Gólyamentő akcióban a Raben

forrás: Prím Online, 2021. december 13. 13:50

Győztek a gólyák! – Így döntöttek a Raben Group 90 éves fennállása alkalmából szervezett ökoszavazáson részt vevő internethasználók. A csehországi gólyaoázis kialakításának terve gyűjtötte be a voksok több mint 43 százalékát, így ezt a projektet részesíti támogatásban a logisztikai vállalat. A megvalósítás jövőre kezdődik.

Három környezetvédelmi kezdeményezés, 62 napnyi versengés és több mint félmillió leadott szavazat – a Raben Group évfordulós eseménysorozatának részeként megszervezett Eco2Way túra utolsó szakasza igazán izgalmasan alakult. Az összesen 21, az emberi tevékenységek miatt nehéz helyzetbe került európai élőhely listáját a cégcsoport háromra szűkítette, és a döntést a közvéleményre bízta. Szeptember 30. és november 30. között a vállalat ügyfelei, munkavállalói és valamennyi internethasználó naponta szavazhatott a három projekt valamelyikére: a Baden-Württemberg északi részén élő denevérek megóvására, az olaszországi tengerpartok víz alatti drónnal történő megtisztítására, illetve egy csehországi gólyaoázis létrehozására.

 

„Az Eco2Way kisfilmjeinkben számos olyan helyet látni, amelyek a klímaváltozás, vagy emberi beavatkozás miatt kockázatnak vannak kitéve. Ha ma nem viseljük gondját együtt a bolygónknak, a gyermekeinknek okozunk problémát” – mondta Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója. „Ezért döntöttünk úgy a fennállásunk 90. évfordulója alkalmából, hogy egy különleges meglepetést szerzünk magunknak és a következő nemzedékeknek – egy környezetvédelmi kezdeményezés támogatásával. Hogy melyik legyen ez? Ezt a partnereinkre bíztuk.”

 

 

A két szárnyas faj támogatói közötti küzdelem az utolsó pillanatig kiélezett volt. A győzelmet végül a csehországi gólyák megmentésére indult akció szerezte meg több mint 283 ezer szavazattal, ami az összes leadott voks bő 43 százaléka. Akár azt is mondhatnánk, hogy egy hajszálon (esetleg madártollon) múlt a végső eredmény, hiszen a németországi denevérmentő projekt kevesebb mint ezer szavazattal maradt alul. A két hónap alatt csaknem 655 ezer voks érkezett a természetkedvelőktől Lengyelországtól Japánig.

 

„Nehéz elképzelni az életünket a logisztika nélkül, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a környezetre gyakorolt nyilvánvaló hatást sem. A Raben Groupnál tisztában vagyunk ezzel a ténnyel, és – a társadalom iránti felelősségtől vezérelve – hosszú ideje próbáljuk minimálisra szorítani ezt a hatást. Ennek egyik módja, hogy a környezetvédelemre összpontosító projekteket támogatunk” – mondta Jakub Trnka, a Raben Logistics Czech ügyvezető igazgatója. „Nagy örömömre szolgál, hogy a csehországi program nyerte a szavazást. Büszke vagyok arra, hogy ismét egy ilyen jelentős kezdeményezés mellé állhatunk főtámogatóként egy nemes cél elérése érdekében” – tette hozzá.

 

A nyertes projekt keretében vizes élőhelyeket és kis tavakat hoznak létre összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren Dvůr Králové nad Labem térségében, ezzel néhány tucatról több száz egyedre növelve az évente itt élőforduló gólyapopulációt, illetve gyarapítva a vonulási útvonalakon lévő fészkek és pihenőhelyek számát.

