A Széchenyi István Egyetem oktatójáról nevezték el a Vidanet Zrt. új műszaki központját

forrás: Prím Online, 2022. december 15. 11:19

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Vidanet Zrt. győri központi távközlési géptermét. A vállalat műszaki csapatában dolgozó mérnökök szinte kizárólag a Széchenyi István Egyetemen végeztek, ahol erős szakmai alapokat szereztek hivatásukhoz. Egykori tanáruk előtt tisztelegve a géptermet Honfy Józsefről, az intézmény néhai oktatójáról, a távközlési szakma korszakos alakjáról nevezték el.

A Vidanet Zrt. egy év alatt, teljes egészében saját forrásból, egy korábbi raktárépület rehabilitációjával építette ki új műszaki központját Győrben. A jövőben itt működnek többek között a tévé-, internet- és telefonszolgáltatásokért felelős berendezések. Az avatás időpontjaként a vállalat december 1-jét választotta – nem véletlenül, hiszen ez a Magyar Rádiózás Napja. 1925-ben e napon indult a hazai rádióműsor-szórás, és vele együtt a lakosság folyamatos, valós idejű, azonos információkkal való tájékoztatása elektronikus csatornán keresztül. 

 

A Vidanet Zrt. új központi távközlési gépterme. (Forrás: Vidanet Zrt.)

 

A Vidanet Zrt.-nél hagyomány, hogy minden jelentős objektumot az infokommunikációs iparág valamely neves szereplőjéről nevez el. Az új gépterem névadójaként Honfy Józsefet választották, aki az adóteljesítményében (2 MW) ma is világelsők közé tartozó solti rádióállomás építésében a létesítmény főmérnökeként működött közre 1977-ben, majd 1986-tól távközlési szakemberek generációt tanította a Széchenyi István Egyetemen, illetve jogelődjén. A vállalat műszaki csapatában dolgozó mérnökök jelentős része a „Tanár úr” tanítványaként tanulhatott az antennaméretezés és a hullámterjedés mellett szakmaszeretet és a feladatokkal kapcsolatos alázatot is. A létesítményt megvalósító csapat a munkája eredményékképen létrejött produktumot méltónak gondolta arra, hogy az ő nevét viselje ekképpen: „Vidanet Zrt. Honfy József központi gépterem, Győr”. 

 

„A Vidanet Zrt. műszaki vezetése a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszékén végzett, ezért a cég műszaki fejlesztései az intézményünkben megszerzett alapokra épülnek. Az, hogy a vállalat legújabb műszaki központját Honfy Józsefről nevezték el, az egykori hallgatóink részéről jelentős gesztus, tiszteletadás a nagy előd és az intézmény felé” – fogalmazott dr. Borbély Gábor, a Távközlési Tanszék tanszékvezetője. Hozzátette, Honfy József nemcsak kitűnő tanár, de igazi példakép is volt a hallgatók és az oktatótársak számára egyaránt. „Olyan oktatói képességekkel és szakmai felkészültséggel rendelkezett, amely nagy hatással volt a tanítványaira. Ő volt az, aki a solti rádióadónak az antennarendszerét és műszaki egységét felépítette, majd ezt követően számos jelentős rendszer kiépítésében tevékenykedett. Ezzel a szakmai tudással indította útjára tanítványait, köztük a Vidanet Zrt. műszaki vezetőit” – emelte ki a tanszékvezető.

 

Honfy József tiszteletére emléktáblát is avattak az átadó ünnepségen. (Forrás: Vidanet Zrt.)

 

A céggel az egyetem hosszú idő óta szoros kapcsolatot ápol, a vállalat többek között jelentős támogatást és szakmai segítséget nyújtott a műsorelosztó, illetve az egykor Honfy József által létrehozott kábeltévés labor fejlesztéséhez, ezen felül a hallgatók konzulensi lehetőségeit is bővíti a partnerség.

 

HONFY JÓZSEF (1946–2007) a Budapesti Műszaki Egyetem híradástechnikai szak és a műsorszóró oklevél, a rádióműsor-szóró és hírközlő szakmérnöki tagozat elvégzése után gyártmányfejlesztőként a Csepeli Tervező Intézetben, a Pestvidéki Gépgyárban, a Posta Rádió- és Televízió-műszaki Igazgatóságon dolgozott, ahol a rádióműsor-szóró és rádiókommunikációs rendszerek telepítése lett a feladata. Irányításával valósult meg a 2000 kW-os Solt Rádióállomás építése, a rádióműsor-szóró rendszerek fejlesztésének felsőszintű irányítása. Így például az URH-FM Petőfi műsor sztereósítása, a 100 MHz-es URH-FM frekvenciasáv magyarországi használatbavétele, a magyarországi kereskedelmi rádiózás előkészítése (Danubius, Juventus stb. rádiók). Honfy József oktatói pályája 1986-ban a Széchenyi István Egyetem jogelődjének Távközlési Tanszékén kezdődött. Közben óraadóként a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában és a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikumban szakmai tárgyakat tanított, a Pannon GSM-nél továbbképzéseket tartott. Szakmai elismertsége a rádióműsor-szóró, a rádiótávközlési, a műholdas, a kábeltelevíziós és a digitális műsorszórási témákkal foglalkozó tudományos körökben és ipari területen országos jelentőségű.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szerepköréhez jobban illő névre vált az IVSZ

Nevének megújításáról döntött az IVSZ június 7-én megtartott éves közgyűlésén a szervezet tagsága: a korábbi Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) helyett IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja működését a szakmai szervezet. A névváltást az indokolja, hogy napjainkban a digitalizáció a gazdaság minden szegletét áthatja, nem csak az informatikai, távközlési és elektronikai vállalatoknál fontos tényező. A közgyűlésen a 13 fős elnökség 7 pozíciójáról is szavaztak: az IVSZ elnöke újabb három évre dr. Vinnai Balázs lett.

2023. június 9. 12:45

A Telekom székházba költözött a Deutsche Telekom IT Solutions

A Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti irodaházába költözött május 30-án a Deutsche Telekom IT Solutions, a DT csoporton belüli szinergiák hatékonyabb kihasználása és a fenntarthatósági szempontok érvényesülése érdekében.

2023. június 9. 11:23

Az Apple TV+ tartalmait vizsgálta a Médiatanács

A helytelen korhatár-besoroláson túl a korhatár-minősítés sem volt jól látható helyen feltüntetve az Apple TV+ műsorkínálatot tartalmazó felületén – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület bejelentés nyomán egy sorozatepizódot is vizsgált, illetve bírságot szabott ki a Körmend FM szolgáltatójára a szerződéses vállalások nem megfelelő teljesítése miatt.

2023. június 8. 20:27

Új switchekkel pörög fel a megfigyelési piac

A biztonsági kamera technológiák fejlődését követően a PoE switchek is fontos szerepet játszanak a megfigyelő rendszerek telepítésében. A switch kialakítás területén piacvezető Zyxel kifejezetten erre az igényre válaszolva alkotta meg a GS1350 PoW switch sorozatát. A portok változatos számának és a magas teljesítmény tartaléknak köszönhetően eszközeikkel akár úgy is könnyedén működtethetők a biztonsági kamera hálózatok, hogy egyszerre minden port csatlakoztatva van.

2023. június 8. 18:55

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.

2023. június 8. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39