A valóságmanipulációs eljárás laikus szemmel szinte felismerhetetlen

forrás: Prím Online, 2022. május 6. 15:46

A deepfake technológiák az évek során olyan kifinomulttá és felismerhetetlenné váltak, hogy segítségükkel teljes győzelmet lehet aratni a valóság felett – véli Földesi László, a Systemfarmer ügyvezető igazgatója. A valóságtorzítás napjainkban nem csak a szomszédban zajló háború miatt, hanem a biztonságos internethasználat szempontokból is kiemelkedően fontos. Egy 2019-es kutatás során 19 000 online elérhető deepfake videót találtak, ez a szám azóta valószínűleg megsokszorozódott.

A deepfake egy olyan technológia, amellyel némi hozzáértéssel egyszerűen készíthető akár egy ártatlan profilképből kompromittáló tartalom, azaz arcunkat bármilyen képre, videóra rá tudják élethűen illeszteni, akár videóazonosítást is lehet általa hamisítani. Mesterséges intelligencia segítségével készül, és mesterséges intelligencia segíthet a kiszűrésében is. Gyakori, hogy humorforrásként alkalmazzák a módszert, azonban nem ritka a pornográf tartalmak előállítása sem.

 

A szó maga a deep learning (gépi tanulás) és a fake (nem valóságos) összetételéből keletkezett. A technológia ebből következően mesterséges intelligencián és tanuló algoritmusok működésén alapul – lehetővé téve, hogy alternatív valóságokat kreáljunk.

 

theguardian.com

 

A veszélye abban rejlik, hogy a hétköznapi szemlélő nem veszi észre a csalást, kivéve, ha az teljesen nyilvánvaló. A technológia a kiberhadviselés során is bevetésre kerül – ez most jól látható az orosz-ukrán konfliktus kapcsán – hiszen olyan, valóságosnak ható üzeneteket és álhíreket lehet segítségével elterjeszteni, amelyek országok közötti konfliktusok elmérgesedéséhez vezethetnek, emberéleteket tehetnek tönkre.

 

A dezinformáció régóta a hideg- és forró háborús stratégiák részét képezi, mára a technológiai innováció ezt a módszert a teljes megtévesztésig fejlesztette. Hiteles, valós információforrásokat lehet hiteltelenné tenni, a deepfake megoldásokkal pedig elérhető, hogy az információt fogyasztó váljon bizonytalanná. Szerencsére a mesterséges intelligencia nem csak a támadók kezében válik fegyverré, megfelelő helyen a védekezést is hatékonyan tudja segítheti.

 

A Microsoft a közelmúltban széleskörű lépéseket tett a dezinformáció csökkentéséért, az információfogyasztó közönség tájékoztatásáért, és további partneri kapcsolatokat épít ki a megelőzés és a felhasználói edukáció érdekében. 

 

„Ugyan a deepfake nagyon komoly eszköz a dezinformációs és közvéleménybefolyásolásra alkalmas kiberháborúban, a digitális transzformációnak köszönhetően közel sem ez az egyetlen lehetőség. A Trusted News Initiative és a Microsoft globális célja az, hogy a legmodernebb technológiákat bevetve harcoljon a hiteles médiumokért, és gátat vessen az álhírek és következményeik terjedésének” – állítja Földesi.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

A Kingston új, 1 TB-os SD-kártyájára már többezer kép és videó ráfér

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta a Canvas React Plus V60 SD-kártyát. Az új modell a felsőkategóriás UHS-II teljesítményű Canvas React memóriakártya-családot bővíti. A profi fotósok és a költségtudatos, kezdő kreatívok számára egyaránt ideális megoldást jelentő kártya akár 280 MB/s* sebességet és 1 TB** tárhelyet kínál, amellyel megváltoztatja a digitális portfóliók rögzítésének és tárolásának módját.

2024. február 27. 17:34

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Jön a Barbie Flip Phone, a nyár legszexibb kiegészítője

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik legismertebb amerikai játékgyártó cég tulajdonosával karöltve 2024 nyarán elhozza a Barbie Flip Phone-t.

2024. február 27. 14:27

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30