A valóságmanipulációs eljárás laikus szemmel szinte felismerhetetlen

forrás: Prím Online, 2022. május 6. 15:46

A deepfake technológiák az évek során olyan kifinomulttá és felismerhetetlenné váltak, hogy segítségükkel teljes győzelmet lehet aratni a valóság felett – véli Földesi László, a Systemfarmer ügyvezető igazgatója. A valóságtorzítás napjainkban nem csak a szomszédban zajló háború miatt, hanem a biztonságos internethasználat szempontokból is kiemelkedően fontos. Egy 2019-es kutatás során 19 000 online elérhető deepfake videót találtak, ez a szám azóta valószínűleg megsokszorozódott.

A deepfake egy olyan technológia, amellyel némi hozzáértéssel egyszerűen készíthető akár egy ártatlan profilképből kompromittáló tartalom, azaz arcunkat bármilyen képre, videóra rá tudják élethűen illeszteni, akár videóazonosítást is lehet általa hamisítani. Mesterséges intelligencia segítségével készül, és mesterséges intelligencia segíthet a kiszűrésében is. Gyakori, hogy humorforrásként alkalmazzák a módszert, azonban nem ritka a pornográf tartalmak előállítása sem.

 

A szó maga a deep learning (gépi tanulás) és a fake (nem valóságos) összetételéből keletkezett. A technológia ebből következően mesterséges intelligencián és tanuló algoritmusok működésén alapul – lehetővé téve, hogy alternatív valóságokat kreáljunk.

 

theguardian.com

 

A veszélye abban rejlik, hogy a hétköznapi szemlélő nem veszi észre a csalást, kivéve, ha az teljesen nyilvánvaló. A technológia a kiberhadviselés során is bevetésre kerül – ez most jól látható az orosz-ukrán konfliktus kapcsán – hiszen olyan, valóságosnak ható üzeneteket és álhíreket lehet segítségével elterjeszteni, amelyek országok közötti konfliktusok elmérgesedéséhez vezethetnek, emberéleteket tehetnek tönkre.

 

A dezinformáció régóta a hideg- és forró háborús stratégiák részét képezi, mára a technológiai innováció ezt a módszert a teljes megtévesztésig fejlesztette. Hiteles, valós információforrásokat lehet hiteltelenné tenni, a deepfake megoldásokkal pedig elérhető, hogy az információt fogyasztó váljon bizonytalanná. Szerencsére a mesterséges intelligencia nem csak a támadók kezében válik fegyverré, megfelelő helyen a védekezést is hatékonyan tudja segítheti.

 

A Microsoft a közelmúltban széleskörű lépéseket tett a dezinformáció csökkentéséért, az információfogyasztó közönség tájékoztatásáért, és további partneri kapcsolatokat épít ki a megelőzés és a felhasználói edukáció érdekében. 

 

„Ugyan a deepfake nagyon komoly eszköz a dezinformációs és közvéleménybefolyásolásra alkalmas kiberháborúban, a digitális transzformációnak köszönhetően közel sem ez az egyetlen lehetőség. A Trusted News Initiative és a Microsoft globális célja az, hogy a legmodernebb technológiákat bevetve harcoljon a hiteles médiumokért, és gátat vessen az álhírek és következményeik terjedésének” – állítja Földesi.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 hasznos tipp: így vigyázz a mobilodra nyáron

A nyári időszakban igyekszünk az elmúlt hónapok hajtását kipihenni, megrohamozzuk végre a strandokat, fesztiválokat, vagy éppen a tengerpart felé vesszük az irányt. Bárhogyan is, egy biztos: a telefonunkat nem hagyjuk otthon – utazás, pihenés közben pedig a meghibásodás és a balesetek kockázata is nőhet. A Yettel most összegyűjtött 5 tippet, amivel biztonságban tudhatjuk eszközünket a nyári időszakban is, hiszen erre is érdemes ugyanúgy vigyázni ilyenkor, mint magunkra.

2022. május 20. 14:50

Okostelefonból POS-terminál

Kiugróan sikeres évet zárt az OTP Bank fintech leányvállalata, az OTP Mobil, amely széles körben kínál készpénzmentes fizetési és a mindennapi ügyintézést megkönnyítő szolgáltatásokat. A Simple megoldások „legfiatalabb tagja”, a SimpleBusiness alkalmazás a 2020-as elindítása óta négy, két QR-kód alapú és két fizetési linken alapuló lehetőséget kínál a vállalkozásoknak elektronikus fizetésre. Ez a csomag bővül most egy ötödik elemmel, a bankfüggetlen és sokoldalú érintéses fizetési funkcióval.

2022. május 20. 12:47

Minden második céget érint a gazdasági bűnözés

A szervezetek közel fele tapasztalt visszaélést vagy pénzügyi bűncselekményt az elmúlt két évben a PwC globális gazdasági bűnözésről készített felmérése szerint. A vállalkozásokat érintő fenyegetések listáját a kiberbűnözés, az üzleti partnerek által elkövetett visszaélések és a hűtlen kezelés vezeti. Az iparágakat tekintve a technológiai, média- és távközlési ágazatokban volt a legmagasabb a csalások előfordulása, ezeken a területeken a vállalatok kétharmada tapasztalt valamilyen visszaélést. A kutatás arra is rámutat, hogy a jövőben megnövekedhet az ellátási láncokhoz kapcsolódó visszaélések kockázata is.

2022. május 20. 11:25

Új ügyvezető a DEKRA Akademie élén

Kurucsó Zsolt okleveles gépészmérnök végzettséget szerzett, majd pályafutása kezdetén különböző biztosítóknál kárszakértőként, később kárrendezési csoportvezetőként dolgozott. A DEKRA Expert Kft. műszaki vezetője volt gépjármű kategóriában 2007-ig, két évig cégvezetőként, majd 2009-2022 között ügyvezetőként tevékenykedett. A DEKRA Akademie ügyvezetőjeként egy olyan sikeres vállalatot vesz át, amely tavaly összesen 668 képzést indított országszerte,14.713 hallgató részvételével.

2022. május 20. 09:48

Igyunk több vizet

Drink more water – ez a Microdrinkeket gyártó Waterdrop szlogenje, amely most megérkezett Magyarországra is. A vízben oldódó waterdrop kockák speciális eljárással gyengéden kiszárított, majd formába tömörített gyümölcsökből és gyógynövényekből állnak, így természetes tápanyagokban és vitaminokban gazdagok. 

2022. május 19. 21:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24