Elsöprő sikerrel ért véget a Vodafone Alapítvány virtuális kihívása

forrás: Prím Online, 2020. december 15. 18:20

Elsöprő sikerrel ért véget a VR-el a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság, ahol iskoláskorú, köztük tartós kórházi ellátásra szoruló gyermekek mérték össze ügyességüket vállalkozó kedvű felnőttekkel, köztük hírességekkel. A VR-bajnokság szakmai és technikai hátterét a Vodafone Magyarország Alapítvány és az OncoVR program biztosította. Az egy hónapig tartó megmérettetés nem meglepő módon a gyerekek győzelmével zárult.

Déméter ház, Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekgyógyászati Klinika, Máltai Szeretetszolgálat Zuglói Családok Átmeneti Otthona, Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola – a VR-bajnokság során többek között ezeknek az intézményeknek biztosított VR szemüveget az OncoVR program, melynek alapítója Dr. Erdős Sándor. A fiatal orvos OncoVR projektjével 2019-ben a Vodafone Digitális Díj egyik nyertese volt, 2020-ban pedig a Vodafone Alapítvány Digitális Kórházi Angyalaként fejleszti tovább projektjét. Az OncoVR program központjában egy VR-kalandjáték áll, melyet kifejezetten tartósan kórházi ápolásra szoruló, főként daganatos gyerekek számára fejlesztett Dr. Erdős Sándor, a vele szoros együttműködésben dolgozó szakorvosok közreműködésével. Az OncoVR játék eredeti célja, hogy – a kezelései során jelentkező szorongás csökkentésével és virtuális valóság segítségével – a beteg gyerekek pszichés megküzdését segítse, azonban a játék bárki számára izgalmas kihívást jelenthet.

 

Az elmúlt hónapban lezajlott, a VR-rel a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság célja az volt, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye az OncoVR programot, és hogy minél többek, felnőttek és gyerekek számára egyaránt láthatóvá váljon, hogy a digitalizációt milyen sokféleképpen lehet a társadalom szolgálatába állítani. Az egy hónapos kihívás során az OncoVR játékot többek között a Vodafone Alapítvány „Falakon Át” elnevezésű programjában részt vevő egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a Digitális Iskola Program egyik partneriskolájában is kipróbálhatták a gyerekek.

 

 

„Elképesztő érzés volt eljutni új intézményekbe és látni azt, hogy az általunk fejlesztett VR játék a kórház falait is képes áttörni. Külön öröm számomra, hogy ezt a pozitív hatást a mostani rendkívül nehéz időszakban tudtuk elérni. A Mórahalmi Molnár Ferenc Általános Iskolában arra is lehetőségem volt, hogy robotika szakkörös diákokkal beszélgethessek arról, hogy miként lehet a technológiát nemes célok szolgálatába állítani. Ez csak az első lépés volt, ugyanis a jövőben szeretnénk még több iskola felé nyitni és olyan szemléletformáló előadásokat tartani a diákoknak, amelyek segíthetik őket abban, hogy egy jobb világot teremtsenek a tudomány és a technológia segítségével.” – mondta el Dr. Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala, akinek jövőbeni tervei közt szerepel az is, hogy az OncoVR programot olyan intézményekbe is eljuttassa, ahol szociálisan vagy egészségügyileg nehéz helyzetben lévő gyermekek tartózkodnak, hiszen, mint vallja, a VR mindenkié.

 

A gyerekek által kihívott felnőtt csapatot a legismertebb hazai tech újságírók, a Vodafone munkatársai és az OncoVR támogatói mellett népszerű influencerek is erősítették. Kovács Zsolt YouTuber, Járai Márk, a Halott Pénz zenekar gitárosa és énekese, valamint Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember például szintén a felnőtt csapat számára gyűjtötték a virtuális pontokat.

