Hogyan jegyezd meg könnyen az idegen szavakat?

forrás: Prím Online, 2022. július 3. 15:50

Az ismétlés a tudás anyja – tartja a régi bölcsesség. De vajon hogyan, hányszor és milyen módon kell ismételni, hogy stabilan rögzüljenek a fejünkben az idegen szavak? Nyelvtanároktól megtudhattunk: ennek külön tudománya van, és közben számos érdekes trükköt alkalmazhatunk.

Hogyan jegyezzünk meg minél több szót és kifejezést, ha idegen nyelvet tanulunk? Kezdjük a kevésbé lelkesítő hírrel: tudomásul kell vennünk, hogy az ismétlést nem lehet megúszni. Ráadásul nagyon következetesen kell végrehajtanunk, hogy a szavak a hosszú távú memóriánkba is bekerüljenek.

 

“Közismert tény, hogy egy szót átlagosan csak nyolc találkozás után jegyez meg az ember. Szerencsére viszont azt is megállapították a kutatások, hogyan tudjuk a leghatékonyabban rögzíteni az új szavakat. A titok, hogy 2-3 hónapig rendszeresen elő kell venni őket” – mondja Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője.

 

A tanulmányok rávilágítottak, eleinte minél rövidebb időközönként, akár egy nap, majd két nap elteltével érdemes feleleveníti a szavakat. Ahogy azonban az idő halad, elég egyre ritkábban felidézni őket – hetente, két hentente és így tovább.

 

“Éppen ezért kevésbé hatékony az a kurzus, ahol teljesen egymásra épülnek az órák. Ehelyett érdemes használni az előző órán tanultakat is, hiszen egy alkalom kevés a tudás rögzítésére. A feladatok során ezért nem csak az aktuális leckéből, hanem a teljes korábbi anyagból merítünk. A tudás átadása jó esetben nem lineáris, inkább spirális folyamat” – teszi hozzá a szakértő.

 

 

A merész dáma, aki kutyát sétáltat

De vajon mennyi időbe telik elsajátítani az angol nyelvet, és összesen hány szóról beszélünk? Varga Brigitta angoltanár, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat angoltanulási szakértője elárulja: a középfokú tudás megszerzése minimum 360-440 óra tanulást igényel, ami anyanyelvi környezetben lehet egy év, egyébként pedig ennél hosszabb idő is.

 

Az angol nyelv több mint egymillió szóból áll, ám az átlagember ebből nem használ többet 12-14 ezernél. A középfokú vizsgához elegendő mintegy 3 ezer szót megjegyezni. Ehhez létezik még egy jól bevált trükk: az agyunk könnyebben memorizál történeteket, vicces dolgokat, főleg, ha kép, hang, mozgás is kapcsolódik az adott szóhoz.

 

“Ezzel én gimiben kísérleteztem a franciaórán. Képtelen voltam például megjegyezni a hebdomadaire szót. Ezért elképzeltem egy kutyát az “eb” részhez, a “doma”-hoz pedig egy dámát, aki nagyon merész – ugyanis a daire az angol dare, azaz merni szóra emlékeztet. Így megjelent a szemem előtt egy merész dáma, aki egy kutyával sétál az utcán, a kezében egy hetilappal, mivel a szó egyébként azt jelenti: hetente. Erről a képről már könnyen eszembe jutott a szó. Érdemes tehát képeket, gondolattársításokat alkotni, ha nehéz szavakat tanulunk, mert ha eleinte zagyvaságnak tűnnek is, mindig segítenek” – zárja Brigitta.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Randstad Workmonitor 2023: A biztos munkahely és a rugalmasság egyaránt fontos

A Randstad legfrissebb, 34 piacon 35,000 munkavállaló megkérdezésével zajlott Workmonitor kutatása szerint a jelenlegi gazdasági bizonytalanság új dimenziót nyitott a dolgozók prioritásai és várakozásai terén. 

2023. március 31. 18:59

Összeolvadnak az adesso magyarországi egységei

A nemzetközi képviselettel rendelkező IT-szolgáltató adesso Group megerősíti magyarországi pozícióját hazánkban működő leányvállalatainak összeolvasztásával. Az adesso orange Kft. és az adesso Hungary Software Kft. tevékenységeinek közös üzleti szervezetbe való egyesítésével a vállalat célja, hogy ügyfeleinek teljeskörű támogatást nyújtson az informatikai létesítmények SAP S/4HANA-ra és a felhőalapú technológiákra történő átállásában.

2023. március 31. 17:28

Biomasszából készült okosórával köszönti a tavaszt a Casio

Vadonatúj modellel bővül az ütésálló G-Shock márkához tartozó, sportolásra tervezett G-Squad termékcsalád kínálata. A GBD-H2000-res négy új színben érkezik meg, amelyek közös jellemzője, hogy minden eddiginél könnyebb kivitelben készülnek, ezáltal pedig kényelmesebb viseletet biztosítanak. 

2023. március 31. 15:51

Új üzleti stratégiai vezető a CETIN Csoportnál

Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a CETIN Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót.

2023. március 31. 14:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08