Keresik a 2022-es év célgépeit

forrás: Prím Online, 2022. január 20. 15:03

Idén második alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb ipari célgép versenyét, amelyre az egészen egyszerű géptől a korszerű technológiákon át az Ipar 4.0 szempontjainak megfelelő célgépekkel is várják a nevezéseket. A szakmai zsűri értékelése alapján a 6 kategória első helyezettjei előtt értékes lehetőségek nyílnak és nívós díjat vehetnek át a Gépész Szalonban 2022. május 31-én, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj eredményhirdetőjén.

A tavalyi év kiemelkedő sikere után 2022-ben is megrendezik a Magyar Ipari Célgép Nagydíjat, amelynek célja, hogy a hazai termelő és szolgáltató vállalatok megismerjék a hazai gépgyártás kiváló, egyedi felhasználási célra készülő gépeit. Az érdeklődők nevezhetnek rajzzal, prototípussal, modellel vagy kész konstrukcióval egyaránt. A lényeg, hogy a pályázatban szereplő célgép az elmúlt 2-3 évben készült, modern ipari gép, berendezés és piacképes termék legyen, vagy az válhasson belőle.

 

Egyaránt célgépnek hívunk egy fazekas korongozógépet és célgépnek hívunk egy robottal, képfelismerő rendszerrel ellátott autóipari gyártósort. A verseny egyediségét éppen ez adja: bár ezek a szerkezet különbözőek, mégis közös bennük, hogy minden gép azért született, hogy a folyamatok - legyen az akár anyagmozgatási, szerelési, mérési vagy gyártási folyamat - gyorsabban, hatékonyabban, automatizáltabban és hiba nélkül valósuljanak meg.

 

Sipos Sándor, az ország legnagyobb ipari célgép versenyének ötletgazdája, a szervező Chemplex Kft. tulajdonosa arra hívja fel a figyelmet, hogy napjainkban kevés olyan fórum van, ahol ez a jelentős gazdasági potenciállal bíró ágazat szerepet kap, holott nemzetgazdasági súlya kiemelkedő.

 

„A visszajelzések alapján abszolút sikernek éltük meg tavaly az első Magyar Ipari Célgép Nagydíjat, ezért idén hatványozott lelkesedéssel vágtunk bele a szervezésbe. Öröm volt hallani, hogy a pályázók közül többen is arról számoltak be, hogy a gépeik iránt fokozottá vált az érdeklődés, tehát a nevezésük, a díjátadón való jelenlétük üzletileg is megtérült. Reméljük, hogy 2022-ben sem lesz ez másként, és a versennyel újabb lendületet adhatunk az ágazati szereplőknek. Már most tudjuk, hogy hagyományt szeretnénk teremteni.” – mondta el Sipos Sándor.

 

Dr. Bárdos Krisztina, a célgépverseny társszervező Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezetője elmondta, hogy a célgépeknek a gazdasági élet szinte minden területén helye van és a gépgyártásnak ez a szegmense nagyon komoly fejlesztési potenciállal bír.

 

„A gépiparban általános fejlesztési kihívások közül meghatározó a komplexebb termékek, folyamatok és értékalapú hálózatok létrehozása, illetve a globálisan integrált beszállítói hálózatokba magasabb szinten történő becsatlakozás – éppen ez utóbbit alakítja át jelentősen a pandémia és a digitalizáció. A modern célgépek gyártóinak, tervezőinek felkarolásával a hazai iparvállatokat tudjuk segíteni abban, hogy modern berendezésekkel előrébb léphessenek a digitális átalakulás útján. Ugyanez a tendencia nemzetközi szinten is: a technológiai fejlődés az automatizálás új korszakát hozta el, az ipar 5.0 előtérbe kerül, miközben paradox módon jellemző a komplex gyártási rendszerek egyszerűsödése. A célgépek ehhez a folyamathoz nyújtanak segítséget, célzott fejlesztésükkel és rendszerintegrációjukkal.”

 

 

A pályázat, amivel csak nyerni lehet

A Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2022 versenyre történő nevezéssel csak nyerni lehet: új piaci lehetőségek nyílnak, a célgépközösség tagjai megismerik egymást, gépgyártóként a nevezők szakmai elismerést szerezhetnek, ami hosszú távra fémjelzi a munkájukat és emeli a versenyben nevezett célgép értékét. A pályaműveket nem csak a hazai, hanem a nemzetközi közösség is megismerheti – a 2021-es év folyamán lehetőség nyílt a Külgazdasági Attaséi Hálózat előtti bemutatkozásra is a versenyen való megjelenés mellett.

