Téli vezetési tippek a Mio-tól

forrás: Prím Online, 2020. december 13. 14:21

Bár a hazai téli időjárás egyre inkább mellőzi a havat, a mínuszok és csapadék okozta kellemetlenségekkel továbbra is számolnunk kell. Ilyenkor nem csak a szabályok betartása, de a személyes hozzáállás is rendkívül fontos. A Mio most hasznos tippekkel és közkedvelt fedélzeti kamerákkal segít, hogy télen is biztonságban érjünk haza.

 

1. Ne halogasd a gumicserét!

Ugye Te sem mész el otthonról megfelelő lábbeli nélkül? Akkor az autódnak se hagyd, hogy továbbra is nyári gumiabroncsokkal furikázzon! A téli gumikat akkor ajánlott feltenni, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, ez pedig, az előrejelzések alapján, igencsak jellemző lesz. A hideg hónapokra ajánlott abroncsok erősebben tapadnak a fagyos aszfalthoz, így nem csak a féktáv, de ezzel együtt a balesetek esélye is csökken.

 

2. Szerezd be a szezonális kiegészítőket!

A fenti hasonlatnál maradva, a megfelelő cipőhöz megfelelő kiegészítők is járnak: fagyálló hűtőfolyadék és szélvédőmosó, megfelelő állapotú ablaktörlők, jégoldó spray és jégkaparó. Az egyéb kötelező tartozékokon kívül télen érdemes az autóban tartani egy pár kesztyűt, néhány meleg pokrócot, elemlámpát, telefontöltőt, és jelen helyzetben bizony egy maszkot is, hiszen nem tudni, utazás közben be kell-e térni valahova.

 

 

3. Ne hajts túl gyorsan!

A sebességhatár túllépése a balesetek egyik leggyakoribb oka. Egy igazi téli napon előfordulhat, hogy a hirtelen leeső hótól nem látjuk a sebességkorlátozást jelző táblát. Ilyenkor nyugodtan rábízhatjuk magunkat a MiVue kamerák Smart Alert funkciójára, ami azonnal figyelmeztet, ha túlléptük a megengedett sebességet. Nem is beszélve arról, hogy télen meg sem kell szegni a szabályokat ahhoz, hogy baj történjen. Attól, hogy egy 90-es tábla mellett haladunk el, nem feltétlenül kell 90 km/h-s sebességgel menni. Ez a szám az optimális időjárási feltételekhez lett igazítva, a jeges, csúszós út azonban semmiképp sem nevezhető optimálisnak. 

 

4. Ne tapadj rá az előtted haladóra!

Sosem jó ötlet, különösen nem télen! A havas, jeges úton való fékezés hosszabb ideig tarthat, még megfelelő abroncsokkal is, mint a száraz aszfalton. Ha egy előtted haladó autó hirtelen megáll, akkor időt kell adnod, először saját reakciódnak, majd a fék fogásának is. Pár pillanat csupán, de életeket menthet, épp ezért a Mio több kameráját is ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS) szerelte fel, így az eszköz azonnal jelez, ha az autónk az előttünk haladótól kevesebb, mint 15 méter, vagy kevesebb, mint 1,5 másodpercnyi távolságra van.

 

5. Vedd figyelembe az időjárási viszonyokat!

Nem szabad elfelejteni, hogy télen a csúszós utakon kívül a megváltozott látási viszonyokkal is számolni kell. Csökken a napsütéses órák száma, viszont többször vezetünk sötétben, felhős, ködös időben. Ilyenkor előfordulhat, hogy észrevehetetlenek a felfestett jelzések, amik segíthetnék a tájékozódást. Ahhoz, hogy minimalizáljuk a balesetek lehetőségét, a fenti pontok betartása mellett nagy segítséget nyújthatnak a MiVue kamerák sávelhagyásra figyelmeztető rendszerei (LDWS), így időben korrigálhatók a manőverezési hibák. Ha pedig akár útközben, akár parkolás során mégis baleset történne, a kamera felvétel alapján mindig tudni fogjuk, pontosan mi történt és ki a felelős érte.