 

„Ha van egy kis szabad időm, azt általában videójátékozással töltöm, van saját VR szemüvegem is, ezek nekem sokat segítenek abban, hogy akár csak egy átlag hétköznapon kikapcsolódjak és kicsit kizökkenjek a mindennapi valóságból. Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy egy gyerek számára, aki sok időt tölt kórházban, ahol nem lehet a barátaival, egy ilyen eszköz mindenképp nagy segítség lehet abban, hogy a kezelésekkel járó stresszt és szorongást csökkentse. A VR terápia egyre elterjedtebb és elfogadottabb a világon, így nagyon örülök, hogy Magyarországon testközelből találkozhattam egy ilyen kezdeményezéssel.” – mondta el Járai Márk. 

 

„Jó érzéssel tölt el, hogy egy ilyen nemes célt szolgáló kezdeményezéshez csatlakozhattam, és mindeközben még jól is szórakoztam az izgalmas játék során. Az OncoVR program nagyszerű példája a Vodafone Alapítvány azon missziójának, miszerint a technológiát nemes célok szolgálatába állítsuk, annak érdekében, hogy az a társadalom minél szélesebb rétegének nyújtson segítséget.” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Alapítvány kurátora, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke.

 

A kezdeményezés kiegészült egy adománygyűjtő akcióval is, amely egészen december 20-ig elérhető ezen az oldalon. A befolyt támogatások az OncoVR hátterét is biztosító Technológiával az Egészségért Alapítvány munkáját segítik, amelynek egyik legfőbb célja az OncoVR videójáték továbbfejlesztése, hogy az még hatékonyabban támogathassa a daganatos gyermekek pszichés megküzdését, és még több gyermekhez juthasson el. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Friss kutatással jelentkezik a Dell

A Dell Technologies új felmérése szerint, két évnyi gyors digitális átalakulás tapasztalatai alapján, az informatikai vezetők fele úgy gondolja, a cége tisztában van azzal, hogy mire van szükség a munkaerő digitális átalakításához. Azonban sok alkalmazottnak nehezére esik lépést tartani a gyors változással. A kutatás több mint 40 országban zajlott 10 500 válaszadó bevonásával. A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a cégek az átalakulásra irányuló projektek megtervezésekor nem vonják be kellően az alkalmazottakat. 

2022. november 26. 15:29

Digitalizációból állít követendő példát a hazai cégek elé a Digiméter

Mi a közös a közösségi médiára specializálódott Klausz Social Group ügynökségben, a Hunnia Kristály vendéglátóipari nagykereskedésben és a Lumenet prémium világítással foglalkozó webáruházban? Mind a három cég úgy döntött pár évvel ezelőtt, hogy a digitalizáció segítségével fejlődik tovább, amiben olyan sikeresnek bizonyultak, hogy 2022-ben elnyerték a Digiméter-díjat. 

2022. november 26. 13:25

Kutatás: fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, mégsem teszünk eleget a védelem érdekében

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. Egy friss kutatás rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. A Yettel az idei, 10. alkalommal megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónapot követően új, internet-biztonsági szolgáltatást indított.

2022. november 26. 11:40

A Schneider Electric megoldásaival takarékoskodik a CLAAS

A Schneider Electric által szállított hálózatfelügyeleti rendszerrel tette hatékonyabbá energiafelhasználását a CLAAS Hungária Kft. A megoldás a költségek csökkentése mellett a karbantartást is támogatja, és a vártnál jóval gyorsabb megtérülést hozott: egy év, vagy még rövidebb idő alatt visszahozták a befektetett összeget a rendszerek, a fűtésvezérlés például mindössze egy szezon alatt.

2022. november 26. 10:12

Majdnem minden háztartásban van tévé, erre használjuk a legtöbbet

Tízből kilenc háztartásban van tévé, amelyet a magyarok közel fele naponta 1-3 órára kapcsol be – derült ki egy friss kutatásból. A felmérésben részt vevők tévénézésre és streamingre használják leggyakrabban a készülékeket, és az árra a legérzékenyebbek, ha tévévásárlásra kerül a sor. A Hisense kutatásából az is kiderült, hogy sportközvetítéseknél a minél nagyobb képernyőméret és a tévé képfelbontása a legfontosabb, új készüléket pedig mindössze a megkérdezettek 13 százaléka venne az elkövetkezendő egy évben.

2022. november 25. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20