Talpraesett diákprogramozók és profi képzőművészek tisztelegtek Neumann János előtt Szekszárdon

forrás: Prím Online, 2023. március 24. 21:17

Immár 19. alkalommal rendezte meg Kovács Győző versenyalapító szellemében a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között és egy Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák számára kiírt különdíj átadásával került sor a döntőre, amely egyben egy profi, felnőtt képzőművészek számára rendezett, computer art kiállítás, a Hommage à Neumann megnyitója is volt: utóbbi kiállításon több mint 30, országosan ismert alkotó művei tekinthetőek meg egészen 2023. április 23-ig.

A szekszárdi Neumann Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjén a számítógépes animáció, az alkalmazói programok, a játékprogramok, a számítógéppel támogatott tervezés és a megépített digitális automata vezérlése kategóriákban összesen 52 pályamunkát mutattak be a diákok két korcsoportban: általános iskolások és középiskolások köréből. Ezek mellett egy kamarakiállítás formájában számítógépes grafika területén is megvillanthatták tudásukat a versenyzők. 

 

 

Diákok versengtek a jövő startuppereiként

 

Nemcsak Magyarország területéről, de a határon túlról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek tanulók, magyar mellett szerb anyanyelvű gyerekek is. A verseny eredeti célkitűzése miatt alapvetően eltér a megszokott programozási versenyektől, a cél nem algoritmikus gondolkodási feladatok megoldása, hanem saját, egyéni kreativitást tükröző programtermékek, ötletek megvalósítása és bemutatása – gyakorlatilag a jövő startuppereiként.

 

A pályamunkák számos jövőbemutató témára reflektáltak, mint a megújuló energia kérdése, Mars-expedíció vagy például a rakodó robotok, a radar gyakorlati felhasználása vagy a 3D-nyomtatás. Számos diáknál szempont volt, hogy valós feladatot, kihívást segítsen megoldani, akár egy virtuális recepcióssal vagy egy versenygépíró programmal, optimális magyar billentyűkiosztással. Nem egy pályamű kulturális témákat dolgozott fel – és természetesen Neumann János pályája is megragadta a diákok képzeletét.

 

A Nemzeti Tehetség Program támogatásával zajlott versenyen több mint hatvan pályaművet díjazott az idén Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke által vezetett zsűri, ezek teljes listája az alábbi linken olvasható. A nyertes pályamunkák között megtalálható például logikai kapukból épített számítógép (Pölcz Zsigmond, Berzsenyi Dániel Gimnázium), játékprogram – Locked In Mind (Anisics Bendegúz, Veszprémi SZC Öveges József Technikum és Kollégium), illetve 3D-nyomtatással életre keltett modellek (Erdélyi Szonja és Huszár Mónika, Beszédes József Iskolaközpont).

 

 

 

Az Hommage à Neumann kiállításról

 

A Neumann Versenyen idén Neumann János életéről szóló emlékelőadásra és az Idézhető Neumann János című, új könyv bemutatására is sor került. Az ünnepi verseny döntője egybeesett az Hommage à Neumann című kiállítás megnyitójával is, utóbbi eseményen, a Babits Mihály Művelődési Központban harmincnál is több profi képzőművész munkáit mutatják be, melyeket a Magyar Elektrográfiai Társaság és a Neumann Társaság meghívásos pályázatára érkezett mintegy másfélszáz képzőművészeti alkotásból válogattak ki a kurátorok. A Neumann 120 meghívásos pályázatra készült műveket számos más városban is bemutatják az év folyamán.

 

A kiállítás megnyitóján Hajós Éva, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója, Szalay Imre, a Neumann Társaság igazgatója és Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, illetve HAász Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész mondott köszöntőt, idézve Ruzsa Dániel képzőművész megnyitó gondolatait is.

 

A tárlaton absztrakt, humoros és valósághű alkotások is láthatóak Neumann János tiszteletére, a portrék felhasználásától a teljesen az adott művészre jellemző képzettársításokig: Kömlődi Ferenc képe például a Neumann által megalkotott sejtautomata előtt tiszteleg.

