Gólyamentő akcióban a Raben

forrás: Prím Online, 2021. december 13. 13:50

Győztek a gólyák! – Így döntöttek a Raben Group 90 éves fennállása alkalmából szervezett ökoszavazáson részt vevő internethasználók. A csehországi gólyaoázis kialakításának terve gyűjtötte be a voksok több mint 43 százalékát, így ezt a projektet részesíti támogatásban a logisztikai vállalat. A megvalósítás jövőre kezdődik.

Három környezetvédelmi kezdeményezés, 62 napnyi versengés és több mint félmillió leadott szavazat – a Raben Group évfordulós eseménysorozatának részeként megszervezett Eco2Way túra utolsó szakasza igazán izgalmasan alakult. Az összesen 21, az emberi tevékenységek miatt nehéz helyzetbe került európai élőhely listáját a cégcsoport háromra szűkítette, és a döntést a közvéleményre bízta. Szeptember 30. és november 30. között a vállalat ügyfelei, munkavállalói és valamennyi internethasználó naponta szavazhatott a három projekt valamelyikére: a Baden-Württemberg északi részén élő denevérek megóvására, az olaszországi tengerpartok víz alatti drónnal történő megtisztítására, illetve egy csehországi gólyaoázis létrehozására.

 

„Az Eco2Way kisfilmjeinkben számos olyan helyet látni, amelyek a klímaváltozás, vagy emberi beavatkozás miatt kockázatnak vannak kitéve. Ha ma nem viseljük gondját együtt a bolygónknak, a gyermekeinknek okozunk problémát” – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója. „Ezért döntöttünk úgy a fennállásunk 90. évfordulója alkalmából, hogy egy különleges meglepetést szerzünk magunknak és a következő nemzedékeknek – egy környezetvédelmi kezdeményezés támogatásával. Hogy melyik legyen ez? Ezt a partnereinkre bíztuk.”

 

 

A két szárnyas faj támogatói közötti küzdelem az utolsó pillanatig kiélezett volt. A győzelmet végül a csehországi gólyák megmentésére indult akció szerezte meg több mint 283 ezer szavazattal, ami az összes leadott voks bő 43 százaléka. Akár azt is mondhatnánk, hogy egy hajszálon (esetleg madártollon) múlt a végső eredmény, hiszen a németországi denevérmentő projekt kevesebb mint ezer szavazattal maradt alul. A két hónap alatt csaknem 655 ezer voks érkezett a természetkedvelőktől Lengyelországtól Japánig.

 

„Nehéz elképzelni az életünket a logisztika nélkül, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a környezetre gyakorolt nyilvánvaló hatást sem. A Raben Groupnál tisztában vagyunk ezzel a ténnyel, és – a társadalom iránti felelősségtől vezérelve – hosszú ideje próbáljuk minimálisra szorítani ezt a hatást. Ennek egyik módja, hogy a környezetvédelemre összpontosító projekteket támogatunk” – mondta Jakub Trnka, a Raben Logistics Czech ügyvezető igazgatója. „Nagy örömömre szolgál, hogy a csehországi program nyerte a szavazást. Büszke vagyok arra, hogy ismét egy ilyen jelentős kezdeményezés mellé állhatunk főtámogatóként egy nemes cél elérése érdekében” – tette hozzá.

 

A nyertes projekt keretében vizes élőhelyeket és kis tavakat hoznak létre összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren Dvůr Králové nad Labem térségében, ezzel néhány tucatról több száz egyedre növelve az évente itt élőforduló gólyapopulációt, illetve gyarapítva a vonulási útvonalakon lévő fészkek és pihenőhelyek számát.

 

„A projekt elképesztő támogatást kapott a gólyarajongóktól, nem csupán Csehországból, hanem az egész világból” – mondta David Číp, a Jaroměři Sérült Állatokért Mentőközpont vezetője. „Egy nagyszerű és fontos kihívásnak nézünk elébe. Örömmel fogadjuk a közvélemény aktív támogatását, beleértve vállalatokat és iskolákat, amelyek csatlakozhatnak hozzánk, és számos érdekességet tanulhatnak, akár csapatépítő programok keretében is. Örömmel látunk mindenkit. Köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Raben Groupnak, Dvůr Králové nad Labem képviselőinek és valamennyi gólyarajongónak a támogatásért.”

 

A madárvédelmi akciók számos más állatfaj (többek között lepkék, rovarok, gyíkok, békák), továbbá bizonyos növények (jelen esetben ritka orchideafajok) megőrzését is szolgálják, ezzel egészséges ökoszisztémát biztosítanak. Ezenfelül az emberek javát is szolgálják, mivel a vizes élőhelyek természetes hűtő hatással bírnak, hozzájárulnak az üvegházhatású gázok megkötéséhez, valamint az aszályok és áradások elkerüléséhez. A projektet a ČSOP JARO Jaroměř nevű szervezet valósítja meg több év alatt, több fázisban. A tervek szerint évente legalább 500 négyzetméternyi terület fejlesztését végzik el. A munkafolyamat függ az érintett földtulajdonosokkal kötött megállapodásoktól, hogy mekkora területet hajlandók átengedni, illetve értékesíteni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

A HONOR új kampánya összehozza az ENSZ kultúráit

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én a HONOR az ENSZ Kínai Könyv Szövetségével, a Global Webbel és a Kínai Központi Szépművészeti Akadémiával együttműködve, az ENSZ állandó kínai képviselete támogatásával. A kínai holdújév végéig, tehát még ezen a héten is futó kiállítás a nemzetközi egységet és művészetek közti kapcsolatokat szimbolizálja.

2024. február 20. 17:41

Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 16:07

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40