Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

forrás: Prím Online, 2021. november 17. 09:46

Napelemekkel előállított energiatöbbletüket a fogyasztók ma még a legtöbb országban nem termelhetik vissza az áramellátó hálózatba, helyben telepített akkumulátoros tárolókkal azonban már most is csökkenthetik szénlábnyomukat. Létrejöttek az első energiaközösségek is, amelyekben a fogyasztók egymást segítik a megújuló forrásból származó villamos áram kiterjedtebb használatában. A Huawei újonnan bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládja a teljes spektrumot lefedve, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése (IEA World Energy Investment 2021) szerint az akkumulátoros energiatárolásba áramló beruházások összege tavaly világszinten 40 százalékkal, az elosztó hálózatra csatlakoztatott, grid-méretű akkumulátorokra fordított beruházási összeg pedig 60 százalékkal nőtt. Az IHS Markit előrejelzése alapján idén a telepített új tárolókapacitás meghaladja majd a 10 gigawattórát (GWh), ami a tavalyi 4,5 GWh több mint kétszerese. 

 

Fogyasztói oldalon a napelemek és a tárolóeszközök telepítéséhez számos országban, így hazánkban is elérhető kormányzati támogatás, a helyi, kisméretű naperőművek elterjedése és az akkumulátorok teljesítményegységre vetített árának csökkenése fűti az energiatárolók piacát, míg a szolgáltatók az ellátás stabilitásának növeléséhez találnak villámgyorsan bevethető megoldást a grid-méretű akkumulátorokban, fűzött magyarázatot a piaci adatokhoz Szabó Róbert, a Huawei Magyarország megoldásokért felelős értékesítési vezetője.

 

– A mérőóra mögött mind több lakossági és vállalati-ipari fogyasztó termel energiát napelemekkel – mondta Szabó Róbert –, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, valamint Olaszországban és Németországban például igen elterjedtek az ilyen helyi erőművek. Törvényi szabályozást tekintve azonban piaconként eltérő, hogy mennyi energiát termelhetnek a fogyasztók, és a többletet visszatáplálhatják-e az elosztó hálózatba. Nagyvállalati és ipari fogyasztók ezt Magyarországon sem tehetik még meg, 50 kilowattnál kisebb kapacitású, háztartási méretű kiserőműveknek viszont a törvény jelenleg lehetőséget ad a visszatáplálásra. A sok kis erőmű biztonságos és megbízható kezeléséhez a szolgáltatóknak ugyanis nagyon komoly beruházásokat kellene megvalósítaniuk grid szintjén, és ez várat még magára. Helyi szinten viszont a fogyasztók akkumulátoros megoldásokkal már ma is tárolhatják a nap közben megtermelt energiatöbbletet, így este is zöld energiát használhatnak, ezáltal még jobban csökkenthetik szénlábnyomukat. 

 

Elosztó hálózatukban a szolgáltatók folyamatosan figyelik és elemzik az energiafogyasztás és -termelés mutatóit, hogy a kettőt egyensúlyban tartva biztosítsák az ellátás stabilitását. Az ingadozások ellensúlyozására, például a hirtelen felívelő fogyasztás kiszolgálására az akkumulátoros energiatárolás minden más alternatívánál gyorsabban bevethető megoldást ad, mivel másodpercek alatt nagy, akár gigawattos teljesítmény hozzáadását teszi lehetővé több órán keresztül. A kevésbé jól huzalozott gridekben – például az Egyesült Államokban és Írországban – ilyen energiatárolók növelik az ellátás megbízhatóságát, de a szolgáltatók nagy naperőműveik termelését is hasonló akkumulátorokkal stabilizálják, ahogyan azt Magyarországon az E.On és az MVM beruházásai is mutatják.

 

Algoritmusok és energiaközösségek

Akkumulátoros energiatárolással a lakossági és vállalati-ipari fogyasztók, a szolgáltatók és az erőművek is jelentős előnyöket érhetnek el, ezért nő ilyen dinamikusan a beruházások összértéke és a telepített új kapacitás mérete. Európában október elején, a müncheni Intersolar 2021 kiállításon bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládjával a Huawei a teljes spektrumot lefedi, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

 

 

–  A FusionSolar termékcsalád technológiai alapját a számítógépes adatközpontok igényeire szabott szünetmentes áramforrások adják, amelyek fejlesztésében a Huawei nagy tudással és tapasztalattal bír – mondta Szabó Róbert. – Képességeiket immár az energiapiac minden szegmensében elérhetővé tesszük. Nevükhöz híven FusionSolar termékeink minden helyzetben megoldást adnak fogyasztói és szolgáltatói oldalon egyaránt. A lakossági rendszerekbe telepíthető FusionSolar energiatárolók kapacitása például 5 kilowattóránként 90 KWh-ig skálázható, és felhasználóbarát felépítésüknél fogva rendkívül egyszerűen üzemeltethetők. 