 

Erre is figyelj oda:

  • Indulj el időben! Egy valódi téli reggelen a hó letakarítása vagy a jég leolvasztása bizony hosszú perceket vehet igénybe, amit sokan útközben akarnak behozni. Inkább kelj fel hamarabb vagy számold bele ezt is a menetidőbe, hogy biztonságban elérd az úticélodat. 
  • Ne nyomkodd a telefonod útközben! Ez egyébként is szabályellenes, ilyenkor pedig különösen életveszélyes. Készítsd el az útitervet még otthon, ebben nagy segítségedre lesznek a Mio navigációs eszközei, az üzenetek pedig akkor is ott lesznek, amikor hazaérsz.
  • Különösen az ünnepi időszakban előfordulhat, hogy a csomagokat az utastérben szállítjuk, ami egy hirtelen fékezésnél rendkívül balesetveszélyes lehet, ezért a táskákat és ajándékokat mindig tedd a csomagtartóba! 
  • Mindig legyen elég az üzemanyag, hogy akkor is kitartson, ha baleset miatt csak araszolva tudsz haladni, és fűtést se kelljen leállítani!

 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A klasszikusokat idézi a Huawei új, prémium okosórája

Három új viselhető okoseszközt mutatott be Magyarországon a Huawei. A klasszikus órák kialakítását idéző, prémium anyagokból készült WATCH GT 3 Pro amellett, hogy stílusos divatkiegészítő, számos egészségkövető funkciója között EKG-adatok mérését is lehetővé teheti a jövőben. A HUAWEI WATCH FIT 2 fejlett pulzusfigyelő technológiával, 97 edzésmóddal és offline zenelejátszással támogatja a sportolni vágyókat, míg a HUAWEI Band 7, a gyártó minden eddiginél vékonyabb okoskarkötője hasznos társa lehet az egészségtudatos életmód elkötelezett híveinek. 

2022. május 23. 11:18

A Sony bemutatja a LinkBuds-sorozat legújabb tagját, a LinkBuds S-t

A Sony bejelentette a LinkBuds-sorozat legújabb tagját: a LinkBuds S vadonatúj hangzásélményt biztosít a Sony érzékelő technológiáinak és partneri együttműködésének köszönhetően, mindezt úgy, hogy a felhasználók megtapaszthatják a “NEVER OFF” élményt.

2022. május 19. 15:26

Piacvezető zajszűréssel rendelkező fejhallgató, ami újraírja az iparági szabályokat

A Sony bejelentette díjnyertes 1000X-sorozatának legújabb termékét, a WH-1000XM5 vezeték nélküli, zajszűrős fejhallgatót. Az új modell vadonatúj, magával ragadó hallgatási élményt biztosít, melyek az új technológiák alkalmazásával új szintre emelik a piacvezető WH-1000XM4 zajszűrését és hangminőségét. 

2022. május 14. 15:53

Két díjjal jutalmazták a TCL légtisztítóit

Nemzetközi formatervezési szakértőkből álló független zsűri döntötte el, hogy ki nyeri az iF DESIGN DÍJÁT az alábbi öt szempontot figyelembe véve: ötlet, forma, funkció, megkülönböztetés és hatás. Az iF Design Award-ot közel 70 éve osztják ki a leginnovatívabb termékeknek. A világ egyik legfontosabb formatervezési díja, az iF címke világszerte elismert. Idén 10 776 terméket regisztráltak a 2022-es iF DESIGN DÍJRA.

2022. május 9. 19:04

Közel másfélmillió forintos órát mutatott be a Casio

Új taggal bővült a G-Shock márka csúcskategóriás kínálata, az MR-G kollekció. A Casio bemutatta az MRG-B5000-res modellt, amely az első olyan MR-G karóra, ami a legendás, 1983-ban leleplezett „ős G-Shock”, a DW-5000C dizájnját idézi meg. 

2022. április 28. 11:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24