A magyarok közel kétharmada már a felhőben tárolja az adatait

forrás: Prím Online, 2021. június 2. 17:10

Kimagaslóan népszerűek a felhőszolgáltatások az okostelefon felhasználók körében – derült ki a Huawei Technologies Hungary közel ezerötszáz választ összesítő online felméréséből. A válaszadók 88 százaléka használ valamilyen felhőszolgáltatást, 61 százalékuk pedig már így készít biztonsági mentést az okostelefonján található fájlokról. A felhasználók szerint az adatokat kényelmes és biztonságos a felhőben tárolni, ugyanakkor a nagyobb tárhelyért már kevesen lennének hajlandók fizetni. 

A Huawei Technologies Hungary online felmérésében arra kereste a választ, mennyire népszerűek a különböző felhőszolgáltatások a magyarok körében, melyek a legfontosabb szempontjaik ezen adatmentési megoldásoknál, és jellemzően mely funkcióit használják.

 

Népszerű megoldás

A felmérés szerint a válaszadók körében nagyon népszerűek a felhőszolgáltatások, a harmadik helyet (60%) foglalják el a telefon leggyakrabban használt funkciói közül (a legnépszerűbbek: a böngésző (90,5%) és a térképszolgáltatások (76,5%). A felmérésben résztvevők 82 százaléka ismeri, 88 százalékuk pedig rendszeresen használja is valamelyiket. A felhasználók mintegy kétharmada (61 %) már a felhőn keresztül végez biztonsági mentést az okostelefonján található fájlokról. Az adatok hagyományos mentése – például kábelen keresztül egy adattárolóra – továbbra is használatos, a kitöltők negyede (25%) így archivál, ám 13,6 százalékuk semmilyen módon nem készít biztonsági másolatot a névjegyeiről, a fényképeiről és egyéb adatairól. 

 

A felhőszolgáltatások kapcsán felhasználók számára a legfontosabb szempont a kényelem – ezt a válaszadók 70 százaléka jelölte meg. Szintén fontos kritérium, hogy bármelyik eszközről bármikor elérhessék az adataikat (63%). Ezt követi az adatok szinkronizációja (60%), amikor a telefon automatikusan, plusz műveletek nélkül végzi a mentést, valamint a gyorsaság – 59 százalék tartja fő szempontnak a használatnál. A biztonságosság nem tartozik a legfőbb kritériumok közé, 57% jelölte meg, hogy kifejezetten ez alapján választ felhőszolgáltatót. 

 

 

Felhőtlen boldogság?

A legtöbben a több eszközről való elérhetőséget (80%) és a háttérben zajló automatikus működést (68%) várják el egy felhőszolgáltatótól. Ugyanakkor szintén fontos, hogy a fiók legyen biztonságos, jelszóval védhető (64,5%) és hogy a képeiket eredeti méretben, tömörítés nélkül és korlátlanul tölthessék fel a rendszerbe (55%).  Ennél már jóval kevesebb felhasználó, mindössze 44 százalék várja el, hogy támogassa a dokumentumok mentését és megosztását, valamint mindössze 28 százalékuk igényli, hogy legyen benne olyan funkció, mely segít az elveszett eszköz megtalálásában.

 

A válaszadók szerint az ideális tárhely mérete 50 és 200 GB között található (73%), ami bőven elegendő az adatok, kontaktok, fotók és egyéb fájlok tárolására. A legtöbb szolgáltató azonban ekkora méretet már csak fizetős konstrukcióban tesz elérhetővé. Noha a válaszadók szeretnének nagyobb tárhelyet, mégis alig több mint harmaduk (38 százalék) lenne hajlandó ezért fizetni, akár havonta 1500 Ft-nál is többet (4%).

 

Huawei Cloud

A Huawei saját felhőszolgáltatása, a Huawei Cloud igen népszerű a kérdőív kitöltői körében, háromnegyedük (75%) ismeri, 50 százalékuk pedig napi szinten használja a vállalat megoldását, amiben a legtöbb, a válaszadóknak kiemelten fontos és népszerű funkció elérhető. 

 

A felhasználók bármilyen eszközről elérhetik, szerkeszthetik és lementhetik fényképeiket, dokumentumaikat és egyéb fájljaikat. Ráadásul utóbbiak estében a szerkesztési előzményeket is megőrzi a rendszer. A Huawei Cloud biztonságos, a háttérben automatikusan elvégzi adataink mentését és támogatja az eszköz keresése funkciót, vagyis az elveszett okostelefon vagy tablet egy notebook segítségével bármikor megkereshető. 

 

„Kíváncsiak voltunk arra, felhasználóink milyen jellemzők alapján választanak felhőszolgáltatást. A Huawei Cloud-dal szeretnénk megmutatni, hogy adataink mentéséhez már nem kell kábelt a számítógépbe dugni és manuálisan menteni, hanem automatizálható a feltöltés a felhasználó saját tárhelyébe, ahonnan kedvenc fényképeik, kontaktjaik és egyéb fájljaik bárhol és bármikor elérhetők, legyen az okostelefon, notebook vagy tablet. A Huawei Cloud remekül illeszkedik a vállalat minden platformon átívelő ökoszisztémájába és jól kiegészíti saját, „élet a gördülékeny AI megoldásokkal” stratégiáját” – mondta Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary marketingvezetője.

Mobilszolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A piaci szereplők együttműködése gyorsíthatja az 5G elterjedését

A felhasználóknak egyelőre nem sürgős átállni az 5G-s technológiára – derül ki a Deloitte felméréséből. Egyfelől elégedettek aktuális szolgáltatójukkal, másfelől egyelőre várat magára az 5G legizgalmasabb aspektusai és az ezek által tökéletesedő alkalmazási lehetőségek széleskörű elterjedése. Ezek közé tartozik az önvezető autó, a távolról elvégezhető műtét, a drónos kiszállítás vagy a virtuális edzés.

2021. november 28. 12:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12