A Gebrüder Weiss a válság idején is erős maradt

forrás: Prím Online, 2021. március 23. 16:32

A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat a 2020-as üzleti évben 1,77 milliárd euró nettó árbevételt ért el, ami a megelőző évben elért 1,71 milliárd euróhoz képest 3,7 százalékos árbevétel-növekedés. A vállalat az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is növekedési pályán mozog. 

„A pozitív mérleg szempontjából meghatározó volt, hogy a koronavírus okozta válság alatt is rugalmasak és tökéletesen működőképesek tudtunk maradni világszerte minden telephelyünkön. A többszöri lezárások és a globális raktércsökkenés ellenére végig képesek voltunk ügyfeleinknek megfelelő szállítási megoldásokat kínálni. Munkatársaink a nehéz körülmények között is kiválóan teljesítettek” – mondta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. 

 

A Gebrüder Weiss igazgatótanácsa (balról): Jürgen Bauer, Peter Kloiber, Wolfram Senger-Weiss (elnök) és Lothar Thoma (forrás: Gebrüder Weiss / Gnaudschun / 2020. február).

 

Best of Both Worlds: a digitális stratégia Magyarországon is megállja a helyét

A digitalizációs folyamat egyik mérföldköve volt a vállalat 2020-ban bevezetett myGW online ügyfélportálja, amely egyszerű, gyors és közvetlen hozzáférést biztosít a Gebrüder Weiss valamennyi szolgáltatásához, valós idejű információkat nyújtva a szállítási és logisztikai megbízásokról. „A Best of Both Worlds elnevezésű digitális stratégiánk – azaz a fizikai és a digitális kompetenciák összekapcsolása – válság idején is sikeresnek bizonyult. Képesek voltunk megmutatni, hogy nemcsak megbízható, hanem innovatív logisztikai partnerei is vagyunk ügyfeleinknek. A pozitív visszajelzések is megerősítenek minket abban, hogy stratégiánk helyes irányban halad” – fűzte hozzá Wolfram Senger-Weiss. Az ügyfélportál jelenleg Ausztriában, Németországban, Svájcban, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában érhető el. A vállalat az idei évre tervezi a szolgáltatás kiterjesztését további országokra. 

 

Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. (forrás: Gebrüder Weiss / Gnaudschun).

 

Kiépült a globális telephelyhálózat – a magyar leányvállalat is bővült 

A Gebrüder Weiss 2020-ban folytatta nemzetközi jelenlétének kibővítését: a légi és tengeri szállítmányozási szegmensben tovább növelte németországi telephelyeinek számát, piacra lépett Lengyelországban, Dél-Koreában, Malajziában, Ausztráliában és Új-Zélandon. „A korlátozott utazási lehetőségek miatt a terjeszkedés megvalósítását szinte mindenhol távolról irányítottuk. Ez külön kihívást jelentett az érintett csapatok számára, amit a digitális kommunikációs eszközök segítségével sikeresen megoldották” – fűzte hozzá Senger-Weiss. A nemzetközi hálózat így immár 35 ország 170 telephelyén 7400 főt foglalkoztat (teljes munkaidő egyenértékben számítva). A logisztikai vállalat összesen több mint 70 millió euró értékű beruházást eszközölt telephelyei és IT-infrastruktúrája kiépítésébe, illetve akvizíciókba. A saját tőke aránya stabilan 60 százalék feletti: a vállalat többek között ennek köszönheti, hogy a válság idején is erős tud maradni, és nehéz körülmények között is képes tovább fejlődni.

 

A Gebrüder Weiss Kft. is jelentős növekedést ért el 2020-ban. A Dunaharaszti székhelyű vállalat forgalma egy év leforgása alatt 8 százalékkal, a továbbított küldemények száma 17 százalékkal, a házhozszállítás küldeményszáma pedig 100 százalékkal növekedett. Az év során elnyert új logisztikai megbízás magas színvonalú teljesítése érdekében 10 százalékkal bővült a foglalkoztatottak létszáma. 

 

A logisztikai vállalt az elmúlt üzleti évben az előzetes adatok szerint 1,77 milliárd euró nettó árbevételt ért el (forrás: Gebrüder Weiss).

 

Fenntarthatóság a fókuszban: CO2-semlegesség 2030-ig

A Gebrüder Weiss a fenntarthatóság terén is egyértelmű célokat fogalmazott meg: a CO2-kibocsátást éves szinten tíz százalékkal kívánja csökkenteni, 2030-ra pedig CO2-semlegessé szeretne válni. A kitűzött célokat többek között a saját logisztikai terminálokon kialakított további napelemes rendszerekkel és az alternatív meghajtású teherautók (elektromos, gáz- vagy hidrogénüzemű) arányának növelésével kívánja elérni. A Gebrüder Weiss mindemellett a tavalyi évtől tanúsított klímavédelmi projektekkel biztosítja ügyfelei számára a kibocsátások kompenzálását.

 

Az elmúlt évben tapasztalt bizonytalan gazdasági helyzet az egyes üzleti területek árbevételének alakulásában is megmutatkozott: a korlátozások és egyes ügyfelek üzletbezárásai miatt – különösen a második negyedévben – a közúti szállítmányozás és logisztika terén elért 1,10 milliárd eurós árbevétel 4,3 százalék csökkenést jelentett a tavalyelőtti 1,15 milliárdhoz képest.

 

Az internetes kereskedelem iránti megnövekedett kereslet folytán a házhoz szállítási szegmensben a kiszállítások 29 százalékkal növekedtek (2020: 1,37 millió kiszállítás); ezáltal a Gebrüder Weiss Ausztriában és több kelet-európai országban piacvezetővé lépett elő. A légi és tengeri szállítmányozásban 470 millió euró árbevételt ért el a vállalat, ami 23,7 százalékos növekedésnek felel meg a 2019-ben elért 380 millió euróhoz képest. A kiváló üzletfejlesztés mellett – különösen a légi szállítmányozás területén – az Ipsen Logistics felvásárlása is pozitív hatással volt erre a területre. A részben a Gebrüder Weiss Paketdienst (GWP) tulajdonában lévő DPD Austria a legnagyobb kihívásokat jelentő körülmények ellenére is több mint 57 millió csomagot kézbesített. Ez több mint tíz százalékos növekedést jelent, amit a koronavírus okozta válság közepette is sikeresen teljesített.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05