20 éves az Imagine Cup, a fiatal szoftverfejlesztők olimpiája

forrás: Prím Online, 2022. június 3. 18:11

A Microsoft Imagine Cup eredetileg azzal a céllal indult, hogy megszerettesse a fiatalokkal a technológiát. Ma már a jövő sikeres munkavállalóit és döntéshozóit neveli ki a verseny: az elmúlt évtizedekben milliókat tanított meg arra, hogyan csináljanak egy ötletből eladható terméket, hogyan működjenek együtt másokkal és érjenek el bámulatos üzleti sikereket. Az Imagine Cup globális döntőjébe sok magyar csapat jutott tovább az elmúlt években, akik komoly sikereket értek el, és máig inspirálják a fiatal innovátorokat.

Az Imagine Cup, amit a WIRED magazin egykor a „szoftverfejlesztők olimpiájának” nevezett, idén lesz 20 éves. A jubileumi az évben a világ 160 országából több mint 2 millió diák nevezett be a Microsoft egyedülálló, nemzetközi technológiai versenyébe. A fiatal tehetségek, ahogy az elmúlt két évtizedben, úgy az idén is a digitális technológiát hívták segítségül, hogy az emberiséget leginkább foglalkoztató problémákra válaszokat adjanak.

 

A verseny története során a célok egy-egy területre szűkültek, és a versenyzőktől, különböző kategóriákban, a természetvédelem, az oktatás, az egészségügy és a mindennapi élet változatos problémáira vártak megoldásokat. A technológia fejlődésével és széleskörű elérhetőségével maguk a projektek is egyre összetettebbekké, kifinomultabbakká váltak. Néhány közülük gyorsan befektetőkre talált és a projektekből sikeres termékek lettek.

 

A versenyzők köre is sokszínűbbé vált az évek előrehaladtával: mára a csapatok 67 százalékában vannak női tagok, az egyetemisták mellett pedig megjelentek a középiskolások is, akik a versenyzők 17 százalékát teszik ki.

 

 

A misszió is átalakult némileg az idők során. „A verseny az ökoszisztémát és a fejlesztői közösséget volt hivatott támogatni” – mondta el a jubileum kapcsán Charlotte Yarkoni, aki a Microsoft Felhő és Mesterséges Intelligencia részlegén belül a diákok fejlesztési programjait felügyeli a kereskedelmi tevékenységért és az ökoszisztémáért felelős vezetőként. „Ha azonban jobban megnézem, hogy a diákok miért döntenek a nevezés mellett, hogy miként igyekeznek segíteni egy-egy marginalizált csoportot vagy közösséget, a csodálat érzése kerekedik felül bennem. Az innováció mértéke és sebessége egészen hihetetlen! A Microsoft valójában a jövő tehetséges munkavállalóit és döntéshozóit neveli ki ezzel a kezdeményezéssel” – állítja Yarkoni.

 

Az elmúlt évek magyarországi versenyzőinek történetei alátámasztják Yarkoni szavait.

 

Az Imagine Cup globális döntőjébe szinte minden évben továbbjutott magyar csapat, akik komoly sikereket értek el. A 2007-ben a hazai döntő nyertese a Distinction nevű cég volt, amely hamarosan világpiacra lépett és olyan látványos sikereket ért el, ami miatt a cég alapítói a Deloitte közép-európai Rising Stars díját is kiérdemelték. 2014-ben végül a skót Skyscanner vásárolta meg a stúdiót, vélhetően több milliárd forintért. A fiatal mérnökök ettől függetlenül Budapesten maradtak és – az üzletfejlesztés terhétől megszabadulva – még nagyobb elánnal vetették bele magukat abba, amihez igazán értenek: a kereső appok fejlesztésébe.

 

A szintén magyar Mistory 2015-ben nyerte el a TechReady-s Microsoft-dolgozók közönségdíját, a „People’s Choice Awardsot”. Óriási elismerés volt ez akkor, amely elindította a városnéző sétákat forradalmasító applikáció fejlesztőinek, Musicz Péternek, Szabó Leventének és Elekes Tamásnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatóinak karrierjét. Ma Musicz Péter és Szabó Levente együtt vezetik a Broduction nevű szoftverfejlesztő céget, amely, amellett, hogy digitális termékeket és szolgáltatásokat állít elő, más feltörekvő startupokat is segít, hogy hozzájuk hasonló sikereket érjenek el az innováció terén és az üzleti életben. Harmadik társuk, Elekes Tamás jelenleg a fenntartható energiákra szakosodott adatelemzőként dolgozik Hollandiában. Mindannyian büszkén tekintenek vissza Imagine Cup-on elért sikerükre.

