Mi éri meg jobban: megépíteni vagy megvásárolni a gamer PC-t?

forrás: Prím Online, 2021. július 30. 11:21

A gamerek számára mindig nagy dilemma, hogy egyedileg összerakni vagy készen megvenni érdemesebb-e a játékhoz szánt PC-t. A kérdés eldöntésében a három legfontosabb tényező az egyéni preferencia, a költségkeret és a rendelkezésre álló idő. 

Az e-sportolók többsége mostanában a gépépítést javasolja inkább, de vajon megéri-e a testre szabott végeredmény és a kisebb költség a többlet idő- és munkaráfordítást? Ha épp az első gamer számítógépünk beszerzésére készülünk, nagy fejtörést okozhat, hogy melyik megoldást válasszuk – különösen, ha végig vesszük az érveket és az ellenérveket. A Kingston Technology szakértői összefoglalják a döntéshez szükséges tudnivalókat, továbbá tanácsot adnak, mikor érdemes megépíteni és mikor vásárolni a játék PC-t.

 

Számítógép-építés 

„Egy egyedi gamer PC megépítése mindenképpen nagyobb kihívással járó feladat, mintha csak megvennénk a gyárilag összerakott gépet, főleg, ha nincs tapasztalatunk a hardverkomponensekkel. Ha mégis emellett döntünk, gondoljuk át előre, lesz-e elég szabadidőnk a téma felkutatásához, a komponensek beszerzéséhez és a számítógép összeszereléséhez. Ma már sokkal könnyebb dolgunk van, mint régebben, hiszen rengeteg hasznos cikket és információt találunk az interneten, amelyek végig vezetnek bennünket a folyamaton. Küzdelmes vállalkozásnak tűnhet, hogy saját magunk építsük meg álmaink gépét, ám ennek is számos előnye van” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. 

 

Ezek az előnyök az alábbiak:

•  Testre szabás: Az előre megépített PC-nél korlátozza a lehetőségeket az adott időpontban vagy vállalattól elérhető kialakítások és alkatrészek választéka. Azonban, ha magunk rakjuk össze a számítógépet, a saját igényeink szerint tehetjük ezt, és kiválaszthatjuk, milyen alkatrészek kerüljenek bele. Így több lehetőségünk van a rendszer finomhangolására és testre szabására. Bár a folyamat hosszabb ideig tart és több kihívással jár, a végeredmény egyedi lesz, amire méltán lehetünk büszkék. 

•  Alacsony költség: Ha szűkös a büdzsénk és szeretnénk spórolni, sok érv szól a saját PC építése mellett. Az alkatrészek kiválasztásakor megkereshetjük a legjobb árat, és nem kell pluszban fizetnünk olyan drága alkatrészekért, amelyekre valójában nincs is szükségünk. A gépépítéssel a kulcsrakész rendszer magas munkaerőköltségét is megtakarítjuk. Költségtudatos felhasználóként akár használt alkatrészeket is vehetünk, és kedvező áron szerelhetünk össze egy igazán erős és masszív gépet.  

•  Alapos rendszerismeret: Ha mi rakjuk össze a saját PC-nket, tisztában leszünk a számítógépes hardverek alapjaival, ami nagyon hasznos tudás. Ráadásul úgy ismerjük majd a rendszert, mint a saját tenyerünket. Ha valami elromlik, nem feltétlenül kell telefonon segítséget kérni a technológiai támogatástól, önállóan is azonosítani tudjuk a problémát. Ez az ismeret felbecsülhetetlen értékű, ha egy komponens meghibásodik vagy a rendszer frissítésére van szükség. 

 

A számítógép-építéshez hozzátartozik azonban, hogy megpróbáltatásokkal is jár. A gamer PC összerakása legjobb esetben is órákig tart, az alkatrészek felkutatása és a szállításukra való várakozás pedig több hetet is igénybe vehet. Ráadásul az összerakás során váratlan problémákba ütközhetünk, a hibák kijavítása így további időt vesz el. Ezenkívül a komponensek saját beszerzése esetén a különböző alkatrészeknek eltérő lesz a garanciaideje, ami nehézségeket okozhat a jövőben. Tartsuk észben azt is, hogy ha használt egységeket vásárlunk, valószínűleg nem jár hozzájuk jótállás. Ha viszont elegendő időnk van és kellő türelmünk van az összeszereléshez, valóban a saját igényeinkre szabott gamer gépünk lesz.

