Process Solutions: Folyamatosan fejlődik a könyvelési automatizáció

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 4. 10:30

A Process Solutions (PS), Magyarország piacvezető BPO (business process outsroucing) vállalata és az európai régió gyorsan növekvő független számviteli szolgáltatója kiemelt fókusszal dolgozik a könyvelési automatizáció megvalósítását célzó projekteken. Bár a technológia gyorsan fejlődik, a vállalat előrejelzése alapján még sokáig lesz szükség emberi erőforrásra a területen.

A PS az elmúlt évek belső fejlesztéseinek köszönhetően idén már részben automatizált megoldásokat is kínál ügyfeleinek, amelyek jelentősen megkönnyítik a könyvelési munkát – mint például a számlák esetén a karakter- és adatmezőfelismerés, valamint a kinyert adatok automatikus integrációja a könyvelőszoftverbe. Sólyom Attila, a PS folyamatfejlesztési szakértője elmondta, hogy a vállalat folyamatosan elemzi a piacot, ám jelenleg a belső fejlesztés mutatkozik a leghatékonyabb útnak. „Célunk hosszabb távon egy olyan interfész létrehozása, amelybe, ha a kezelő feltölt egy számlát abból könyvelt rekord keletkezik bármi további emberi beavatkozás nélkül – ekkor valósulhatna meg az „érintésmentes könyvelés”.  Saját belsős fejlesztésünket egyébként már néhány hónapja élesben használjuk vállalatunk saját könyvelésében, így mondhatjuk, hogy a fejlesztés új szakaszba lépett” – mondta el a szakember.

 

 

A könyvelés azonban a fejlett gépi tanuláson alapuló algoritmusok mellett is meglehetősen nehezen automatizálható teljesen, mivel a szabályozás nem ír elő egységes számlaformátumot, csak kötelező elemeket. „Tapasztalataink alapján egyelőre a meglévő technológia főleg az olyan egyszerűbb feladatokat lenne képes teljesen átvenni, mint a kisebb, jellemzően belföldi forgalmat bonyolító adózók könyvelése. A számla-befogadó oldalon, bár már szinte teljesen megvalósult az elektronikus számlázás, és az adatgyűjtés már megbízhatóan működik, a feldolgozásnál még mindig nagy szükség van az emberi felügyeletre. A PS mindig is a közép- és nagyvállalatok komplex könyvelési és bérszámfejtési feladatait tekintette fő profiljának, itt pedig kiemelt szükség van a szakértő emberi erőforrásra” – tette hozzá Sólyom Attila. 

 

További problematikus terület például a kettős könyvelés automatizációja kapcsán, hogy a számlákról nem derül ki a szándék, hogy az áru továbbértékesítés vagy használat céljából került-e a vállalathoz, továbbá a szabályozások értelmezéséhez is nagy szükség van a szakértői támogatásra. „Egy PDF nem dolgozható fel önmagában, legfeljebb egy jól struktúrált adatsor nyerhető ki belőle, ami azonban kevés ahhoz, hogy teljes értékű könyvelési rekord szülessen belőle. Tehát az elkövetekezendő években még biztosan szakemberek végzik majd a komplexebb könyvelési feladatokat”.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a kriptoról is mindent tudó ChatGPT és AI-képgenerátor

Kriptovilággal kapcsolatos, mesterséges intelligencián alapuló chatbotot és ingyenes AI-alapú képalkotó technológiát fejlesztett a Binance. A Bicasso nevű programban olyan alkotásokat hozhatunk létre a mesterséges intelligencia segítségével, amiket eddig inkább csak sci-fikben tudtunk elképzelni. 

2023. március 29. 15:43

A Fujitsu európai partnerkapcsolatra lép a Nuixszal

A Fujitsu kibővítette partnerkapcsolatát a nyomozati analitikai és hírszerzési szoftvereket szállító Nuixszal az adatvédelmi, valamint a bűnözés és csalás elleni megoldások piacán. A Fujitsu európai portfóliójába felvett Nuix termékekkel az ügyfelek megbízhatóan értelmezni tudják működési területük bármilyen adatát.

2023. március 29. 14:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08