A Telekom hálózatának működésével ismerkedhettek a jövő női mérnökei

forrás: Prím Online, 2022. április 29. 17:20

Április 28-án, a Lányok Napján közel száz gimnazista lány vett részt a Magyar Telekom Csoport programján a debreceni KraftLab-ban, ahol látványos bemutatók és szakértői beszélgetések mentén ismerkedhettek meg az informatikai és műszaki pálya szépségeivel. 

Kutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen Magyarországon, holott a tehetséges szakemberekre számos szektorban óriási szükség van. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, ha a pályaválasztás előtt álló lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki szakirányokat, mint fiú társaik. A Nők a Tudományban Egyesület által elindított Lányok Napja kezdeményezés célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban uralkodó trendet, és figyelmüket ráirányítsa a természettudományi, technológiai, mérnöki és informatikai lehetőségek felé.

 

 

A kezdeményezéshez a Magyar Telekom és a T-Systems is örömmel csatlakozott. „A Lányok Napja kezdeményezésben való részvétellel azt szeretnénk üzenni minden fiatal tehetségnek, hogy lehetőségeik korlátlanok, bátran kísérletezzenek, hogy megtalálják azt az irányt, melyben szakmailag kiteljesedhetnek. Vezetői példaképekkel és izgalmas digitális megoldások bemutatásával szeretnénk megmutatni a fiatal lányoknak a technológiai terület szépségeit, sokoldalú lehetőségeit, bízva abban, hogy vonzó lesz számukra ez a pálya.” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere. 

 

A Magyar Telekom Csoport elkötelezett a sokszínűség és esélyegyenlőség megteremtéséért, melynek eredményeként a felsővezetésben egyedülálló módon kiegyenlített a nők és a férfiak aránya, nőtt a női vezetők száma és egyre több a női kolléga műszaki területen.

 

 

A vállalat szakemberei a debreceni KraftLab-ban várták azon 15-20 év közötti, gimnazista vagy egyetemista lányokat, akiket érdeklődnek aziránt, milyen feladatai vannak a távközlési, műszaki, IT szakembereknek, akik a Telekom hálózatának építésén, fejlesztésén dolgoznak és üzemeltetésével foglalkoznak. A résztvevőket Kovács Róbert, a Telekom vezetékes hálózatfejlesztéséért felelős igazgatója köszöntötte, majd a program során a vezetékes hálózatfejlesztéssel, üzemeltetéssel és az IT területtel ismerkedhettek meg a résztvevők, szakemberek vezetésével. A beszélgetések mellett látványos bemutatókkal is készültek a szervezők: a gimnazisták a virtuális valóság és a Microsoft Hololens segítségével szemlélhették meg a Telekom vezetékes hálózatát, valamint exkluzív körbevezetésen vehettek részt a szolgáltató optikai kábelközpontjában, amely a megye vezetékes lefedettségét biztosítja.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okos rendszerekkel tizedére eshet az energiafelhasználás

A globális CO2-kibocsátás közel feléért az épített környezetünk felel, ezért kulcsfontosságú, hogy minél energiahatékonyabb legyen az épületeink üzemeltetése. A Schneider Electric grenoble-i IntenCity létesítményének példája azt mutatja, hogy intelligens rendszerekkel akár tizedére is csökkenthető az energiaigény, a nettó zéró kibocsátás elérését pedig megújuló energiaforrásokkal lehet támogatni.

2022. augusztus 10. 18:37

A Galaxy Z sorozat új tagjai megváltoztathatják az okostelefonokhoz való viszonyt

A Samsung bejelentette az összehajtható okostelefonok következő generációját: megérkezett a Galaxy Z Flip4 és a Galaxy Z Fold4. A készülékek testreszabható, elegáns külsővel és továbbfejlesztett teljesítménnyel érkeznek. A Galaxy Z sorozat, ahogy eddig is, szakít a hagyományokkal, a negyedik generációs készülékek új lehetőségeket hoznak el a mindennapi kapcsolattartásba.

2022. augusztus 10. 16:01

A felhőalapú rendszerek is lehetnek energiatakarékosak

Egyre intenzívebben tapasztaljuk a klímaváltozás környezeti hatását, mely nem csak az élő szervezetet viseli meg, de az infokommunikációs eszközök és adatközpontok megfelelő működését is nehezíti. A tech cégeket, különösen a felhőszolgáltatókat a fokozódó energiahiány mellett az adatok ökológiai lábnyomának enyhítése is kihívások elé állítja, miközben évről évre emelkedik az internethasználók száma. 

2022. augusztus 10. 14:25

Digitális média trendek 2022: Elegendő a streaming videó a modern korban?

A Z-generáció és a millenniál generáció digitális szórakozása egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Ma már a videós streaming szolgáltatásokkal fej fej mellett versenyez a közösségi média és a gaming a fogyasztók figyelméért – derül ki a Deloitte digitális médiapiaci kutatásából.

2022. augusztus 10. 12:44

Magyar bootcamp tanítja programozni a régiót

A Green Fox Academy dinamikusan növekszik és mára erős nemzetközi vállalattá vált. Másfél év alatt felépítette a szlovák IT képzési piac legerősebb márkáját, az online oktatás átütő sikerére alapozva pedig idén nyáron megnyitotta második külföldi központját, Pozsonyban. A Magyarországról indult bootcamp látványos eredményeket ér el: Csehországban és Szlovákiában is piacvezető az állásgaranciás rövid ciklusú IT képzések terén, a felvett és a munkaerőpiacon elhelyezett hallgatók száma alapján. A cég eközben elindította eddigi legnagyobb létszámú, nemzetközi képzését és erősíti regionális szintű vállalati partnerségeit.

2022. augusztus 10. 11:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20