Egyre okosabbak lesznek az otthonaink, amire az építőiparnak is fel kell készülnie

forrás: Prím Online, 2022. december 12. 18:00

Az okosotthon kifejezés azokat a technikai megoldásokat takarja, amelyek egymással együttműködve lehetővé teszik a lakásokban, családi házakban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását a benne lakók kényelme, biztonsága, valamint az épületek energiahatékony üzemeltetése érdekében. 

Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű vállalat, a PlanRadar 12 országra kiterjedő kutatásában azt vizsgálta, hogy az új technológiák elterjedése milyen változásokat hoz, ami tegnap még meghökkentő újdonság volt, hogyan épül be a nem is olyan távoli jövő hétköznapjaiba. Az ügyféligények, az otthon felszereltségével kapcsolatos elvárások átalakulása az építőiparnak is komoly kihívást jelent, amire az egyik lehetséges megoldás a digitalizáció szélesebb körű alkalmazása az ágazatban.

 

planradar.com

 

A PlanRadar csapata három kontinens 12 olyan országában végezte a kutatást, ahol piaci szereplőként is jelen van: az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és az Egyesült Arab Emírségekben. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a jövő okosotthonaiban három tendencia lesz az uralkodó. A vizsgált országok elsöprő többségében, 11-ben a világítási rendszereknél lesz a legfontosabb a fejlett technológiai megoldások alkalmazása, ami nem meglepő, mert így jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani, arról nem beszélve, hogy a jól megválasztott fények erőteljesen befolyásolják a lakók kényelemérzetét, hangulatát. A második helyen az okostermosztátok és a biztonsági rendszerek állnak, a kutatás szerint ezek egyaránt 10-10 országban lesznek meghatározóak az okosotthonok felszereltségében. A különösen Európát sújtó energiaválságban felértékelődött a költséghatékonyan működtethető fűtési rendszerek szerepe, így gyorsabban terjedhetnek el azok a technikai megoldások, amelyekkel mérni és szabályozni lehet az egyes berendezések fogyasztását. Az okos biztonsági eszközök is beépülnek a mindennapokba, a riasztók öt, a kamerák négy, a tűzvédelmi eszközök és az egészségügyi szenzorok négy-négy országban fognak elterjedni a jövőben. A változásokra az építőiparnak is készülnie, kell, folyamatos megújulással, az új technológiák szélesebb körű alkalmazásával.

 

„A PlanRadar csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy új megoldásokkal, felhasználóbarát funkciókkal bővítse az építőipari folyamatok ellenőrzését, nyomon követését szolgáló, a hibajavítás hatékonyságát növelő szoftverünket. A legfrisseb újításunk a QR-kód funkció integrálása, amelynek használatával ügyfeleink időt és pénzt takarítanak meg. A felhasználók a QR-kódot a kamerájukkal vagy a PlanRadar mobilalkalmazással beolvassák, és a kapcsolódó jegy automatikusan megnyílik, ennek köszönhetően még gyorsabbá, egyszerűbbé válik az információk megosztása a projektek szereplői között” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

 

Bár a kutatásban nem szerepeltek az első háromban, a jövőben a szórakozás, valamint a robotok által végzett házi és kerti munka eszközei is fontos szerepet játszanak az okosotthonok kialakításában: 12-ből 8 országban az okoshangszórók, 7-ben a robotporszívók és hűtők, 3-ban a mosógépek és szárítók, 2-benben a robotfűnyírók fognak rohamosan elterjedni. Nem meglepő, hogy az Amerikai Egyesült Államok (Franciaország társaságában) az otthoni okoseszközök iránti érdeklődés tekintetében az első helyen áll, a listát Szlovákia zárja.

Kulcsszavak: okosotthon PlanRadar

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

A Kingston új, 1 TB-os SD-kártyájára már többezer kép és videó ráfér

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta a Canvas React Plus V60 SD-kártyát. Az új modell a felsőkategóriás UHS-II teljesítményű Canvas React memóriakártya-családot bővíti. A profi fotósok és a költségtudatos, kezdő kreatívok számára egyaránt ideális megoldást jelentő kártya akár 280 MB/s* sebességet és 1 TB** tárhelyet kínál, amellyel megváltoztatja a digitális portfóliók rögzítésének és tárolásának módját.

2024. február 27. 17:34

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Jön a Barbie Flip Phone, a nyár legszexibb kiegészítője

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik legismertebb amerikai játékgyártó cég tulajdonosával karöltve 2024 nyarán elhozza a Barbie Flip Phone-t.

2024. február 27. 14:27

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30