Magasabb szintre lép a Bosch az önvezető technológiák fejlesztésében

forrás: Prím Online, 2022. március 23. 17:34

Felvásárlással bővíti automatizált vezetési megoldásait, és erősíti piaci pozícióját a Bosch. A németországi székhelyű Atlatec GmbH önállóan működő cégként válik a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletág részévé. A Bosch és az Atlatec aláírta az erről szóló megállapodást.

  •   A német Atlatec a SAE 3 és 4 szintű önvezető funkciókat támogató nagyfelbontású 3D térképek egyik leginnovatívabb szállítója a világon.
  •   A felvásárlás tovább szélesíti a Bosch portfolióját, ügyfelei számára így egyetlen beszerzési forrásból kínálja az automatizált vezetési megoldások összes elemét.
  •   A nagyfelbontású térképek – kiegészítő szenzorként – nélkülözhetetlen összetevői a biztonságos és kényelmes automatizált vezetésnek.
  •   A hazai mérnököknek is jelentős szerepe van a cégcsoport önvezető technológiáinak fejlesztésében. A Bosch több mint 2700 főt foglalkoztató Budapesti Fejlesztési Központjában közel ezer mérnök dolgozik magasan automatizált és önvezető-jármű fejlesztési projekteken.

  

Teljes körű önvezetési megoldások a Boschtól

Az Atlatec a vezetéstámogató rendszerek és az automatizált vezetést segítő nagyfelbontású digitális térképek egyik leginnovatívabb szállítója világszinten. A Karlsruhei Technológiai Intézetből 2014-ben kivált vállalat Németországban, Japánban és az USA-ban jelenleg mintegy 25 munkatársat foglalkoztat. „Az Atlatec felvásárlásával a nagyfelbontású digitális térképek terén tovább bővítjük tudásunkat és piaci kínálatunkat. A Bosch így az egyetlen olyan vállalat, amely az automatizált vezetéshez szükséges rendszerösszetevők teljes spektrumát kínálja ügyfelei számára – az aktuátor-technikától a szenzorokon át, egészen a szoftverekig és a térképekig.” – hangsúlyozta Dr. Mathias Pillin, a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletágának elnöke. „A Boschban ideális partnerre találtunk, együtt még tovább szélesíthetjük fejlesztéseinket a digitális térképek területén” – emelte ki Dr. Henning Lategahn, az Atlatec GmbH vezérigazgatója. A vételárat a megállapodás értelmében a felek nem hozzák nyilvánosságra, a tranzakcióhoz versenyhivatali jóváhagyás is szükséges.

 

 

A digitális térképek mint kiegészítő szenzorok az önvezetésben

A nagyfelbontású digitális térképeknek lényeges szerepük van abban, hogy az automatizált vezetési funkciók használata biztonságos és kényelmes legyen. Az Atlatec portfoliója a digitális térképkészítés minden alkotóelemét lefedi. Kínálata nem csupán az adatrögzítésre és -feldolgozásra, hanem magára a térkép elkészítésére, valamint a megfelelő minőségellenőrzésre is kiterjed. A radar-, videó- és ultrahangtechnika mellett a digitális térképek további nélkülözhetetlen érzékelőként szolgálnak az automatizált vezetésben. A jármű környezetére és a forgalmi helyzetre vonatkozó információik ugyanis jóval túlmutatnak a fedélzeti szenzorok érzékelési tartományán.

 

Az Atlatec saját érzékelődobozzal és a hozzá tartozó szoftverrel igény szerint méretezhető megoldást fejlesztett ki a térképkészítéshez. A rendszer által gyűjtött nyers adatok kiértékelése mesterséges intelligencia (MI) segítségével történik, majd ezt olyan fontos információkkal egészítik ki, mint a közlekedési táblák, a kanyarok íve vagy a különböző útelemek, tereptárgyak, például a villamossínek. Mivel az MI-algoritmusok folyamatosan tanulnak, egyre bővül a mesterséges intelligencia által észlelni képes út- és környezeti elemek aránya is. A térkép információi alapján egy önvezető autó például éles kanyarhoz közelítve képes lesz előre megkezdeni a lassítást.