 

A 2021-ben indított programon 74 célgépgyártó indult, és a verseny szakmai nappal egybekötött díjátadó rendezvényén 150 érdeklődő résztvevőt regisztráltak a szervezők. A versenyt meghatározó iparvállalati szponzorok, minisztériumok, KKV-k is támogatták, a hét médiatámogató mellett.

 

A zsűri 2022-ben 6 kategóriában jelöl meg szakmai díjazottakat, amelyek a következők:

  • gyártáselőkészítés gépei: alapanyag- és nyersanyagfeldolgozás;
  • gyártógépek, azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek;
  • termék kiadagolás, beadagolás vagy csomagolás gépei;
  • teljes gyártósorok, üzemi-, kisüzemi technológiák;
  • kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök, tesztpadok, tesztberendezések;
  • anyagmozgatás, anyagtárolás gépei.

 

A Magyar Ipari Célgép Nagydíj kategóriagyőztesei számára 2022-ben is számos lehetőség nyílik, ahogy 2021-ben. A nyertesek bemutatkozhattak a Külgazdasági Attaséi Értekezleten, exportérettség felmérésben vettek részt a HEPA segítségével, piackutatásban és lehetséges üzleti partnerek azonosításában kaptak támogatást a HEPA jóvoltából a KGA hálózat segítségével. A 2021-es díjazottak és a 2022-es pályázók bemutatkozhatnak az Ipar Napjai és MACH-TECH szakkiállításon, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj standján. 2 év, díjmentes, teljes jogú tagságot nyertek el a Magyar Ipari Karbantartók Szervezetében, továbbá a Gépipari Tudományos Egyesület tagsággal és bemutatkozási lehetőséggel támogatta a nyerteseket.

 

A kategóriák nyertes pályaműveit emblémával is díjazzák, amely jól használható a kommunikációban és a gépre is kihelyezhető.

 

Mindemellett a közönségtől legtöbb szavazatot elnyerő pályamű tulajdonosa(i) számára 1.000.000 forint értékű hajtástechnikai beszerzési keret nyílik meg a CHEMPLEX Kft. jóvoltából.

 

Pályázni 2022. január 10. és 2022. március 31 között lehet. További információk a gepedvanhozza.hu oldalon, a verseny hivatalos honlapján érhetők el.

 

Küldetésünk, hogy a mindennapi ipari élet részévé váljon a hazai célgéptervezésben és -gyártásban rejlő innováció, tudás és ipari potenciál. Fontosnak tartjuk, hogy a hazai célgépgyártók a termelési értéklánc magasabb szintjén helyezkedjenek el, további üzleti kapcsolatrendszerek alakuljanak ki, és új piaci lehetőségek nyíljanak meg számukra.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is meghirdette fenntarthatósági versenyét a Schneider Electric

Már lehet nevezni a Schneider Electric fenntarthatósági versenyére, a pályázatokat október 15-ig várják. A „Sustainability Impact Awards” kezdeményezés célja a fenntarthatósági törekvések támogatásában és megvalósításában élen járó partnerek, ügyfelek és beszállítók erőfeszítéseinek elismerése. 

2024. július 12. 18:50

AZ EIT Health megújítja InnoStars Awards pályázatát

Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak, és hogy hogyan járulnak hozzá ezek leküzdéséhez a szervezet vállalkozásfejlesztési programjai az InnoStars régióban, vagyis Dél-, Közép- és Kelet-Európában. Ezek a programok – például a régóta futó InnoStars Awards – képzések, finanszírozási lehetőségek, mentorálás és bootcampek révén kézzel fogható segítséggel támogatják a vállalkozókat, de a tanulmány további, eddig ismeretlen előnyöket is feltárt a résztvevők szemszögéből. 

2024. július 9. 17:17

Itt a lány, aki megoldotta az egyik legnagyobb vegyipari cég kihívásait

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 8. 18:03

Megvannak a Magyar Ipari Célgép Nagydíj idei nyertesei

Június 28-án, a városligeti Millennium Házában rendezték meg az ország legnagyobb gépipari szakmai eseményét a Gépész Szalont, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj immár negyedik díjátadóját, a Chemplex Kft és a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) közös szervezésében. Az Év Célgépe díjra a tavalyi jelentkezéseket is felülmúlva az idén 121 pályamű érkezett, 8 kategóriában osztották ki az elismeréseket, emellett díjazták az év ötletét, az év öko-célgépét és az év tervezőjét is.

2024. június 30. 16:51

Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége. 

2024. június 11. 18:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55