Gyerekek a Széchenyi-egyetem tetején

forrás: Prím Online, 2022. július 18. 09:46

A Széchenyi István Egyetem központi épületének tetejéről indították útjára a meteorológiai ballonokat győri és Győr környéki általános iskolások az intézmény és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közös programján. A ballonok a Szigetköz csücskéből egészen Csallóközig repültek.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ és a Széchenyi István Egyetem SZESAT szakkollégium szekciójának szoros együttműködésének köszönhetően hosszú évek óta kínálnak izgalmas, ismeretterjesztő nyári programokat a térség vakációzó gyerekeinek. „Számunkra is komoly kihívás, hogy amit évközben felnőtt hallgatóinknak tanítunk, azt a nyár folyamán maguk a hallgatóink úgy magyarázzák el a kisiskolásoknak, hogy az nekik is érthető, egyben érdekes legyen” – mesélte az egyetemi épület tetején Dr. Vári Péter a Széchenyi-egyetem docense, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese, aki pár évtizede maga is e falak között vált villamosmérnökké. Hozzátette, a programok során a gyerekek olyan izgalmas témákban kalandozhatnak, mint a műholdak világa, a meteorológiai szondák működése, vagy éppen a világűr vizsgálata.

 

A Széchenyi István egyetem központi épületének tetejéről indították útjára a gyerekek a meteorológiai ballont. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatásával valósulhatott meg ez a program, amelynek során a gyerekek és az intézmény Távközlési Tanszékének munkatársai valamint a SZESAT szakkollégium közreműködésével három meteorológiai ballont engedtek fel. Az egyetem felújított tetőteraszáról lélegzetelállító látvány tárul elénk a városra, a folyókra, a Püspökerdőre, vagyis a kampusz páratlan környezetére. Ez már önmagában nagy élmény a gyerekeknek, hát még, amikor látják felszállni az általuk elengedett szondát” – hangsúlyozta Dr. Vári Péter. Kifejtette, a ballonok útját jeladó segítségével térképen lehet követni, és a rajtuk elhelyezett mérőeszközök segítségével számos fontos információ gyűjthető a légkör különböző rétegeinek meteorológiai változásáról.

 

Az akció a klímatudatosság és a fenntartható jövő témája köré épült programsorozat részeként valósult meg. A széljárásnak köszönhetően még a ballonok útja is a környezetvédelem globális fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a szondák országhatárt átlépve különleges természeti kincsek felett repültek a Szigetköz csücskétől egészen a Csallóközig. „Bízunk benne, hogy a programmal sikerült felkeltenünk a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt, akik megismerhették azt is, hogy a Széchenyi István Egyetemen mennyi lehetőség várja őket, ha majd később hallgatóként visszatérnek hozzánk” – zárta a szakember.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jelentős forgalomnövekedés a Candy Hoover Hungary-nél

Lényegében azonnal láthatóvá vált a rezsiáremelkedés bejelentése a nagy háztartási gépek forgalmán. Akadt olyan termékkör, amely esetében az „A” energiaosztályú, azaz legenergiatakarékosabb eszközök iránti kereslet rögötön duplájára ugrott – derül ki a Candy Hoover Hungary Kft. 2022-es évet összefoglaló előzetes számaiból. Még nincsenek meg a végleges adatok, ám az bizonyos, hogy a vállalat tavaly százalékban kifejezve kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el.  

2023. január 30. 14:59

2023-ban tovább zöldíti gépjárműflottáját a vállalat

A fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében idén újabb 122 belsőégésű motorral ellátott autóját cseréli le plug-in hibrid és 100%-ban elektromos gépjárművekre a Vodafone Magyarország. A vállalat 2021 szeptemberében kezdte meg a közel 400 autóból álló járműparkjának cseréjét, ezáltal is közelebb kerülve azon vállalásához, hogy 2025-re teljes gépjárműflottája elektromos autóból álljon. A most bejelentett intézkedéssel a Vodafone gépjárműinek közel 80%-a lesz zöld rendszámos és környezetbarát.

2023. január 30. 13:40

Keresztféléves felvételi 2023: vonzóak a fiatalok körében a Széchenyi-egyetem minőségi képzései

Az Oktatási Hivatal közzétette a keresztféléves felvételi eljárás ponthatárait, melyek értelmében több mint kétszáz hallgató kezdheti meg tanulmányait februártól a győri Széchenyi István Egyetemen. A technológiai képzési területeken az intézmény vonzereje továbbra is kiemelkedő. Az elsőéveseket a minőségi oktatás mellett európai színvonalú hallgatói szolgáltatások és modern infrastruktúra várja.

2023. január 30. 12:15

Kiszivárogtak az orosz Yandex keresőmotor forráskódjai

Egy korábbi alkalmazott kiszivárogtatta a világ 4. legnagyobb keresőmotorjának forráskódjait, köztük annak 1922 rangsorolási tényezőjét. Feltételezések szerint politikai indokok vezethették a kiszivárogtatót.

2023. január 30. 11:27

Történetének legnagyobb árbevételét érte el az LG Electronics 2022-ben

Az LG Electronics (LG) 2022-ben az egy évvel korábbit 12,9 százalékkal meghaladó, 83,5 ezer milliárd von konszolidált árbevétel mellett 3,6 ezer milliárd von üzemi nyereséget ért el. 

2023. január 30. 10:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46