Felderítési akció drónokkal

forrás: Prím Online, 2022. május 28. 09:53

A TotalEnergies a metánkibocsátás felderítése érdekében, világszerte drónalapú kibocsátás-érzékelési és számszerűsítési programot indított. Az akció a TotalEnergies, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont és a Reims Champagne Ardenne Egyetem által kifejlesztett AUSEA technológiát alkalmazza.

A TotalEnergies 2017 óta dolgozik partnereivel az AUSEA kifejlesztésén. Az AUSEA egy drónra szerelt miniatűr kettős érzékelőből áll, amely képes a metán- és szén-dioxid kibocsátás kimutatására, illetve a forrásuk azonosítására is. A hagyományos technikákat ezzel a technológiával kiegészítve, így minden típusú ipari létesítményben végezhető mérés.

 

A nigériai, olaszországi, kongói és hollandiai helyszíneken sikeresen tesztelt AUSEA-technológiát, idén a TotalEnergies által üzemeltetett összes olaj- és gázipari telephelyen be fogják vezetni. A kampány már március elején elkezdődött az afrikai tengeri telephelyeken, továbbá Dél-Amerikában is elindult. Idén nyáron azonban már eléri Európát is. Ennek a kampánynak a sikeressége egy nagyon fontos lépés afelé, hogy a vállalat által üzemeltetett telephelyeken 2025-re 50%-kal, 2030-ra pedig 80%-kal csökkenjen a metánkibocsátás.

 

 

"A TotalEnergies elszántan halad a metánmentesség felé vezető úton. Az AUSEA jelenleg a világon a legpontosabb technológiának tekinthető a metánkibocsátás kimutatására és mérésére, és segít nekünk abban, hogy finomítsuk számításainkon és még pontosabb információk alapján dolgozzunk. Ez azt jelenti, hogy a jövőben szigorúbb intézkedéseket hozhatunk létre annak érdekében, hogy tovább csökkentsük a kibocsátást, és elérjük a kitűzött céljainkat" – mondta Namita Shah, a TotalEnergies OneTech elnöke.

 

Az AUSEA technológiát jelenleg is fejlesztik a metánkibocsátási mérések gyakoriságának növelése érdekében. A metánkibocsátás csökkentése kiemelt fontosságú a TotalEnergies számára. A vállalat már 2010 és 2020 között a felére csökkentette metánkibocsátását azáltal, hogy minden metánforrását megcélozta, és ezekre szigorúbb tervezési kritériumokat vezetett be.

 

A társaság az OGMP 2.0, az ENSZ Környezetvédelmi Programja által létrehozott olaj- és gázipari metán-partnerség részeként a jelentéseit is fejleszteni fogja. Az említett program olyan riportálási keretrendszert vázol fel, amely segíti a metánkibocsátási jelentések pontosságának és átláthatóságának javítását. Ennek eredményeként a TotalEnergies 2021-ben elnyerte a Gold Standard státuszt, ami azt jelenti, hogy az ENSZ elismerte a cég metánkibocsátás mérésére és csökkentésére irányuló erőfeszítéseit.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tech Trends 2024: Hogyan lehet technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny?

Tech Trends sorozatunk évről-évre követi a technológia gyorsuló átalakulását és prognózist ad az elkövetkező 18-24 hónap meghatározó trendjeire. A tavalyi Tech Trends 2023 tanulmányunk vonatkozó fejezete a még működő mainframe-ek jövőbeli lehetőségeinek bemutatására irányult, és hangsúlyozta az új technológiákkal való integrációban rejlő potenciált.

2024. március 3. 10:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30