Elsöprő sikerrel ért véget a Vodafone Alapítvány virtuális kihívása

forrás: Prím Online, 2020. december 15. 18:20

Elsöprő sikerrel ért véget a VR-el a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság, ahol iskoláskorú, köztük tartós kórházi ellátásra szoruló gyermekek mérték össze ügyességüket vállalkozó kedvű felnőttekkel, köztük hírességekkel. A VR-bajnokság szakmai és technikai hátterét a Vodafone Magyarország Alapítvány és az OncoVR program biztosította. Az egy hónapig tartó megmérettetés nem meglepő módon a gyerekek győzelmével zárult.

Déméter ház, Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekgyógyászati Klinika, Máltai Szeretetszolgálat Zuglói Családok Átmeneti Otthona, Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola – a VR-bajnokság során többek között ezeknek az intézményeknek biztosított VR szemüveget az OncoVR program, melynek alapítója Dr. Erdős Sándor. A fiatal orvos OncoVR projektjével 2019-ben a Vodafone Digitális Díj egyik nyertese volt, 2020-ban pedig a Vodafone Alapítvány Digitális Kórházi Angyalaként fejleszti tovább projektjét. Az OncoVR program központjában egy VR-kalandjáték áll, melyet kifejezetten tartósan kórházi ápolásra szoruló, főként daganatos gyerekek számára fejlesztett Dr. Erdős Sándor, a vele szoros együttműködésben dolgozó szakorvosok közreműködésével. Az OncoVR játék eredeti célja, hogy – a kezelései során jelentkező szorongás csökkentésével és virtuális valóság segítségével – a beteg gyerekek pszichés megküzdését segítse, azonban a játék bárki számára izgalmas kihívást jelenthet.

 

Az elmúlt hónapban lezajlott, a VR-rel a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság célja az volt, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye az OncoVR programot, és hogy minél többek, felnőttek és gyerekek számára egyaránt láthatóvá váljon, hogy a digitalizációt milyen sokféleképpen lehet a társadalom szolgálatába állítani. Az egy hónapos kihívás során az OncoVR játékot többek között a Vodafone Alapítvány „Falakon Át” elnevezésű programjában részt vevő egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a Digitális Iskola Program egyik partneriskolájában is kipróbálhatták a gyerekek.

 

 

„Elképesztő érzés volt eljutni új intézményekbe és látni azt, hogy az általunk fejlesztett VR játék a kórház falait is képes áttörni. Külön öröm számomra, hogy ezt a pozitív hatást a mostani rendkívül nehéz időszakban tudtuk elérni. A Mórahalmi Molnár Ferenc Általános Iskolában arra is lehetőségem volt, hogy robotika szakkörös diákokkal beszélgethessek arról, hogy miként lehet a technológiát nemes célok szolgálatába állítani. Ez csak az első lépés volt, ugyanis a jövőben szeretnénk még több iskola felé nyitni és olyan szemléletformáló előadásokat tartani a diákoknak, amelyek segíthetik őket abban, hogy egy jobb világot teremtsenek a tudomány és a technológia segítségével.” – mondta el Dr. Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala, akinek jövőbeni tervei közt szerepel az is, hogy az OncoVR programot olyan intézményekbe is eljuttassa, ahol szociálisan vagy egészségügyileg nehéz helyzetben lévő gyermekek tartózkodnak, hiszen, mint vallja, a VR mindenkié.

 

A gyerekek által kihívott felnőtt csapatot a legismertebb hazai tech újságírók, a Vodafone munkatársai és az OncoVR támogatói mellett népszerű influencerek is erősítették. Kovács Zsolt YouTuber, Járai Márk, a Halott Pénz zenekar gitárosa és énekese, valamint Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember például szintén a felnőtt csapat számára gyűjtötték a virtuális pontokat.

