Bölcsésznőkből lesznek az informatikusok

forrás: Prím Online, 2022. május 25. 20:31

A No Fluff Jobs, az innovatív nemzetközi IT-állásportál legújabb kutatása a nők IT-piaci esélyeit és lehetőségeit vizsgálta nem csupán a már a szektorban dolgozó nők, hanem azok között is, akik szakmai karrierjüket ezen a területen képzelik el a jövőben. 

A világjárvány drámai mértékben rontotta a nők a munka és a magánélet egyensúlyával való elégedettségét (a Deloitte szerint 70%-ról 32%-ra csökkent!), és elsősorban ők azok, akik olyan iparágakban dolgoztak, amelyek a globális munkaerőpiac nagy vesztesei lettek az elmúlt két évben. Az új helyzet egyik nyertese az IT-szektor; a home office elterjedtsége, a megváltozott vásárlási és szabadidős tevékenységek mind több munkavállalót igényelnek a kiszolgálói részen is.  

 

Az állásportál felmérése eloszlatja azt a tévhitet is, hogy csak műszaki tanulmányokkal lehet belépni az informatika világába. Az informatikai iparág szívesen „fogadja” a legkülönbözőbb kompetenciákkal és szakmai múlttal rendelkező ‒ nemcsak a tudományhoz kapcsolódó ‒ embereket. Kiugróan magas az érdeklődés a bölcsészettudományok szakirányon végzettek körében (35,7%), de még az egzakt, illetve természettudományok (16%), valamint a társadalomtudományok (14,3%) szakemberei is megelőzik a műszaki-mérnöki felsőfokú tanulmányokat folytatókat (5,4%). Sokan átképzés útján kerültek a szektorba, de figyelemre méltó az autodidakta módon tanult személyek száma is – mindkét forma lehetőséget ad a nők számára, hogy a munka, a gyermeknevelés és a családi teendők mellett újratervezzék időbeosztásukat, és eséllyel induljanak el az IT-pályán.

 

 

Arra a kérdésre, hogy mi ösztönözhet az IT-szektorban való munkavállalásra, a válaszadók egyértelműen a magasabb fizetést jelölték meg (69,7%), de éppilyen fontos szempont a távmunka lehetősége (67,4%), illetve az, hogy az informatikai terület izgalmas lehetőségeket rejt (61,8%).

 

Érdekes megállapítása a felmérésnek, hogy mely korosztály optimistább a tekintetben, hogy könnyen megtalálja-e első munkahelyét az IT-szektorban. A 18‒24 éveseknél kedvezőbben látják a helyzetet a 25‒34 év közöttiek, míg az idősebbek jóval kedvezőtlenebbül. Ettől a folyamattól azonban nem szabad megijedni, állapítja meg a felmérés, mert az informatikai piac olyan gyorsan fejlődik, hogy mindenki számára elérhető, aki kész tanulni és fejlődni. Az előrelépési lehetőségeket vizsgálva az derül ki, hogy bár a pálya elején ez nehézségekbe ütközik, ám legtöbb esetben ‒ szenioritástól függetlenül ‒ az IT-ban dolgozó nők akkor is kaptak 2021-ben fizetésemelést, ha az nem járt előléptetéssel, azaz még ha az informatikában időbe is telik az előléptetés, fizetésük évről évre jobb lesz.

 

„Informatikában dolgozó nőként bátran állíthatom, hogy ez a fejlődési út lehetséges!” ‒ mondta Magdalena Gawłowska-Bujok, a No Fluff Jobs ügyvezető igazgatója vállalat legújabb kutatása kapcsán. „Szeretnénk támogatni és népszerűsíteni az esélyegyenlőség és az egyenlő bérezés gondolatát, és minden olyan jelentkezőnek, aki habozik a technológiai pályára lépni, azt mondjuk: Hajrá! Várunk rátok!” – tette hozzá a szakember.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50