Új módszert vetnének be a borok hamisítása ellen
Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernoi Egyetem kutatóinak – derült ki a Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. Az új technológia különlegessége, hogy fehér és vörösborok esetében, valamint egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást, a módszer továbbfejlesztésével tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.
Bár a borok hígítással és cukor hozzáadásával történő hamisítása egyáltalán nem ritka jelenség, azt még a szakemberek is csak becsülni tudják, hogy ez az illegális tevékenység mennyi terméket érint és mekkora kárt okoz a bortermelőknek. Rendkívül nagy igény van tehát azokra a módszerekre, melyek révén a borok eredetének és minőségének ellenőrzése minél egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban ellenőrizhető.
A lézertechnikát korábban főként gyümölcsök érésének vizsgálatára vagy a joghurtok gyártása közben hívták segítségül a szakemberek, most azonban kiderült, hogy ez a módszer áttetsző folyadékok vizsgálatára, azaz borok minőségének ellenőrzésére is használható. A kísérleteket Soós János – a Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszékének doktorandusza – aszú hamisításának elektronikus nyelvvel történő vizsgálata alapozta meg.
„A laboratóriumi kísérletek során szekszárdi Portugieser és etyek-budai Sauvignon Blanc borokhoz vizet és cukrot, valamint ezek kombinációját adagoltuk, modellezve ezzel a borhamisítás leggyakoribb formáit. Ezt követően közeli infravörös spektroszkópián, valamint lézer fény terjedésének vizsgálatán alapuló eljárások segítségével igyekeztünk kimutatni a mintákban a hamisítás tényét” – mutatott rá Hencz Anita, a tanulmány első szerzője, a MATE és a Salernoi Egyetem közös oktatási programjának MSc-hallgatója.
„Olyan közeli infravörös spektroszkópián alapuló eljárást sikerült ugyanis létrehozni, amely fehér és vörös bornál is képes kimutatni az eltéréseket, 0,59% hozzáadott cukor és 6,85% víztartalom becslési hibával. Lézer segítségével pedig a cukorral kezelt mintákat (hullámhossz függvényében) 93-100%, a vízzel higított mintákat pedig mintegy 77% pontossággal tudtuk azonosítani, az első eredmények tehát rendkívül biztatóak” – hangsúlyozta Dr. Baranyai László egyetemi tanár, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet kutatója.
Az új felismerés alapját az adja, hogy a borban lévő összetevők a fény infravörös tartományában saját ujjlenyomattal rendelkeznek. A kutatók ezekben a lenyomatokban találtak egy olyan ismertetőjegyet, ami az összes bortípusban segíthet feltárni a hamisítást.
Kapcsolódó cikkek
- Az erdőtől a vevőig csökkenthető a bútoripar ökológiai lábnyoma
- Felnőttképzésekkel és szakirányú továbbképzésekkel erősödött a MATE Kárpát-medencei hálózata
- A MATE és a KITE Zrt. közösen dolgozik a magyar agrárium modernizálásán
- Elstartolt az EI7 a MATE-n
- A MATE a legmodernebb dróntechnológiai kutatásokkal áll az agrárium szolgálatában
- Drónok pásztázták a MATE rizsföldjeit
- Mától kapható Magyarországon a felsőkategóriás Huawei Mate 8
E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI
„Mit lájkol a gyerek?” – A szülőket segíti az NMHH új kiadványa
A közösségi médiafelületek használata ma már a fiatalok mindennapjainak részévé vált, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt figyelmet fordít az ezen felületek kínálta lehetőségekre és kockázatokra.
Magasabb ponthatárok mellett több mint 4400 elsőéves jutott be a Széchenyi-egyetem minőségi képzéseire
Összesen 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest, van olyan, amelyre 487 ponttal lehetett csak bejutni. Mindez azt mutatja, hogy felkészült hallgatók érkeznek az intézmény magas színvonalú képzéseire.
A HONOR 200 Pro és a mesteri fotózás: fejlődés a Studio Harcourt hagyatékával
Rengeteg ikonikus személyiség mögött ott rejlik egy olyan portré, amely nemcsak a személy lényegét ragadja meg, hanem az örökségét is megörökíti. A hírességektől a politikusokig a portrék alakították a történeteket és magáról az emberiségről alkotott képünket.