Majd miután kivárja az előre beprogramozott időt, belép a terembe. A MiR500 kék fénnyel is fel van szerelve, ami a Schneider Electric gyáraiban kötelező a mozgó gépek számára.

 

„A MiR robot telepítését örömmel fogadták a mérnökeink. A MiR500 jelenleg akár 400 kg-nyi áruval megpakolt raklapokat is képes szállítani, három műszakban, napi 24 órában. Az előnyök a raktárban dolgozó alkalmazottak számára a legszembetűnőbbek, akik szerint a MiR robot használata rendkívül egyszerű, webes felülete pedig felhasználóbarát. Emellett nagyra értékelik a korábbi önvezető járművek, az AGV-k visszavonultatása után visszanyert extra helyet is” – mondja Marcin Hat, a Schneider Electric gyártási folyamatainak robotikai mérnöke.

 

MiR robotokat a Schneider Electric további gyáraiban, Bulgáriában, Olaszországban és Franciaországban is alkalmaznak.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hamarosan a bankok működését is segítheti az Ecomate app

Hamarosan a bankok is bevezethetik az ff.next Ecomate alkalmazását, amely a piacon egyedülálló módon ötvözi a pénzügyi edukációt és környezeti tudatosságra nevelést. Az Ecomate tavaly októberben elnyerte a Vodafone Digitális Díj Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriájának megosztott első helyezését, a zöld banki alkalmazás fejlesztése azóta pedig jelentősen felgyorsult. 

2021. március 1. 12:01

Műszaki-informatikai fejlesztés Szombathelyen

Az ELTE „EFOP-3.6.1-16-2016-00023 azonosító számú, Kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítása az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi kampuszán" projektje az informatikai és a természettudományi területeken az ELTE budapesti és szombathelyi adottságainak, erőforrásainak, kapacitásainak és lehetőségeinek figyelembe vételével – minden ottani előzmény nélkül  – létrehozott és beindított egy jelentős kutatás-fejlesztési és oktatási fejlesztést Szombathelyen.

2021. március 1. 10:53

Egyre több e-autót használnak a magyarok

Az egyik legmodernebb és leginnovatívabb elektromos autó, a Volkswagen ID.3 is bekerült az E.ON Hungária Csoport e-flottájába, jelentette be közös sajtótájékoztatón az energiavállalat, a Porsche Hungaria és Mercarius Flottakezelő. Az e-mobilitásban aktív vállalatok vezetői arra számítanak, hogy az elektromos autók térnyerése az idén is folytatódik.

2021. március 1. 09:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55