Elsöprő sikerrel ért véget a Vodafone Alapítvány virtuális kihívása

forrás: Prím Online, 2020. december 15. 18:20

Elsöprő sikerrel ért véget a VR-el a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság, ahol iskoláskorú, köztük tartós kórházi ellátásra szoruló gyermekek mérték össze ügyességüket vállalkozó kedvű felnőttekkel, köztük hírességekkel. A VR-bajnokság szakmai és technikai hátterét a Vodafone Magyarország Alapítvány és az OncoVR program biztosította. Az egy hónapig tartó megmérettetés nem meglepő módon a gyerekek győzelmével zárult.

Déméter ház, Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekgyógyászati Klinika, Máltai Szeretetszolgálat Zuglói Családok Átmeneti Otthona, Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola – a VR-bajnokság során többek között ezeknek az intézményeknek biztosított VR szemüveget az OncoVR program, melynek alapítója Dr. Erdős Sándor. A fiatal orvos OncoVR projektjével 2019-ben a Vodafone Digitális Díj egyik nyertese volt, 2020-ban pedig a Vodafone Alapítvány Digitális Kórházi Angyalaként fejleszti tovább projektjét. Az OncoVR program központjában egy VR-kalandjáték áll, melyet kifejezetten tartósan kórházi ápolásra szoruló, főként daganatos gyerekek számára fejlesztett Dr. Erdős Sándor, a vele szoros együttműködésben dolgozó szakorvosok közreműködésével. Az OncoVR játék eredeti célja, hogy – a kezelései során jelentkező szorongás csökkentésével és virtuális valóság segítségével – a beteg gyerekek pszichés megküzdését segítse, azonban a játék bárki számára izgalmas kihívást jelenthet.

 

Az elmúlt hónapban lezajlott, a VR-rel a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság célja az volt, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye az OncoVR programot, és hogy minél többek, felnőttek és gyerekek számára egyaránt láthatóvá váljon, hogy a digitalizációt milyen sokféleképpen lehet a társadalom szolgálatába állítani. Az egy hónapos kihívás során az OncoVR játékot többek között a Vodafone Alapítvány „Falakon Át” elnevezésű programjában részt vevő egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a Digitális Iskola Program egyik partneriskolájában is kipróbálhatták a gyerekek.

 

 

„Elképesztő érzés volt eljutni új intézményekbe és látni azt, hogy az általunk fejlesztett VR játék a kórház falait is képes áttörni. Külön öröm számomra, hogy ezt a pozitív hatást a mostani rendkívül nehéz időszakban tudtuk elérni. A Mórahalmi Molnár Ferenc Általános Iskolában arra is lehetőségem volt, hogy robotika szakkörös diákokkal beszélgethessek arról, hogy miként lehet a technológiát nemes célok szolgálatába állítani. Ez csak az első lépés volt, ugyanis a jövőben szeretnénk még több iskola felé nyitni és olyan szemléletformáló előadásokat tartani a diákoknak, amelyek segíthetik őket abban, hogy egy jobb világot teremtsenek a tudomány és a technológia segítségével.” – mondta el Dr. Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala, akinek jövőbeni tervei közt szerepel az is, hogy az OncoVR programot olyan intézményekbe is eljuttassa, ahol szociálisan vagy egészségügyileg nehéz helyzetben lévő gyermekek tartózkodnak, hiszen, mint vallja, a VR mindenkié.

 

A gyerekek által kihívott felnőtt csapatot a legismertebb hazai tech újságírók, a Vodafone munkatársai és az OncoVR támogatói mellett népszerű influencerek is erősítették. Kovács Zsolt YouTuber, Járai Márk, a Halott Pénz zenekar gitárosa és énekese, valamint Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember például szintén a felnőtt csapat számára gyűjtötték a virtuális pontokat.

