Szakmai fórumot hoztak létre az épületgépészet meghatározó hazai résztvevői

forrás: Prím Online, 2021. február 8. 09:48

A hazai épületgépészet öt szereplője együttműködési megállapodást kötött, és megalapította a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórumot. A több mint négyezer mérnököt és épületgépészt összefogó együttműködés célja, hogy egységesen és hatékonyan képviselje az egyre növekvő fontosságú épületgépészeti szakma érdekeit, segítse a kiegyensúlyozott szakmai kapcsolatok kialakítását, támogassa a szakmai utánpótlásképzést, valamint erősítse a szakma külső kapcsolatrendszerét.

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) biztosította a helyszínt az öt szakmai szervezet kezdeményezésének és a sajtótájékoztatón részt vett Nagy Gyula, a MMK elnöke.

 

A megállapodást aláírta Várkonyi Nándor a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége elnöke, Netoleczky Károly, Kéményjobbítók Országos Szövetsége, Golyán László elnöke, Magyar Épületgépészek Szövetsége elnöke, Takács Gábor a Magyar Uszodatechnikai Egyesület elnöke, és Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat elnöke.

 

A Fórum elsősorban a piaci viszonyok között tevékenykedő tervezőket, kivitelezőket és szervizeseket tömöríti. A szakmán belül sokan várják az új szervezettől, hogy segítse az összefogást, a hatékony érdekvédelmet és hogy a résztvevők közösen tegyenek a szakma társadalmi megítélésének javításáért is. Az Egyeztető Fórum és a tervezett egyeztetési rendszer legáltalánosabb célja: a fejlődő, eredményes magyar épületgépészet.

 

feje.mmk.hu
 

 

Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamra elnöke a megalakult Fórumot köszöntve hangsúlyozta: „A Magyar Mérnöki Kamara minden erejével támogatja a szakmai szervezetek munkáját, és segíti a hasonló együttműködéseket. Minden szakmai munka, így az épületgépészeké is, akkor lehet sikeres, ha a résztvevők munkájukkal az összefogást, az együttműködést erősítik.” A kamara elnöke kiemelte, hogy az elmúlt hetekben bejelentett számos gazdaságvédelmi intézkedés végrehajtásában nagy szerep hárul majd a szakmai szervezetekre, hogy a gazdaság újraindításának programjai, és a hozzájuk kapcsolódó beruházások, valamint a zöld és körforgásos gazdaság programjai sikeresek legyenek.

 

A négy szakmai szervezet és a köztestület összefogását kezdeményezők nevében Gyurkovics Zoltán elmondta: „A magyar épületgépészet területén az elmúlt három évtizedben gyakran volt tapasztalható a szakmán belüli párbeszéd és egyeztetés hiánya, ebből következően az érdekérvényesítés nehézsége. Az utóbbi évek pozitív szakmai-közéleti változásai, az együttműködés új szándékai megteremtették annak esélyét, hogy a szakmán belüli átfogó és sokszereplős, új felfogású együttműködés jöjjön létre.” Az MMK épületgépészeti tagozatának elnöke hozzátette, hogy az alapító szervezetek a több éves korábbi szakmai együttműködésüket formalizálttá alakítva az új fórummal alulról építkező, a szakma tényleges problémáira és igényeire válaszoló kezdeményezést indítanak útjára. A Fórum nyitott lesz minden olyan legitim szervezet, szakmai csoport felé, amely a szakmában jelentős súllyal bír, valós tagsággal és következetes programmal rendelkezik.

 

Az újonnan megalakult szakmai szervezet a tagok piaci ismereteit felhasználva a közép és felsőfokú képzés számára is szeretne oktatási-továbbképzési javaslatokat tenni. A szakiskolák és egyetemek részéről erre máris jelentős nyitottságot érzékeltek. Az alapítók azt is szeretnék elérni, hogy a területet érintő jogszabályoknak már az előkészítse során is vegyék figyelembe a társadalmi-szakmai szervezet véleményét. Cél az is, hogy a közvélemény számára is jobban látható legyen, milyen sokat tehetnek az épületgépészek a mindennapi élet komfortja, biztonsága, energiatudatossága, valamint a környezetvédelem érdekében.

 

A Fórum résztvevői az épületgépészet legfontosabb aktuális kérdéseiről rendszeresen tematikus fórumokat, konzultációkat szerveznek majd, és ezek eredményeit nyilvánosságra fogják hozni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB a Light + Building 2024 kiállításon: Intelligens épületek csúcstechnológiái testközelből

A világ vezető világítástechnikai és épületgépészeti szakkiállításán az ABB be fogja mutatni, milyen energiahatékonysági előnyökkel jár a digitalizáció és az interoperabilitás az intelligens funkcionális épületekben, a modern lakóterekben és az iparban már napjainkban is, és hogyan járulnak hozzá az innovációk a fenntarthatóbb jövőhöz.

2024. március 4. 09:55

Tech Trends 2024: Hogyan lehet technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny?

Tech Trends sorozatunk évről-évre követi a technológia gyorsuló átalakulását és prognózist ad az elkövetkező 18-24 hónap meghatározó trendjeire. A tavalyi Tech Trends 2023 tanulmányunk vonatkozó fejezete a még működő mainframe-ek jövőbeli lehetőségeinek bemutatására irányult, és hangsúlyozta az új technológiákkal való integrációban rejlő potenciált.

2024. március 3. 10:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30