Hazánk legifjabb robotépítői a Széchenyi István Egyetemen versenyeztek

forrás: Prím Online, 2022. július 10. 14:29

A legtehetségesebb és a legifjabb magyar robotépítő és programozó fiatalok mérkőztek meg egymással a Széchenyi István Egyetemen megrendezett World Robot Olympiad nemzetközi lego robotépítési és programozási verseny nemzeti döntőjében. A gyerekek olyan szerkezeteket építettek, amik a kerti munkákban, a mentési akciókban és a kórházi ellátásban segítenek.

„Büszkeség számunkra, hogy 2019 után ismét helyet adhatunk egy olyan rangos eseménynek, ahol a jövő fejlesztőinek drukkolhatunk. Kedves versenyzők, ti vagytok hazánk legjobb robotépítői korcsoportotokban. Rengetget dolgoztatok ezért, s én szurkolok nektek, hogy közületek sokan jól szerepeljenek majd a világdöntőben is” – üdvözölte a World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi lego robotépítési és programozási verseny mezőnyét köszöntő beszédében dr. Ballagi Áron, a Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

 

Hozzátette: „Hamarosan egyre több robot vehet majd minket körbe a hétköznapokban. A jövő tehát a kezetekben van”. 

 

Markó Milán (b2.) és csapattársai. A Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikumból két junior és egy szenior csapata jutott a nemzeti döntőbe

 

Az izgatottságtól csillogó gyermekarcokra tekintve dr. Ballagi Áron hangsúlyozta azt is, hogy a győri egyetem számára ezek a gyerekek jelentik az utánpótlást. Mint mondta, nagy öröm látni, hogy milyen felkészülten érkeztek a versenyzők. „Ha most lennék iskolás, biztosan beneveztem volna én is. Ilyen tapasztalatokkal nagy előnyre tehetnek szert a tanulók” – tette hozzá. 

 

Dr. Ballagi Áron, a Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense

 

A főszervező Edutus Egyetem vezérigazgatója, Szögi Zoltán a helyszín méltatása, és a győri egyetem nyitottsága mellett kiemelte, hogy versenyen első helyezést elérő csapatok esélyt kapnak arra, hogy a november 17-19. között megrendezendő dortmundi világdöntőn Németországban képviselhessék Magyarországot.

 

Markó Milán a versenyen két kategóriában is dobogós, győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum egyik csapatát erősítette. Érdeklődésünkre elmondta, iskolájukban szinte hagyománya van a WRO-versenyeken való szereplésnek, ezért számára természetes volt a nevezés. „Csapatommal nagyon izgatottak voltunk az extrakihívások és az időnyomás alatti teljesítés miatt. Sokat tanultunk a felkészülés során és a verseny közben is” – fejtette ki a versenyző, aki a jövőben szívesen foglalkozna még a robotikával és a programozással is. 

 

A versenyre idén 133 magyar csapat regisztrált, közülük ötvenen jutottak a győri nemzeti döntőbe

 

A versenyre idén 133 magyar csapat regisztrált, közülük ötvenen jutottak a győri nemzeti döntőbe, ahol a fiataloknak saját tervezésű és készítésű LEGO robotokat kellett építeniük. Ezeket úgy programozták, hogy utána maguktól is teljesíteni tudják a szervezők által előre meghatározott pályát.

 

Az idei év témája a „My robot, my friend”, azaz a gyerekek olyan robotokat építettek, amik a kerti munkákban, a mentési akciókban és a kórházi ellátásban segítenek.

 

A szervezők ismertetése szerint a csapatok a versenyre előre megírt programmal érkezhettek, amik alapján a robotuknak meghatározott időre kellett teljesíteni a feladatot. A legjobb csapatok kiválasztásához a verseny folyamán többször is véletlenszerűen kerültek fel az elemek a pályára, így a robotoknak mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodnia. 

 

Fotók: Széchenyi István Egyetem

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Friss kutatással jelentkezik a Dell

A Dell Technologies új felmérése szerint, két évnyi gyors digitális átalakulás tapasztalatai alapján, az informatikai vezetők fele úgy gondolja, a cége tisztában van azzal, hogy mire van szükség a munkaerő digitális átalakításához. Azonban sok alkalmazottnak nehezére esik lépést tartani a gyors változással. A kutatás több mint 40 országban zajlott 10 500 válaszadó bevonásával. A megkérdezettek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a cégek az átalakulásra irányuló projektek megtervezésekor nem vonják be kellően az alkalmazottakat. 

2022. november 26. 15:29

Digitalizációból állít követendő példát a hazai cégek elé a Digiméter

Mi a közös a közösségi médiára specializálódott Klausz Social Group ügynökségben, a Hunnia Kristály vendéglátóipari nagykereskedésben és a Lumenet prémium világítással foglalkozó webáruházban? Mind a három cég úgy döntött pár évvel ezelőtt, hogy a digitalizáció segítségével fejlődik tovább, amiben olyan sikeresnek bizonyultak, hogy 2022-ben elnyerték a Digiméter-díjat. 

2022. november 26. 13:25

Kutatás: fontosnak tartjuk az adatbiztonságot, mégsem teszünk eleget a védelem érdekében

Nemcsak a számítógépen, de a mobiltelefonon is szükséges védekeznünk az adatlopás, a hackerek vagy a nemkívánt tartalmak megjelenése ellen. Egy friss kutatás rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. A Yettel az idei, 10. alkalommal megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónapot követően új, internet-biztonsági szolgáltatást indított.

2022. november 26. 11:40

A Schneider Electric megoldásaival takarékoskodik a CLAAS

A Schneider Electric által szállított hálózatfelügyeleti rendszerrel tette hatékonyabbá energiafelhasználását a CLAAS Hungária Kft. A megoldás a költségek csökkentése mellett a karbantartást is támogatja, és a vártnál jóval gyorsabb megtérülést hozott: egy év, vagy még rövidebb idő alatt visszahozták a befektetett összeget a rendszerek, a fűtésvezérlés például mindössze egy szezon alatt.

2022. november 26. 10:12

Majdnem minden háztartásban van tévé, erre használjuk a legtöbbet

Tízből kilenc háztartásban van tévé, amelyet a magyarok közel fele naponta 1-3 órára kapcsol be – derült ki egy friss kutatásból. A felmérésben részt vevők tévénézésre és streamingre használják leggyakrabban a készülékeket, és az árra a legérzékenyebbek, ha tévévásárlásra kerül a sor. A Hisense kutatásából az is kiderült, hogy sportközvetítéseknél a minél nagyobb képernyőméret és a tévé képfelbontása a legfontosabb, új készüléket pedig mindössze a megkérdezettek 13 százaléka venne az elkövetkezendő egy évben.

2022. november 25. 18:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20