Magyarországon először, NFT alkotás nagy aukción

forrás: Prím Online, 2021. június 2. 20:31

2021-ben a műtárgy piacot jelentősen felrázta az NFT technológia érkezése. Az NFT (non-fungible token) magyarul a nem helyettesíthető token mögött a kriptovalutákhoz hasonlóan a blokklánc technológia áll, így egy adott digitális tartalom, igazából a hozzá kapcsolódó token tulajdonjoga nyilvános és biztonságosan megosztott adatbázisban kerül rögzítésre. Az első NFT-t 2014-ben Kevin McCoy világhírű amerikai média művész hozta létre. Az utóbbi években vált elfogadott megoldássá, hogy az így egyedivé tett digitális alkotások kereskedelmét művészek, és gyűjtők, galériák között bonyolítsák.

A nagy nemzetközi aukciósházak közül először 2021 március 11-én az amerikai Christie’s árverezett el NFT-t, Beeple Everyday, first 5000 days című alkotását. Ez a digitális műtárgy 69 millió dolláros eladási árával azóta is tartja a rekordot. A második belépő a Sotheby’s volt, 2021 április 14-én árverezték el 17 millió dollár értékben PAK The Fungible című NFT kollekcióját. A harmadik aukciós nagyágyú, a Phillips április 23-án értékesítette a Mad Dog Jones Replicator című alkotását, ami 4,1 millió dolláros leütési áron cserélt gazdát. 

 

 

Magyarországon először aukciósházként a Kieselbach Galéria értékesít NFT-t, a sorrendben a 65. árverésén, ahol - Tihanyi Lajos, Kádár Béla, Ferenczy Károly, Mednyánszky László, Vaszary János, Barcsay Jenő és Bukta Imre fő műveinek társaságában - június 14-én kerül majd kalapács alá Weiler Péter Kádár János segít apámnak beprogramozni az új színes tévénket című alkotása.

 

Weiler Péter volt az első magyar képzőművész, aki március 9-én 1 Ether áron (mai árfolyamon kb. 800 ezer forint) értékesítette Kacsuk Péter kortárs gyűjtőnek az első magyar NFT-t.   Weiler 25 éve alkot digitális eszközökkel, a képeit a mester állományból giclée nyomtatással vászonra 1/1 példányban készíti el. Az NFT technológiának köszönhetően ennek a tételnek a vásárlója a fizikai kép mellé a kriptográfiai titkosítással ellátott eredeti file alapján készült NFT animációt is megvásárolja. 

 

 

„Az NFT technológia erejét abban látom, hogy a digitális műtárgy eredetiségét a kripto technológia biztosítja. Ez a tény olyan erejű változásokat fog hozni hosszú távon a műtárgy kereskedelemben, ami jelentősen megváltoztathatja a művész és a gyűjtő, valamint a közvetítő galéria viszonyát. Az amerikai közgyűjtemények már kísérleteznek az NFT alkalmazásával, minden bizonnyal tartós helyet kap majd a művészeti eco-szisztémában a blokklánc használata. Nagyon büszke vagyok, hogy az én alkotásom lehet az első, amit a Kieselbach aukciósház Magyarországon értékesít.” – nyilatkozta Weiler Péter képzőművész.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NMHH-kutatás: a felhasználók közel kétharmada használja online hívásra is a netet

A magyar internetezők 64 százaléka használ valamilyen netes hang- vagy videóhívás-szolgáltatást, de a cégek is előszeretettel alkalmazzák a technikát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásai alapján. A 2020 második felében készült felmérések szerint nem feltétlenül telefonál kevesebbet mobilról az, aki online indít hívást.

2021. október 18. 17:02

Szemléletváltás szükséges a digitális társadalom kialakításához

A világ legfejlettebb digitális társadalmának megalkotói osztották meg tapasztalataikat Budapesten, az október 14-én megrendezésre került think.BDPST innovációs konferencián. Hazánk egyik legnívósabb jövőkonferenciáját immáron hatodik alkalommal tartották meg, melynek középpontjában a pandémia utáni digitális világ, a fenntarthatóság kérdése, a fake news romboló hatása, valamint az e-kormányzás jelene és jövője kapott szerepet. Az idei esemény vendégországa az e-kormányzásban és digitalizációban világszinten élen járó Észtország volt. 

2021. október 18. 15:27

A szinglik újabban egy hűtlenségre szakosodott társkeresőn ismerkednek?

Vajon egy szingli miért keresheti a boldogságot egy olyan társkereső oldalon, ami kifejezetten a házasságban vagy tartós kapcsolatban élők ismerkedését szolgálja? A Viszony.hu legújabb felmérésében - melyet több mint 300 társkereső véleménye és belső statisztikák alapján készítették el az oldal munkatársai -, meglepő részletek derültek ki a hűtlenkedők társkeresőjén ismerkedő egyedülállók és válófélben lévők arányáról.

2021. október 18. 13:55

A POCO márka először a magyar mobilszolgáltatói kínálatban

A magyar szolgáltatók közül elsőként a Telenor kezdte meg a POCO márka X3 Pro készülékének értékesítését. Az egyedülálló játékélményt biztosító, nagy teljesítményű készülék már a Telenor online felületén és üzleteiben is kapható.  

2021. október 18. 12:34

Négy rádiós pályázaton hirdetett nyerteseket a Médiatanács

Többszöröse – bizonyos esetekben több tízszerese – a napi-, heti- és havilapok lapszámának weboldalainak/oldalainak látogatottsága a terjesztett példányok számánál – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti ülésén elfogadott új tanulmányából. A grémium a szerződéses vállalások és a termékmegjelenítésre, támogatásra vonatkozó szabályok megszegése miatt szabott ki bírságot, valamint figyelmeztetett szolgáltatókat, és rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntéseket is hozott – többek között két vidéki és két fővárosi médiaszolgáltatási lehetőség pályázati eljárásában állapított meg nyerteseket. 

2021. október 18. 11:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20