Előbb osztjuk meg a bankszámlánkat a párunkkal, mint a telefonunkat

forrás: Prím Online, 2023. február 14. 17:10

A párok legszívesebben az ételüket és a telefontöltőjüket osztják meg egymással, a telefon feloldókódja és a fogkefe viszont már tabunak számítanak – derült ki a Nokia készülékeket gyártó HMD Global Valentin-nap alkalmából készült kutatásából. A megélhetési költségek emelkedése sokakat önzetlenségre sarkall, az idősebb generációk pedig nehezebben osztozkodnak, mint a fiatalok.

A felmérés 3 kontinens 8 országában* vizsgálta, hogy mi az, amit szívesen osztunk meg a párunkkal, és mi az, amit inkább megtartunk magunknak. Az eredményekből kiderül, hogy az ételek (58%) és a mindennapi technológiai eszközök, mint például a laptopok (44%) megosztásában többé-kevésbé nyitottak vagyunk, a privát szféránkba azonban még a párunkat is nehezen engedjük be. 

 

A megkérdezettek mindössze 16%-a osztaná meg a telefonja jelszavát a párjával, tehát a beszélgetéseink tartalmához és a fotóinkhoz még a bankszámlánknál (23%) is nehezebben adunk betekintést a partnerünk számára. A mindennapi tárgyak esetén viszont ennél valamivel romantikusabb kép rajzolódik ki: az emberek harmada szívesen aludna egy párnán a szerelmével, és nagyjából ugyanennyien a vizesüvegüket is megosztanák.

 

 

El a kezekkel a fogkefémtől!

 

A telefonunk tartalmánál már csak a személyes higiénáinkra figyelünk jobban: a legkisebb mértékben a fogkefénket (9%) és a fehérneműket (6%) adjuk kölcsön a párunknak, de még a fülhallgatónkat (15%) is leginkább csak a saját fülünkben tudjuk szívesen. 

 

Ha a technológiai eszközöket nézzük, a párok harmada használ közösen egy tabletet, és nagyjából ugyanennyien a telefonjukat is megosztják. Az e-book olvasókat nagyrészt meghagyjuk magunknak (12%), mint ahogy a mindenféle zenei eszközöket (fejhallgatók, hangszóró) is csak a megkérdezettek negyede adja be a közösbe. Összességében viszont úgy tűnik, hogy a technológia tekintetében szeretünk osztozkodni, ugyanis csak 10% mondta azt, hogy semmilyen eszközt nem oszt meg a párjával.

 

 

Vannak, akik semmit sem osztanak meg szívesen

 

Az adatokból kiderül, hogy a fiatalabbak sokkal inkább egy húron pendülnek a párjukkal, legalábbis ha a dolgaik megosztásáról van szó: a 45 év felettiek 12%-a semmit nem osztana meg, a fiatalabbak körében pedig csak ennek a fele, mindössze 6% gondolkodik így. 

 

A technológiai eszközök terén is ugyanez a helyzet: a 45 felettiek átlagosan 16%-a, míg a fiatalabbaknak csak átlagosan a 7%-a nem oszt meg semmilyen eszközt a párjával. Ez azonban persze fakadhat abból is, hogy az idősebb korosztályokra egyébként is kevésbé jellemző ezeknek az eszközöknek a használata.

 

 

„Tekintettel a mindennapos használatukra, nem meglepő, hogy gyakran megosztjuk egymással a töltőkhöz hasonló technikai eszközöket. A táblagépek pedig különösen a megoszthatóság jegyében készülnek, így például a Nokia T21 is, amely ideális az egész család számára; legyen szó munkáról vagy tanulásról, az egész készüléket úgy terveztük, hogy minden helyzetben helytálljon.” – nyilatkozta Adam Ferguson, a HMD Global termékmarketing-vezetője.

 

__________________

*A 8162 fő megkérdezésével készült 2023-as kutatást a HMD Global megbízásából a Censuswide végezte nyolc országban (Egyesült Királyság, USA, Németország, Finnország, Egyesült Arab Emírségek, Mexikó, Lengyelország és Románia).

Kulcsszavak: Nokia HMD Global

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.

2024. február 26. 11:28

A GreenGo hatalmas rakterű autókkal erősíti flottáját

A GreenGo egyre azon dolgozik, hogy környezetbarát és praktikus közlekedési megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. A flottához újonnan csatlakozó, Cargo L névre hallgató Opel Vivaro-e típusú tehergépjárművek egyedülállóak a magyar carsharing-piacon, hiszen 100 %-ban elektromosak, méretüket tekintve az eddigi legnagyobbak, így ideálisak a legkülönlegesebb kihívások esetére is.

2024. február 26. 09:59

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Az európai és a magyar vásárlók közül is egyre többen választanak high-end okostelefont

Egy friss piacelemzés szerint európai szinten jelentősen nőtt a felső kategóriás okostelefonok eladott darabszáma, tízből négy készülék a tavaly évvégi szezonban már ezek közül került ki. A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek részaránya a Rejoy.hu-nál is érezhetően nőtt, 2023 utolsó negyedévben minden harmadik vásárló high-end készüléket választott a felújított kínálatból.

2024. február 25. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07