 

„Ha van egy kis szabad időm, azt általában videójátékozással töltöm, van saját VR szemüvegem is, ezek nekem sokat segítenek abban, hogy akár csak egy átlag hétköznapon kikapcsolódjak és kicsit kizökkenjek a mindennapi valóságból. Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy egy gyerek számára, aki sok időt tölt kórházban, ahol nem lehet a barátaival, egy ilyen eszköz mindenképp nagy segítség lehet abban, hogy a kezelésekkel járó stresszt és szorongást csökkentse. A VR terápia egyre elterjedtebb és elfogadottabb a világon, így nagyon örülök, hogy Magyarországon testközelből találkozhattam egy ilyen kezdeményezéssel.” – mondta el Járai Márk. 

 

„Jó érzéssel tölt el, hogy egy ilyen nemes célt szolgáló kezdeményezéshez csatlakozhattam, és mindeközben még jól is szórakoztam az izgalmas játék során. Az OncoVR program nagyszerű példája a Vodafone Alapítvány azon missziójának, miszerint a technológiát nemes célok szolgálatába állítsuk, annak érdekében, hogy az a társadalom minél szélesebb rétegének nyújtson segítséget.” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Alapítvány kurátora, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke.

 

A kezdeményezés kiegészült egy adománygyűjtő akcióval is, amely egészen december 20-ig elérhető ezen az oldalon. A befolyt támogatások az OncoVR hátterét is biztosító Technológiával az Egészségért Alapítvány munkáját segítik, amelynek egyik legfőbb célja az OncoVR videójáték továbbfejlesztése, hogy az még hatékonyabban támogathassa a daganatos gyermekek pszichés megküzdését, és még több gyermekhez juthasson el. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egymilliárd euróval estek vissza a globális jogdíjak 2020-ban

Kisebb volt a 2020-ban a beszedett jogdíjak globális visszaesése, mint arra számítottunk: 9,9%-os, vagyis több mint egymilliárd eurós volt a csökkenés, amit a 123 országban működő jogkezelők és az általuk képviselt alkotók elszenvedtek. De 2020 őszén még 20, vagy akár 35%-os zuhanást vártak. A visszaesés Európában volt a legnagyobb (16,9% csökkenés); Magyarországon az Artisjus 17,7%-kal kevesebb jogdíjat tudott beszedni, mint 2019-ben.

2021. október 27. 21:10

Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a Cisco Magyarország együttműködésében született meg a világszinten újdonságnak számító oktatási célokra használható szabadulószoba. A legkorszerűbb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei találták ki, és a BME-vel együttműködve hozták létre. A Cisco technológiái mellett több nagy informatikai cég (Dell Technologies Magyarország, Gloster Infokommunikációs Nyrt., Samsung Electronics Magyar Zrt.) is beszállt a megvalósításba.

2021. október 27. 20:25

A HONOR bemutatja erőteljes és kompakt laptopjait 10. generációs Intel Core processzorral

A HONOR nemzetközi technológiai márka bejelentette az új HONOR MagicBook X 14 és HONOR MagicBook X 15 laptopokat. A karcsú, alumínium készülékház 10. generációs Intel Core processzort, 56 Wh-s akkumulátort, kétcsatornás memóriavezérlőt, 2x2 MOMO kétantennás kialakítást és nagyteljesítményű hűtőventilátort rejt. A laptopok így gyors működést és kimagasló felhasználói élményt biztosítanak munka és kikapcsolódás közben. 

2021. október 27. 18:40

A munkavállalók magányosak, elszigeteltek és úgy érzik, elvesztették az irányítást

Az Oracle és a Workplace Intelligence HR-kutató és tanácsadó cég új tanulmánya szerint az emberek a robotokhoz fordulnak karrierfejlesztési iránymutatásért, miután a COVID-19 járvány miatt magányosnak és a saját életükben is kívülállónak érzik magukat. A 13 ország több mint 14 600 alkalmazottja, menedzsere, HR-vezetője és C-szintű vezetője körében végzett tanulmány szerint az emberek szerte a világon úgy érzik, hogy megrekedtek személyes és szakmai életükben, de készen állnak arra, hogy visszaszerezzék az irányítást jövőjük felett.

2021. október 27. 17:02

Újabb mérfölkő a DisplayNOW életében

Alig indult el éles üzemben a DisplayNOW, amely a kis- és középvállalkozások számára egyszerűsíti le az online média hirdetések vásárlását, máris újabb mérföldkőhöz érkezett az adtech startup. 

2021. október 27. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20