 

A MEDcases csapata egy évvel később, 2016-ban az InSimu nevű, az orvostanhallgatók diagnosztikai képzését segítő alkalmazással nemcsak, hogy bejutott az Imagine Cup amerikai döntőjébe, hanem megszerezte a világverseny bronzérmét. Ez olyan nemzetközi figyelmet biztosított a csapatnak és a virtuális valóságra támaszkodó, orvostechnológiai szempontból történelminek nevezhető megoldásuknak, hogy azóta is az egyik legsikeresebb hazai startupként tartják őket számon.  2021-ben már az Európai Innovációs és Technológiai intézet is felfigyelt tevékenységükre és támogatásban részesítette az InSimut.

 

Az Innobie Eddie nevű alkalmazása 2018-ban jutott be a globális döntőbe. Ez egy olyan, mindmáig elérhető és sikeres okostelefonalkalmazás, amely kiterjesztett valósággal, vagyis videó formájában vagy térbeli modellekben eleveníti meg a tankönyvi illusztrációkat, ezzel téve még interaktívabbá, élményszerűbbé a tanulás folyamatát.

 

Forradalmi ötletek és innovációk; a hazai startup szcéna világraszóló sikerei; a győztesek felé áradó hazai és nemzetközi figyelem és az ezzel járó támogatások és kockázati tőkebefektetések; a fiatalok számára lelkesítő és példaadó életutak; nagyszerű lehetőségeket tartogató jövő – ez tömören az Imagine Cup elmúlt évtizedeinek mérlege Magyarországon.

 

„Büszkék vagyunk az Imagine Cup győzteseire. Büszkék vagyunk arra, hogy anyagi, technológiai és mentori támogatásunk révén nekünk is szerepünk lehetett abban, hogy ezek a tehetséges fiatalok sikereket értek el pályájukon, és tartósan sikeres, nemzetközi hírű vállalkozásokat alapítottak” – mondta el Csanak Gabriella, a Microsoft operatív és marketing igazgatója.

 

Az eseményen a 20. évforduló alkalmából nem csak az idei nyerteseket jelentették be, hanem a verseny történetéről és a korábbi díjazottakról is megemlékeztek.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új eljárás a kiberbiztonságban

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILab) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás központjában egy olyan algoritmus áll, amely mesterséges intelligencia képességgel tudja érzékelni egy informatikai rendszer nem megszokott működését, amelyek támadásokra utalhatnak, jóval azelőtt, hogy a károkozás bekövetkezne.

2022. szeptember 26. 13:57

A Continental járművek beltereihez mutat be fenntartható felületi megoldásokat

Az IAA Transportation szakkiállításon a Continental a vezetőfülke változatos követelményeinek megfelelő fenntartható és funkcionális felületi megoldásokat mutatott be.

2022. szeptember 26. 12:41

Új trend a napelemeknél: felértékelődött az energiatárolás

Az energiaválság hatására a napenergia hasznosítása minden eddiginél kiemelkedőbb figyelmet kap napjainkban. Sokan már ellátási gondoktól is tartanak, ezért érdemes élni a korszerű, jövőbe mutató technológiával és függetleníteni magunkat a szolgáltatótól. Ugyanakkor a fogyasztók több buktatóba is beleszaladhatnak. 

2022. szeptember 26. 11:22

Vontatási kínálatának bővítéséhez az ABB felvásárolja a PowerTech Convertert

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolja a PowerTech Converter (PTC) vállalatot, amely a könnyű vasúti járművek (LRV) és metrók kiegészítő áramátalakítóinak vezető beszállítója. Az akvizíció fontos része az ABB Motion külső növekedési stratégiájának.

2022. szeptember 26. 09:55

Magasabb szintű védelem a jövőbeni cyber-támadások ellen

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat Check Point Horizon néven jelentett be iparágvezető, a megelőzésre fókuszáló biztonsági műveleteket és szolgáltatásokat tartalmazó csomagot, mely kombinálja a proaktív MDR/MPR, XDR/XPR és Events menedzsment megoldásokat. Mindez egyetlen gombnyomással működtethető, illetve az iparág vezető elemzőinek, kutatóinak és innovatív MI technológiájának a támogatásával bír.

2022. szeptember 25. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17