 

 

PC-vásárlás

Amennyiben nincs időnk a PC-építéshez, akkor se érezzük rosszul magunkat, ha a vásárlás mellett döntünk. A lényeg, hogy a legjobb módon használjuk fel a pénzünket és az időnket. A gyárilag összeszerelt gamer PC beszerzése nagy valószínűséggel többe kerül, mint az önállóan épített rendszer, hiszen meg kell fizetni a gépet összeállító, a kompatibilitási ellenőrzéseket és a teszteket végző szakemberek munkáját. Emellett viszont ez az opció is több előnnyel jár:

•  Az igények kiszolgálása: Az előre megépített rendszernél a gyártó minden feladatot elvégez helyettünk. Megkeresi a komponenseket, ellenőrzi a kompatibilitásukat, bekapcsolja a PC-t és megvizsgálja, hogy minden működik-e. Ha nem ismerjük ki magunkat a számítógép-alkatrészek világában, egy kulcsrakész gép megvásárlásával kiiktathatjuk a stresszt és a hibaforrásokat. Ráadásul elfoglalt gamerként sok időt megtakaríthatunk egy ilyen komplett rendszerrel.

•  Garancia: A PC vételára nemcsak az alkatrészeket foglalja magában: a magasabb árért cserébe a teljes rendszerre vonatkozóan élvezhetjük a garancia előnyeit. Ha bármi probléma adódik, a szállító megjavítja a gépet. Amennyiben nem ismerjük a PC működését, a jótállás és az általa nyújtott megbízhatóság alapvető fontosságú lehet a rendszer meghibásodása esetén. 

 

A kompletten összerakott számítógép hátránya azonban, hogy a testre szabása nehezebb, mivel a gyártó a rendelkezésére álló alkatrészeket használja fel. Ezért, ha konkrét kialakításhoz vagy komponenshez ragaszkodunk, nem ez lesz számunkra a megfelelő megoldás. Ám, ha rendelkezünk a szükséges anyagi forrással, időt takaríthatunk meg a vásárlással, és biztosak lehetünk afelől, hogy a rendszerünk működni fog és azonnal üzembe állítható. 

 

„Végső soron tehát rajtunk múlik, hogy megvásároljuk-e vagy egyénileg rakjuk össze gamer PC-nket. A fő kérdés, hogy inkább olyan rendszert szeretnénk-e, amelyet mi építünk és szabunk testre, vagy olyat, amelyet más készített, de garantáltan működik? Mivel ez egy személyes dolog, azt a módot válasszuk, amelyik jobban működik számunkra. Manapság sok gamer inkább a gépépítés mellett dönt, hogy biztosan a legjobb komponensek álljanak rendelkezésre, és csúcsteljesítményű géppel érjék el a kifogástalan játékélményt. Ám a gyárilag megépített rendszerek között is akad olyan nagy teljesítményű gép megfizethető áron, amely a későbbiekben tetszés szerint testre szabható vagy frissíthető”  – tette hozzá Lavanya Pudoru, a Kingston FURY DRAM EMEA-régióbeli koordinátora.

Kulcsszavak: Kingston Technology

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hibrid munkavégzés: kell munkaszerződést módosítani vagy nem?

A koronavírus negyedik hulláma még felfelé ível, így egyre több foglalkoztató és munkavállaló tér vissza a távoli munkavégzéshez. Jelenleg is a veszélyhelyzetben bevezetett Kormányrendelet szabályait kell alkalmazni a Munka Törvénykönyve helyett távmunka esetén. Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül. Hibrid munkavégzés során azonban nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

2021. december 1. 13:54

Így rendeltünk SZÉP-kártyával 2021-ben

Több millió rendelést fizettek idén SZÉP-kártyával a foodpanda felhasználói, derül ki a gyorskereskedelem hazai éllovasának számító vállalat adataiból. Az elmúlt 9 évben már megszokhatták a foodpanda vásárlói, hogy szabadon használhatják SZÉP-kártyájukat, hiszen a felületen elérhető éttermek 95%-a, azaz több mint 5500 hely elfogadja ezt a fizetési módot. A platform most annak járt utána, hogy milyen vásárlási szokásai vannak a foodpandás SZÉP-kártya felhasználóknak.

2021. december 1. 12:31

Digitális lízinggel újít a Péntech

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfolióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

2021. december 1. 11:15

Elérhetők a mobilkészülékcsere-támogatási programmal kapcsolatos részletek

Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei. A pályázati kiírást a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) tette közzé.

2021. december 1. 09:58

MagyarBrands díjat kapott a K&H

Kiemelkedő elismerésben részesült a K&H a legsikeresebb márkákat tizenkét éve díjazó MagyarBrands programban. A szakmai zsűri döntése szerint a K&H a “Kiváló Fogyasztói Márka” kategóriában nyerte el a MagyarBrands díjat.

2021. november 30. 19:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59