 

„Ha van egy kis szabad időm, azt általában videójátékozással töltöm, van saját VR szemüvegem is, ezek nekem sokat segítenek abban, hogy akár csak egy átlag hétköznapon kikapcsolódjak és kicsit kizökkenjek a mindennapi valóságból. Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy egy gyerek számára, aki sok időt tölt kórházban, ahol nem lehet a barátaival, egy ilyen eszköz mindenképp nagy segítség lehet abban, hogy a kezelésekkel járó stresszt és szorongást csökkentse. A VR terápia egyre elterjedtebb és elfogadottabb a világon, így nagyon örülök, hogy Magyarországon testközelből találkozhattam egy ilyen kezdeményezéssel.” – mondta el Járai Márk. 

 

„Jó érzéssel tölt el, hogy egy ilyen nemes célt szolgáló kezdeményezéshez csatlakozhattam, és mindeközben még jól is szórakoztam az izgalmas játék során. Az OncoVR program nagyszerű példája a Vodafone Alapítvány azon missziójának, miszerint a technológiát nemes célok szolgálatába állítsuk, annak érdekében, hogy az a társadalom minél szélesebb rétegének nyújtson segítséget.” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Alapítvány kurátora, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke.

 

A kezdeményezés kiegészült egy adománygyűjtő akcióval is, amely egészen december 20-ig elérhető ezen az oldalon. A befolyt támogatások az OncoVR hátterét is biztosító Technológiával az Egészségért Alapítvány munkáját segítik, amelynek egyik legfőbb célja az OncoVR videójáték továbbfejlesztése, hogy az még hatékonyabban támogathassa a daganatos gyermekek pszichés megküzdését, és még több gyermekhez juthasson el. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A változásban élenjárók fogják meghatározni a jövőt

Az Accenture Technology Vision 2021 jelentése szerint, a technológia létfontosságú szerepet játszik a világjárvány során – támogatja a munkavégzés és az üzletvitel új módjait, a megszokottól eltérő interakciókat és élményeket teremt, valamint a személyes jelenlétet kiváltó online megoldások révén jó hatással van az emberek biztonságára. Ahogy a vállalatok a válság kezelésétől a jövőjük újragondolása felé haladnak, egyre érezhetőbb, hogy a legbátrabb, a leghaladóbb gondolkodású és a változtatásokat a technológia segítségével megvalósító vezetők fogják meghatározni a jövőt – állapította meg az Accenture 21. éves jelentése, amely a vállalatok és az iparágak következő három évét alakító, főbb technológiai trendeket jelzi előre.

2021. március 2. 19:39

Online tanfolyamok, ha érdekel az informatika világa

Továbbra is hatalmas a kereslet az informatikusokra. Az elmúlt évben rendszeresen lehet értesülni a sajtóból, hogy Magyarországon mekkora hiány van az informatikai szakemberekből, még a rendkívüli kereseti lehetőség ellenére is több tízezer képzett fejlesztőt, rendszergazdát is elbírna a piac.

2021. március 2. 18:10

Bemutatkozik a világ első okos vitorlásruhája

A prémium vitorlásruházat nemzetközi piacára tör be a 878 a hazai tervezésű, innovatív fejlesztésű és gyártású termékeivel, melyek a professzionális vitorlázás eddig meg nem oldott problémáira adnak választ. A technológiai és anyaginnováció ötvözésével pedig hozzájárulnak a hobbi- és versenysportolók teljesítményének növeléséhez.

2021. március 2. 16:25

Kiváló vizuális élmény kívül-belül

A monitorok szakértőjeként ismert AOC bemutatja új monitorcsaládját, a V4 sorozatot, amely QHD és UHD felbontást kínál 23,8”/60,5 cm, 27”/68,6 cm és 31,5”/80 cm panelméretekben. Az egyszerű, de mégis vonzó, háromoldalon keret nélküli kialakításuknak köszönhetően ezek a modellek tökéletes választásnak bizonyulnak azon költségtudatos otthoni felhasználók számára, akiknek fontos a külalak is. 

2021. március 2. 14:59

A Skanska egy dedikált alkalmazáson keresztül mutatja be új irodaprojektjét

A Skanska új digitális platformot indított, mely bemutatja a budapesti H2Offices irodakomplexumot. Az új alkalmazás növeli a felhasználói élményt és innovatív módon mutatja be az irodatereket. A platform fejlesztésén keresztül a Skanska újabb lépést tesz az ingatlanpiac digitalizációjáért.

2021. március 2. 13:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55