 

 

Mesterséges intelligenciával az egyre részletesebb térképekért

A digitális térképek a kezdetektől fogva nélkülözhetetlen elemei az automatizált vezetés fejlesztésének. Minél magasabb ugyanis az automatizálás foka, annál szorosabban kell egymáshoz kapcsolódnia a térképkészítésnek és a menetstratégia programozásának. „Nagyfelbontású térképek készítésére alkalmas technológiájával az Atlatec ideálisan egészíti ki a Bosch portfolióját. Az Atlatec egy különösen intelligens és agilis térképezési eljárást alkalmaz, ami megkülönbözteti más szolgáltatók megoldásaitól. Az általa használt mesterséges intelligencia például a legnagyobb pontossággal és következetességgel azonosítja, illetve térképezi fel az út egyes elemeit, többek között a szalagkorlátokat és a sávfelfestéseket. Ezzel még pontosabban tervezhetjük meg menetstratégiai algoritmusainkat” – mutatott rá Dr. Stephan Hönle, a Bosch Cross-Domain Computing Solutions üzletág automatizált vezetési részlegének alelnöke.

 

Az Atlatec fejlesztései hasznos kiegészítői lehetnek a Bosch útazonosítás (Bosch Road Signature) technológiájának is, amely valós forgalomban gyűjtött tömeges adatok használatával teszi lehetővé, hogy az önvezető autók digitális térképek alapján pontosan meghatározzák saját pillanatnyi pozíciójukat. A Bosch az automatizált vezetés és térképkészítés területén eddig is sikeresen működött együtt különböző partnerekkel, az Atlatec ezt a kört bővíti.

 

 

A Bosch az automatizált vezetés teljes spektrumán dolgozik SAE 1–4 szinteken

Az automatizált vezetés stratégiai ágazat a Bosch számára, a vállalat vezető szerepet tölt be az innovációban ezen a területen. Vezetéstámogató rendszereivel és a szükséges szenzortechnológiával már a fejlesztések korai fázisában lerakta az alapokat az automatizált vezetés minden szintjén. A Bosch kétirányú megközelítést alkalmaz. Egyfelől azzal a céllal, hogy a vezetést biztonságosabbá és kényelmesebbé tegye, a magánhasználatú személygépkocsik számára fejleszt vezetéstámogató, illetve a SAE 1–3 szinteket lefedő, részlegesen és feltételesen automatizált megoldásokat. Másfelől a Bosch fejlesztőcsapata az automatizált vezetés magasabb szintjeit támogató megoldásokon is dolgozik, elsősorban a gépjárműflottákat és az új típusú üzemeltetési modelleket szem előtt tartva. Különösen a logisztikai szektorban lát a vállalat jelentős felhasználási, illetve üzleti lehetőségeket az SAE 4 szintű automatizált vezetési rendszerek számára. Sőt, az automatizált parkolási segéd (Automated Valet Parking; AVP) formájában a Bosch már az első olyan sorozatgyártásra kész automatizált vezetési funkciót is kifejlesztette, amely egyáltalán nem igényel járművezetőt. 

 

Hazai mérnökök az önvezető technológiák fejlesztésének élvonalában

A világon három helyszínen, Németországban, az USA-ban és Magyarországon fejleszt önvezető járműtechnológiákat a Bosch. „A 2005-ben megalakult, több mint 2700 főt foglalkoztató Budapesti Fejlesztési Központban közel ezer mérnökünk dolgozik magasan automatizált és önvezető-jármű fejlesztési  projekteken. Az elmúlt években számos, a mesterséges intelligenciához és az önvezető járművekhez köthető szabadalmaztatott technológia jött létre itt. Többségük az automatizált vezetést segíti a forgalmi környezet még pontosabb elemzésében, a többi jármű mozgásának előrejelzésében. A Budapesti Fejlesztési Központ rendkívül vonzó a hazai mérnökök számára is, hiszen itt ténylegesen a mai csúcstechnológiák kutatás-fejlesztésének részesei lehetnek” – fűzte hozzá Szőke Zoltán, a Bosch automatizált vezetés fejlesztéséért felelős alelnöke Magyarországon.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A GreenGo a külső kerületekben és az agglomerációban erősít

Az autómegosztók sikerének és népszerűségének egyik kulcsa, hogy a felhasználók számára elérhető-e a szolgáltatás mindennapi életük fontos helyszínei közelében. A szolgáltatási terület bővíthetőségének korlátait a GreenGo most Külső Zónák megnyitásával bontotta le, megnyitva a bérlés lehetőségét Csepeltől Budafokig, egyben segítve az agglomerációs városok fenntarthatósági törekvéseit is.

2024. február 29. 17:30

Az ABB energiagazdálkodási megoldást vezet be az ivóvíz- és szennyvízágazatban

Az ABB bevezette az ABB Ability OPTIMAX energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket. A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

2024. február 29. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30