Átalakítás előtt az európai napelem iparág

forrás: Prím Online, 2023. április 11. 20:09

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő Európai Uniós szervként az EIT InnoEnergy az Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség (ESIA) társszervezésével 17 országból több mint 110 új tagot toborzott a szövetség 2022. decemberi indulása óta. Együttes erővel olyan iparági cselekvési tervet akarnak kidolgozni, amely az európai fotovoltaikus ipar továbbfejlesztésére, kockázatmentesítésére és felgyorsítására irányul az értéklánc valamennyi szegmensében, a szilíciumtól kezdve egészen a modulokig.

A Szövetség mostanra négy munkacsoportot hozott létre, amelyek a non-pricing feltételek megalkotására, az ellátási láncra, a finanszírozásra és a készségek fejlesztésére koncentrálnak olyan iparági szereplők közreműködésével, mint a Carbon, az Enel Greenpower, az Engie, az IBC, a Meyer Burger Technology AG és a Wacker Chemie AG. 

 

A tervbe vett és az Európai Zöld Megállapodás törekvéseivel párhuzamba állított intézkedések célja az európai napelem szektor újraiparosítása. Ennek mentén szeretnék elérni, hogy 2025-re létrejöjjön Európában egy 30 GW éves kapacitással bíró iparág, 60 milliárd euró többlet GDP-vel és több mint 400.000 új (közvetlen és közvetett) munkahellyel.

 

pexels.com

 

Az Európai Bizottság által létrehozott és az EIT InnoEnergy vezetésével működő Európai Fotovoltaikusnapelem-ipari Szövetség a rugalmas ipari napenergia-értéklánc innovációkra építő bővítését támogatja az Európai Unióban. Különösen a napelemgyártó ágazatban. Mindazonáltal a Szövetség a teljes értéklánc mentén áttörést jelentő technológiákat fejlesztő és forgalmazó európai ipar megteremtésén dolgozik. Olyan innovatív, hatékony, körkörös és fenntartható termékeket szeretnének a piacra segíteni, amelyek révén elérhetővé válnak az EU éghajlat- és energiaügyi célkitűzései.

 

A munkacsoportok cselekvési tervét a 2023. június 14-16. között Münchenben, az Intersolar Europe konferencián teszik közzé.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30