 

Az energiatároló eszközökre újonnan kiterjesztett támogatás és a csökkenő akkumulátorárak mellett a vállalati-ipari és a lakossági fogyasztóknak már Magyarországon is érdemes napelemeik mellé akkumulátoros energiatárolókat telepíteniük, mivel így több, megújuló forrásból származó, helyben termelt energiát használhatnak. Szénlábnyomukat ezzel már most csökkenthetik, a beruházás megtérülési ideje azonban akkor rövidül majd számottevően, ha a hálózatba vagy dedikált fogyasztók felé történő visszatáplálás is lehetővé válik. 

 

– Bár még most van kialakulóban, az energiaközösségek modellje ebbe az irányba mutat – mondta Szabó Róbert. – A fogyasztók ezekben a közösségekben még mindig helyi szinten, de már egymás között osztják meg az energiatöbbletet, amelyet napelemekkel termeltek. 

 

A termelés-fogyasztás üzleti modelljeivel és törvényi szabályozásukkal együtt az energiatárolás technológiái is fejlődnek, beleértve a digitális technológiákat, amelyek területéről a Huawei Digital Power üzletágával az energiatárolás piacára érkezett.

 

– Szenzorokat, processzorokat és mesterséges intelligenciát telepítünk akkumulátorainkba, amelyek felismerik a rendes működéstől eltérő mintákat, és azokra válaszolnak, például kikapcsolják a túlmelegedő cellákat, így automatikusan megelőzik a meghibásodást, a tűzeseteket – mondta Szabó Róbert. – Algoritmusainkat kutató-fejlesztő laboratóriumainkban tanítjuk, és frissítéssel töltjük az akkumulátorokra. Az energiaközösségekben viszont már kulcsfontosságú, hogy minden eszköz a dolgok internetén kommunikáljon egymással, és a tagok közötti elszámolást is a megmásíthatatlan, átlátható és következetes nyilvántartást biztosító blokklánc alapú megoldással támogatjuk.

 

Zöld energia virtuális erőművekből  

Várható, hogy az energiatároló eszközök beszerzéséhez és legújabban már az energiaközösségek létrehozásához is igényelhető támogatás a lakossági fogyasztói szegmensben már idén decembertől, az első pályázatok megjelenésétől gyorsíthatja a piacbővülést Magyarországon. 

 

– Hosszabb távon az ellátó hálózat stabilitásának erősítésére akkumulátorokat telepítő szolgáltatók és a naperőműves beruházók részéről jelentkező kereslet teremt majd nagyobb potenciált – mondta Szabó Róbert. – Mi több, itthon is látunk már példát arra, hogy az energiacégek hagyományos erőműveik mellé is akkumulátoros tárolókat telepítenek. A jövőben a virtuális erőművek megjelenése szintén újabb lehetőségnek ígérkezik. Energia aggregátorként ezek a cégek a kisebb, fogyasztói naperőműveket fogják össze, hogy jobb feltételekkel értékesítsék az általuk termelt energiát, versenyezve a nagy erőművekkel. Az alaptechnológiák fejlődésén túl ezek a digitalizáció által életre hívott, új üzleti modellek adnak mind nagyobb lendületet az akkumulátoros energiatárolás piacának, a támogatásokkal és a fenntartható, zöld megoldásokat kereső fogyasztói szemléletváltással együtt. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021 harmadik negyedévében az OPPO Európában 45 százalékos éves növekedést ért el

A Canalys* piackutató adatai szerint 2021 harmadik negyedévében az OPPO növekedés tekintetében minden versenytársat maga mögé utasított a közép- és kelet-európai régióban, az olyan fontos piacokon is mint például Románia (+130% év/év), Törökország +60% (év/év), vagy Lengyelország (+44%/év). Az összességében 45 százalékos éves növekedés rávilágít az OPPO  egyre nagyobb népszerűségére a régióban, illetve hozzájárult ahhoz, hogy a márka megszilárdítsa pozícióját Európa negyedik legnagyobb okostelefon-gyártójaként.

2021. december 8. 12:29

6,5 milliárdos közbeszerzést nyert a Delta Systems

Jelentős értékű, 6,5 milliárd forintos közbeszerzés nyertese lett a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló Delta Systems Kft. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) harmincezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök nyolc megye köznevelési intézményeiben járulnak hozzá az oktatási szektor digitális felzárkóztatásához. 

2021. december 8. 11:10

Az Eplan bemutatta az eManage új, kibővült funkcionalitású verzióját

Az eManage ingyenes verziója már korábban is lehetővé tette a felhasználók számára az Eplan Platform projektek felhőkörnyezetben történő feltöltését, megosztását és kezelését. Az Eplan most bemutatta a szoftver teljes funkcionalitású verzióját, amely lényegesen több hozzáadott értéket tartalmaz: a felhőben elérhetők a törzsadatok, valamint a kiegészítő dokumentumok, a kapacitást pedig nagyobb teljesítmény növeli. Az OEM-eket, rendszerintegrátorokat, gépgyártókat és üzemeltetőket összekapcsoló alkalmazás középpontjában az együttműködés áll.

2021. december 8. 09:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom

2021. december 8. 18:01

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45