Összefogott a Schneider Electric és az Enel

forrás: Prím Online, 2021. október 9. 18:27

A Schneider Electric és az Enel Group elindították a közösen fejlesztett Net Zero Carbon Cities Toolbox digitális platform béta verzióját. A platform a városok fenntartható működésre történő átállását elősegítő dekarbonizációs megoldásokat tartalmaz az energiamenedzsment, az épületüzemeltetés, a mobilitás, a víz- és a hulladékgazdálkodás területein.

A Schneider Electric és az Enel Group a Világgazdasági Fórum által szeptember 20-23. között megrendezett „Sustainable Development Impact Summit” rendezvényhez kapcsolódva jelentették be a Net Zero Carbon Cities Toolbox béta verziójának elindítását.

 

A digitális platform már most is több mint 200 valós esettanulmányt és megoldást tartalmaz a világ több mint 110 városából, amelyek segíthetik más településeken is a fenntartható működésre történő átállást. Az eszköztár mindenki számára hozzáférhető, és különösen hasznos támogatást nyújthat a városvezetők, kormányzatok képviselői, illetve a vállalkozások számára. A felhasználók az adatbázisban böngészve akár bizonyos jellemzők alapján, vagy a legsürgetőbb helyi kihívásokra is kereshetnek saját maguk által is alkalmazható ötleteket. A digitális platformon olyan szakpolitikai, üzleti és finanszírozási modellek találhatók, amelyek csökkentett kibocsátást eredményeznek, emellett pedig értéket is teremtenek helyben, például zöld munkahelyek, vagy a jobb levegőminőség révén. 

 

 

Az adatbázisban a felhasználók megtalálják az Enel integrált megoldásait, amelyek célja a dekarbonizált, fenntartható és rugalmas városi ökoszisztémák létrehozása világszerte. Az intelligens energetikai infrastruktúrára fókuszálva az Enel bevezette az Open Meter-t, az intelligens mérőeszközök új generációját. Az újfajta mérőeszköznek köszönhetően lehetővé válik, hogy csak Olaszországban, ahol a technológia 2025-re több mint 35 millió ügyfelet fog elérni, évente több mint 7000 milliárd adatpontot gyűjtsenek, aminek köszönhetően még pontosabban lehet elemezni a villamos hálózatok működését. Az Open Meter egy olyan digitális eszköz, amely növeli az ügyfelek tudatosságát és segít abban, hogy egy vállalat jobban megértse áramfogyasztási szokásait, amit felhasználva hatékonyabb és fenntarthatóbb fogyasztási modellekre lehet átállni. Emellett az eszköz lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy proaktív szerepet vállaljanak az olyan projektek, mint a napelemek, az otthonautomatizálás és az elektromobilitás felügyeletében és vezérlésében, elősegítve az új, fejlett energiaszolgáltatások elterjedését. Az Enel Group a körkörös gazdaságra történő átállás jegyében az Open Meter-t újrahasznosított műanyag felhasználásával gyártja, így 6 százalékkal csökken a CO2-kibocsátás és 122 grammal kevesebb hulladék keletkezik minden egyes Open Meter esetében, mint egy hagyományos módon gyártott mérővel összehasonlítva.

 

A platformon számos, a Schneider Electric által sikeresen megvalósított megoldás is megtalálható. Ezek a projektek bemutatják, hogy az energiahatékonyság hogyan eredményezhet energia- és anyagmegtakarítást, amit vissza lehet forgatni a városi infrastruktúrába és a közösségi projektekbe, beleértve az infrastruktúra felújítását és az önkormányzati épületek HVAC-rendszerekkel (fűtés, szellőztetés, légkondicionálás) és intelligens automatizált vezérléssel történő korszerűsítését is. Az Egyesült Államokban, a Michigan állambeli Hollandban például a városvezetők a Schneider Electrickel együttműködve olyan energiamegtakarítási tervet dolgoztak ki, ami segítette az infrastruktúra felújítását, miközben fenntarthatósági eredményeket is elértek, és aminek köszönhetően a város lakóinak energiafelhasználása 30-50 százalék közötti mértékben csökkent. 

 

A most elindított Toolbox a "Net Zero Carbon Cities" program harmadik kezdeményezése. A program a Világgazdasági Fórum kezdeményezése, amelynek célja, hogy összehangolja és kiterjessze a vállalkozások, városok és nemzeti kormányok erőfeszítéseit a fenntartható, rugalmas és élhető városi ökoszisztémák létrehozása érdekében. A program társelnökei Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója és Francesco Starace, az Enel Group vezérigazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat. 

2022. május 24. 21:17

5G drónok segítségével forradalmasítja az egészségügyet a Vodafone

5G hálózathoz csatlakozott drónok szállítják az előkészített gyógyszereket a Düsseldorfi Egyetemi Kórház épületei között a hatékonyabb ellátás érdekében. Elsőként a drónok tápszert szállítanak a központi raktárból a gyermekosztályra. A jövőben mindennapossá válhat, hogy drónokra bízzák az egészségügyi transzfert, ha nehezen megközelíthető, távoli vagy veszélyes helyekre kell gyógyszereket szállítani. Az ilyen típusú repülések biztonságához kulcsfontosságú a repülési adatokat rendkívüli gyorsasággal és minimális késleltetéssel továbbító 5G hálózat.

2022. május 24. 19:40

A Széchenyi István Egyetemen elindult a Huawei több tízmillió forintos ösztöndíjprogramja

Az UNESCO Felsőoktatási Világkonferenciája alatt jelentették be Barcelonában, hogy a Huawei Technologies Hungary globális egyetemi együttműködési programjába bekerült a győri Széchenyi István Egyetem. A SEEDs ösztöndíjprogram célja a tehetséggondozás, valamint az 5G ipari felhasználásával – például a vasúti logisztika, a gyártás és a raktározás területén – kapcsolatos hallgatói kutatások támogatása. A több tízmilliós forintos ösztöndíjalap olyan hallgatói projektekre is fordítható, amelyek magában foglalják a tesztalkalmazások fejlesztését is, többek között a Huawei saját operációs rendszerére, a Harmony OS-re. 

2022. május 24. 16:31

A digitalizáció javíthatja az egészségügyi ellátást a nehezen megközelíthető településeken

A közép-, kelet- és dél-európai országokban megkérdezett egészségügyi szakemberek és döntéshozók közel 60 százaléka úgy véli, hogy a digitális egészségügyi megoldások javítanák az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a nehezen megközelíthető területeken. A magyarországi szakemberek szerint a digitalizáció a kórházakban is nagymértékben növelné a folyamatok hatékonyságát – derül ki az EIT Health InnoStars és az Emerging Europe közös felméréséből.

2022. május 24. 12:41

A jövő felhőnatív, és konténerekre épül

Egy friss felmérés szerint a szervezetek 86 százaléka tervezi modernizálni az infrastruktúráját Európában, ehhez pedig a felhőnatív alkalmazásokat és a mikroszolgáltatásokat látják a megfelelő választásnak. Az odáig vezető út azonban nehéz és rögös, mivel sok esetben hiányoznak a szükséges alapfeltételek. A SUSE szakértői szerint megkönnyíti a feladatokat a cégek számára, ha az új technológiák előnyeinek kihasználásához konténereket használnak megfelelő menedzsmenteszközökkel kiegészítve. 

2022. május 24. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20