 

„A projekt elképesztő támogatást kapott a gólyarajongóktól, nem csupán Csehországból, hanem az egész világból” – mondta David Číp, a Jaroměři Sérült Állatokért Mentőközpont vezetője. „Egy nagyszerű és fontos kihívásnak nézünk elébe. Örömmel fogadjuk a közvélemény aktív támogatását, beleértve vállalatokat és iskolákat, amelyek csatlakozhatnak hozzánk, és számos érdekességet tanulhatnak, akár csapatépítő programok keretében is. Örömmel látunk mindenkit. Köszönetet mondunk főtámogatónknak, a Raben Groupnak, Dvůr Králové nad Labem képviselőinek és valamennyi gólyarajongónak a támogatásért.”

 

A madárvédelmi akciók számos más állatfaj (többek között lepkék, rovarok, gyíkok, békák), továbbá bizonyos növények (jelen esetben ritka orchideafajok) megőrzését is szolgálják, ezzel egészséges ökoszisztémát biztosítanak. Ezenfelül az emberek javát is szolgálják, mivel a vizes élőhelyek természetes hűtő hatással bírnak, hozzájárulnak az üvegházhatású gázok megkötéséhez, valamint az aszályok és áradások elkerüléséhez. A projektet a ČSOP JARO Jaroměř nevű szervezet valósítja meg több év alatt, több fázisban. A tervek szerint évente legalább 500 négyzetméternyi terület fejlesztését végzik el. A munkafolyamat függ az érintett földtulajdonosokkal kötött megállapodásoktól, hogy mekkora területet hajlandók átengedni, illetve értékesíteni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fényezőkabinokban dől el a járműjavító műhelyek sorsa

Olyan időket élünk, amikor a vállalkozások működésének egyik legfontosabb alapja a rugalmas alkalmazkodás. Mégpedig akár egyik napról a másikra. Nem kivétel ez alól a fényezési szektor sem, ahol az újabb és újabb nehézségek immár évek óta gyors egymásutánban követik egymást, fellélegzésre sem hagyva időt. Minden korábbinál szükségesebbé vált a költségek racionalizálása és a teljesítmény optimalizálása, nemcsak a profit növelésének, de az ügyfélkör megtartásának érdekében is.

2022. december 1. 20:47

Fejlessze a játékok hangzását a vadonatúj Philips TAG5106 fejhallgatóval

Az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips monitors márka licencpartnere örömmel jelenti be egy vadonatúj prémium gaming headset bevezetését, amelyet a kényelem, a kiváló hangzás és a fejlett vezeték nélküli technológiák ideális kombinációját kereső játékosok számára terveztek. 

2022. december 1. 19:54

Először került magyar cég a fejvadászok toplistájának élére

A fejvadászcégek között a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. lett az első a Budapest Business Journal (BBJ) – Book of Lists friss rangsorában. Idén először került magyar cég a lista élére. Dr. Molontay Patrik ügyvezető igazgató a munkaerőpiaci trendekről meglepő tényeket is közölt, előfordul, hogy a jelöltek már a jelenlegi fizetésük dupláját jelölik meg bérigényként.

2022. december 1. 18:30

Véget ért a V4-országok digitális készségeinek felmérése

Lezárult a visegrádi országok fiataljai körében zajló IT Fitneszteszt: a projekt keretében 3324 hazai diák és 133 tanár tesztelte le digitális készségeit, ötven százaléknál jobb eredményt a diákok közel 29 százaléka, és a tanárok több mint 61 százaléka ért el. Az eredmények részletes elemzése jelentős segítséget nyújthat az oktatási szektor és a munkaerőpiac fejlesztésén dolgozó kormányzati szereplőknek is.

2022. december 1. 16:58

Új Dell PowerEdge megoldások a fenntarthatóbb adatközpontokért

A Dell Technologies bejelentette a Dell PowerEdge szerverek következő generációját, amely 4. generációs AMD EPYC processzorokkal rendelkezik. Az új rendszereket, amelyek minden eddiginél jobb alkalmazásteljesítményt nyújtanak, arra tervezték, hogy az ügyfelek hatékonyabban megbirkózhassanak napjaink kihívást jelentő, számításközpontú munkafolyamataival, például az adatok elemzésével.

2022. december 1. 15:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56