Mobil robot segítségével automatizál a Schneider Electric is

forrás: Prím Online, 2020. november 27. 09:39

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) területén piacvezető Mobile Industrial Robots (MiR) termékét, egy MiR500 mobil robotot állított munkába a Schneider Electric Industries bukownói gyárában, Lengyelországban. A MiR500 autonóm mobil robot akár 400 kg súlyú áruval is megpakolt raklapokat szállít a gyárterület és a raktár között, melynek köszönhetően hozzájárul a belső logisztika optimalizálásához, mivel csökkenti a szállítási költségeket és növeli a munkahelyi biztonságot. A MiR kiválasztásában nagy szerepet játszott annak rugalmassága, biztonságos működése, teherbírása, valamint könnyű használhatósága.

 

Csökkennek a logisztikai költségek

A Schneider Electric becslése szerint a MiR500 autonóm mobil robot gyorsan be fogja hozni az árát. A gyár képes csökkenteni belső logisztikai és szállítási költségeit, valamint a használatban lévő raklapok számát is. A befektetés megtérülésének kiszámításához ezeket a tényezőket veszik figyelembe.

 

„Az áruval két szinten megpakolt raklapok szállítására képes mobil robot bevezetése lehetővé tette, hogy több áruval töltsük fel a kamionokat. Ennek hatására csökkennek a szállítási költségek, továbbá kevesebb raklapot használunk, ami csakugyan csökkenti a költségeket” – mondja Agnieszka Należnik-Jurek, a Schneider Electric műszaki osztályvezetője.

 

 

A MiR500 egész nap képes a munkavégzésre, három műszakban dolgozik. A robot nyolcféle kört fed le a gyárban, ahol egy kör átlagos hossza 140 m, egy műszak alatt pedig átlagosan 5,5-6 km-es távolságot tesz meg. Miután megkapta küldetését a raktári alkalmazottól, a robot felvesz egy üres raklapot a raktárban és elviszi azt a gyártósorhoz. Ezután a MiR500 az üres raklapot egy üres raklaptartóra helyezi, elveszi a késztermékekkel telipakolt raklapot, és elszállítja a raktárba. Amennyiben a raktárba való visszatéréskor nem kap új feladatot, a robot automatikusan beáll a töltőállomásra.

 

„A MiR autonóm mobil robotok lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy optimalizálják belső szállításukat anélkül, hogy meg kelljen változtatni a gyárterületet, emellett pedig nagy terhelhetőséget és rugalmasságot, valamint könnyű használhatóságot kínálnak. Ezeket az előnyöket a Schneider Electric bukownói mérnökei is felismerték” – mondja Łukasz Mąka, az Astor MiR robotokért felelős vezetője.

 

 

A MiR Pallet Lift raklapemelő modullal ellátott MiR500 megkönnyíti egész raklapok a MiR Pallet Rack raklapállványról való felvételét. A felszerelt és Wi-Fi hálózathoz csatlakoztatott I/O érzékelők folyamatosan küldik a pozíciókat a robotoknak. Ennek köszönhetően a szállított raklapok útja mindvégig nyomon követhető. A bukownóban használt SE Andon vezérlő rendszerben a robotok összes küldetésével és feladatával kapcsolatos információk megtekinthetők. Mindössze pár hónap után a Schneider Electric olyan mértékben volt képes optimalizálni belső szállítását, hogy lehetőség nyílt csatlakoztatni egy újabb MiR robotot a következő gyártási folyamathoz.

 

A meglévő régi, rögzített pályát követő AGV esetében nem volt lehetőség az útvonal változtatására, amikor a teljes gyártási folyamat átállítása ezt szükségessé tette volna. A MiR robot rugalmasságának köszönhetően azonban a Schneider Electric gyorsan és további felmerülő költségek nélkül rendezheti át a gyárterületet, mivel ehhez nem kell külső támogatást igénybe venniük.

