Percenként mérő, folyamatos cukormonitorozó rendszert dob piacra a 77 Elektronika Kft.

forrás: Prím Online, 2022. március 14. 16:53

A cukorbetegek és kezelőorvosaik is részletesebb képet kaphatnak a szervezet cukorháztartásáról annak a folyamatos cukormonitorozási rendszernek köszönhetően, melyet a száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. dob piacra márciusban. 

A mobil applikációval összehangolható glükózszenzor képes a nap 24 órájában percenként új cukorértéket mérni a betegnek, aki azonnal megoszthatja eredményeit orvosával vagy családtagjával. A valós idejű, folyamatos glükózmonitorozásnak köszönhetően a pácines és orvosa is betekintést nyerhet abba, hogy például az étkezés, a sportolás, vagy egyes gyógyszerek hogyan befolyásolják a beteg cukoranyagcseréjét. A készülék képes időben figyelmeztetni a beteget a veszélyes értékekre, akár alvás közben is.

 

Magyarországon az ujjbegy-szúrásos vércukorszint-ellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára.  A Dcont vércukormérő termékcsaládot fejlesztő és gyártó, száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika cégcsoport a mai napig vezető szerepet tölt be a magyarországi vércukormérő piacon. Az általuk fejlesztett vércukormérő termékcsalád egyes típusai egyedülálló módon képesek magyar nyelven, szóban is kommunikálni a betegekkel. A Dcont család legújabb típusai elsőként a világon ±8 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Az „okos” vércukormérő készülékeik pedig összekapcsolhatók a szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is.

 

 

Valós idejű, folyamatos visszajelzést ad

A magyar hi-tech vállalat 2022. márciustól tovább bővíti a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközportfolióját és az olasz A. Menarini Diagnostics-szel együttműködve itthon is piacra dobják a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert (continuous glucose monitor, CGM). 

 

A bárki számára hamarosan elérhető készülék abban különbözik az ujjbegyes vércukorméréstől, hogy a CGM valós idejű (percenként mér), dinamikus információt nyújt a glükózszint-változás sebességéről és irányáról, míg a hagyományos vércukormérő csak egy rövid „pillanatképet” ad a glükózszintről. A GlucoMen Day-t használó beteg így folyamatosan visszajelzést kap arról, hogy az étrend, a testmozgás és az alkalmazott diabétesz gyógyszerek, vagy az inzulin milyen hatással van a glükózanyagcseréjére. 

 

Mindennek köszönhetően a páciens és a kezelőorvosa is részletesebb képet kaphat a beteg szervezetének cukorháztartásáról, a bőrre helyezett szenzor segítségével kiderülhet, hogy mi okozza a vércukorszint nagymértékű változásait, és így kielemezhető, mit szükséges változtatni az alkalmazott terápiában. 

 

A szenzort fájdalommentesen, tű nélkül a bőr felszíne alá helyezik egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő szenzor a nap 24 órájában percenként méri annak értékét, és automatikusan továbbítja azt a ráépített adattovábbító segítségével egy okostelefonra vagy monitorra.

 

Kiknek javasolt a használata? 

A cukorbetegséggel élőket súlyos szövődmények fenyegetik, melyek elkerüléséhez kulcsfontosságú a vércukorgörbék állandó figyelemmel kísérése, és különösképp az ingadozások kiszűrése, elkerülése.

 

A GlucoMen Day használata az úgynevezett „labilis cukorbetegek” esetében is javasolt, mivel az eszköz képes észlelni és értesíteni, ha glükózszint eléri az optimális céltartomány felső vagy alsó határát (hiper- vagy hipoglikémiás fázisba ér), sőt, az adatok alapján képes előre megítélni a trend alapján a veszélyes értékeket és időben figyelmeztetni erre használóját. Az eredmények és trendek ismeretében a páciens orvosa segítségével megoldást találhat a túl alacsony vagy túl magas cukorértékek normalizálására.

 

Emellett akkor is javasolt a CGM használata, ha a kismamáknál gesztációs diabétesz alakul ki – kiváltképp abban az esetben, ha inzulinos terápiát alkalmaznak a várandósság alatt.

 

Előfordulhat továbbá az is, hogy a glükózszint ellenőrzését nemcsak napközben, de éjszaka is el kell végezni. Erre is kényelmes megoldást jelent a 24 órás készülék, hiszen óriási terhet vesz le a betegek válláról.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A NISMO-val és a TOM’S-szal is együttműködött a Casio

Bár az idei szezonban a Casio nem szponzorálja a AlphaTauri Forma 1-es csapatot, ennek ellenére a japán óramárka továbbra sem tette félre a motorsportok és a sebesség iránti szenvedélyét. „Mindezt jól bizonyítja a NISMO-val, valamint a TOM’S versenycsapattal történő együttműködés, amelynek keretében limitált szériás Edifice modellekre tehetnek szert a Casio márka szerelmesei” – hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2022. augusztus 6. 14:03

Ezzel a néhány trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán

Már eddig is akár több tízezer forintot spórolhattak évente a rezsiszámlán azok, akik igazán energiahatékony hűtőszekrényt és mosógépet használnak, az átlagos fogyasztás felett érvényes új energiaárak fényében pedig ennél is jóval magasabb lehet a megtakarított összeg. Ha nem rendelkezünk kifejezetten energiatakarékos készülékekkel, akkor sincs veszve minden, hiszen a berendezések tudatosabb használata szintén hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez. Az LG szakértői összegyűjtötték a leghasznosabb tippeket, amelyekkel takarékosabban üzemeltethetjük gépeinket.

2022. július 27. 11:21

A Siemens termosztátja szén-dioxid szenzorral őrzi a levegő minőségét

Az új modell folyamatosan figyeli a beltéri levegő minőségét, és szükség esetén változtat a beállításokon, hogy az épületben tartózkodók számára mindenkor egészséges és produktív beltéri légkört biztosítson, a hatékony működés fenntartása mellett. Ha az emelkedő CO2-koncentráció következtében a levegő minőségromlását észleli, a termosztát automatikusan magasabb fokozatra állítja a szellőztető rendszert, hogy megfelelő mennyiségű friss levegőt juttasson a helyiségbe.

2022. július 26. 12:56

7 tipp autós utazáshoz a Mio ajánlásával

Autós nyaralásra indulsz a családdal? Több száz kilométert fogsz vezetni? A hosszú, akár egész napos út alatt nemcsak az enni- és innivalóról, hanem a család kényelméről és biztonságáról is gondoskodni kell. A felhőtlen utazáshoz sok mindenre szükséged lesz, a lista összeírásában a minőségi fedélzeti kamerák gyártója, a Mio segít neked.

2022. július 23. 09:58

Az új Sony mikrofon kiváló minőségű hangot biztosít bárhol és bármikor

A Sony bemutatja új, kisméretű és pehelykönnyű ECM-G1 mikrofonját, amely kiváló minőségű hangrögzítéssel javítja a videófelvételek minőségét. A környezeti hangok kiszűrésével és a tiszta frontális hanggyűjtéssel a felhasználók kivételes hangminőséget élvezhetnek a tartalmak rögzítésekor.

2022. július 21. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20