 

Az Hommage à Neumann tárlat megnyitóján adták át a Neumann Verseny N120-különdíját - az Idézhető Neumann János című, limitált kiadású album egy-egy példányával az alábbi diákok munkáit ismerte el a zsűri:

● Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója

● Erdélyi Szonja és Huszár Mónika, a magyarkanizsai Beszédes József Iskolaközpont tanulói 

● Anastasija Nanic, a szerbiai Djura Jaksic Általános Iskola diákja. A szerb anyanyelvű diáklány Neumann János életéről mutatott be egy igen érdekes prezentációt

 

„Fontosnak tartjuk, hogy a mostani középiskolás nemzedéket meg tudtuk szólítani Neumann János matematikus csodálatos, gazdag pályája szellemében – és a fiatalok is találkozhattak a mai képzőművészekkel és a mai művészeti tendenciákkal: ez egy IT-verseny kapcsán nem mindennapos dolog. Azt az új alkotásokra való nyitottságot szeretnénk ezzel jelképezni, amely Neumann János munkájában oly meghatározó: új utakra lépni, új kapcsolatokat keresni, nézőpontot váltani a jövő érdekében” – hangsúlyozta Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője.

 

Az Hommage à Neumann kiállítás 2023. április 23-ig látogatható a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban, hétfőtől szombatig mindennap 9:00 és 17:00 között.

 

Az idei Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Sandberg legújabb 2 az 1-ben zseblámpája és powerbankje

A Sandberg bemutatta legújabb 2 az 1-ben zseblámpáját és powerbankjét, a Survivor Torch Powerbank 5000-t. 

2023. szeptember 26. 20:17

Műszaki kerámia és tiszta szilikon nyomtatás a Formlabs SLA nyomtatóival

Mostanra tárgyak ezrei készülnek naponta 3D nyomtatással, amelyhez kapcsolódóan rengeteg forrást fektettek az elmúlt évek során az ezeket előállító berendezések folyamatos fejlesztésébe. Azonban ez csak az egyenlet egyik oldala, az ipari felhasználást célzó gyártók a 3D nyomtatók mellett az alapanyagok fejlesztésébe is folyamatosan invesztálnak. A Formlabs éppen most újabb két termékkel, alumínium-oxid kerámiával és 100% tisztaságú szilikonnal bővítette már 40-nél is többféle nyomtatható műgyantát számláló SLA alapanyag-kínálatát. És ez nem minden!

2023. szeptember 26. 18:42

Javították a Magyar Telekom hitelkockázati besorolását

A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB), továbbiakban „Társaság”), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója bejelenti, hogy a Scope Ratings GmbH, a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását, valamint megerősítette a Társaság kibocsátói hitelkockázati besorolását és a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést.

2023. szeptember 26. 17:10

Nem csak a nappaliban, hanem ipari csarnokokban is felbukkan majd az Apple Vision Pro

Közel négy hónapja mutatkozott be az Apple Vision Pro, és egyelőre nincs új hír a fejlesztés háza tájáról az akkor megismert paramétereken túl. A kiterjesztett és a virtuális valóság szemünk előtt való keverésére képes, fejen hordható eszköz szórakoztatóipari és irodai környezetben való felhasználásáról már sok szó esett, ugyanakkor az eszközben rejlő üzleti és ipari lehetőségekről egyelőre alig lehetett hallani. A Delta Systems Kft. fejlesztői összegyűjtöttek néhány olyan szemléletes példát, ahol nem csak látványosságként, hanem üzleti előnyt teremtő termelőeszközként is funkcionálhat a jövőben az Apple csodaszemüvege.

2023. szeptember 26. 15:44

Tiszántúlon fülledt az erotika

A Szexrandi.hu társkereső 2015-óta minden évben utánajár és Google Trends mutatói segítségével, hogy földrajzilag hol a legfogékonyabbak a magyarok a szexuális tartalmak iránt. Most ismét a nyilvánosság elé tárják a kutatás eredményeit, hogy tavaly nyár óta mely városokban volt fogékonyabb a lakosság az erotikus tartalmakra, és hol kerestek rá a legtöbben a szex szóra. Tavaly még fej fej mellett voltak a Dunántúli és a Tiszántúli települések, ám idén Kelet-Magyarország tartolt az interneten a szexuális témák iránti érdeklődésben.

2023. szeptember 26. 14:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59