 

 

Emelkedett biztonság

A 360 fokos látómezejű lézerek folyamatosan figyelik azokat a tárgyakat, amelyek közelében a robotok mozognak, így garantált a biztonság. A korábban használt AGV kocsival ellentétben, amely nem feltétlenül vett volna észre egy útjába lépő embert, a MiR robot dinamikus környezetekben is biztonságosan végzi munkáját. Észleli az embereket és gépeket, és megáll, vagy újratervezi útvonalát, amikor alkalmazottak, illetve egyéb akadályok kerülnek az útjába. Az alkalmazott 3D-s kamera és a lézeres szkennerek a MiR robotok alaptartozékai.

 

A hang- és fényjelzések emellett még tovább növelik a biztonságot. Mielőtt belép egy helyiségbe, ahol emberek tartózkodnak, a MiR500 egy hangjelzéssel hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Majd miután kivárja az előre beprogramozott időt, belép a terembe. A MiR500 kék fénnyel is fel van szerelve, ami a Schneider Electric gyáraiban kötelező a mozgó gépek számára.

 

„A MiR robot telepítését örömmel fogadták a mérnökeink. A MiR500 jelenleg akár 400 kg-nyi áruval megpakolt raklapokat is képes szállítani, három műszakban, napi 24 órában. Az előnyök a raktárban dolgozó alkalmazottak számára a legszembetűnőbbek, akik szerint a MiR robot használata rendkívül egyszerű, webes felülete pedig felhasználóbarát. Emellett nagyra értékelik a korábbi önvezető járművek, az AGV-k visszavonultatása után visszanyert extra helyet is” – mondja Marcin Hat, a Schneider Electric gyártási folyamatainak robotikai mérnöke.

 

MiR robotokat a Schneider Electric további gyáraiban, Bulgáriában, Olaszországban és Franciaországban is alkalmaznak.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan hozhat változást az energiatárolás egy decentralizált energiarendszerben?

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével egyre fontosabbá válik az energiatárolás szerepe az egyes országok hálózati villamosenergia-ellátásában, valamint a kereslet és a kínálat ideális arányának megteremtésében. Európa-szerte már számos város vizsgálja, hogy miként válhatnak a középületek – például iskolák és kórházak – hatékony termelő-fogyasztókká, ezzel is segítve a hálózat egyensúlyának fenntartását.

2022. május 19. 11:20

Ruhaápolási megoldások mesterséges intelligenciával

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy a továbbfejleszthető ruhaápolási megoldásaiban (upgradeable appliance) alkalmazott mesterséges intelligencia-technológia megkapta a biztonságtudomány globális vezetője, az Underwriter Laboratories AI-algoritmusokra vonatkozó reprodukálhatósági tanúsítványát.* A háztartási gépek piacán most első ízben kiadott hitelesítés bizonyítja az LG mesterséges intelligencia alapú, közvetlen meghajtást alkalmazó AI DD technológiájának fejlett képességeit. A gépi mélytanulást alkalmazó technológia azonosítja a mosásra vagy szárításra váró szövetek típusát, majd az alapján minden egyes töltetnél az ideális ciklust és beállításokat alkalmazza.

2022. május 19. 09:57

Magyar fejlesztés segíthet a szennyvíz hasznosításában

Évtizedek óta halljuk, hogy a víz értékes, vízkészleteinkre vigyázni kell. Háztartásunkban is meg kell ragadnunk minden módot arra, hogy a lehető legkevesebbet használjunk belőle, illetve ami tud, az újrahasznosuljon. Erre kínál alternatívát a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés, amely diszkrét jelenlétével a csatornázatlan ingatlanokon nemcsak hogy kiváltja az emésztő funkcióját, de működési mechanizmusa révén megspórolhatjuk a szippantás magas költségeit, és a tisztított szennyvizet kertünkön belül újra is hasznosíthatjuk.

2022. május 18. 20:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24