Lányok Napja az ELTE Informatika Karán

forrás: Prím Online, 2023. április 22. 10:17

A Lányok Napján az ország legjobb vállalatai és intézményei inspirálnak évente több ezer fiatal lányt, hogy felfedezzék a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) pályákban rejlő lehetőségeket. 

Az ELTE Informatikai Kar idén a Semmiből született csodák: a mesterséges intelligencia alkotó ereje és barangolás virtuális világokban alcímű rendezvényével várja az informatika iránt érdeklődő lányokat. 

 

A mesterséges intelligencia területén olyan forradalmi újítások jelentek meg a 2022-es év végére, amelyek már átformálták a tudásmegosztásról, az ismeretgyűjtésről és a kreativitásról alkotott eddigi ismereteinket. A rendezvényen kiderül, mi rejlik a „mindentudó” ChatGPT mögött, hogyan képes a Stable Diffusion és a DreamBooth egyszerű leírásokból képeket generálni, vagy a NeRF egyszerű képekből 3D modelleket építeni. Az eseményen interaktív demókkal színesített előadások várják a látogatókat, akik megismerhetik és ki is próbálhatják a legújabb technológiákat, illetve tájékozódhatnak jövőbeli karrierlehetőségeikről is. 

 

 

A program során a Mesterséges Intelligencia Tanszék és a Tanszék NIPG kutatócsoportja rövid, közérthető előadásban mutatja be a mélyhálós (deep learning) újdonságokat, a Robert Bosch kutatónője pedig az akadémiai és ipari környezet kihívásairól mesél. 

 

Az érdeklődök a STEAM Kuckóban VR szemüveget készíthetnek, ami haza is vihető. Emellett azt is megmutatják, hogyan lehet olyan 3D-s tárgyakat készíteni, amelyeket meg lehet tekinteni a saját készítésű szemüveggel és komolyabb virtuális valóságokba is behelyezhetőek. 

 

Időpont: 2023. április 27. 09:00 - 14:00 

Helyszín: ELTE Informatikai Kar  (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A) 

 

A találkozó az ELTE lágymányosi campusának északi épületénél, a Petőfi híd budai hídfője felé eső portánál lesz.  

További részletek, jelentkezés: https://lanyoknapja.hu/program-reszletek/?pid=1040

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ismét a legfenntarthatóbban működő vállalatok között a Schneider Electric

Idén is felkerült a Schneider Electric a Corporate Knights által összeállított, a legfenntarthatóbban működő vállalkozásokat bemutató százas toplistára. A társaság immár 13. alkalommal szerepel a rangsorban, amelynek összeállításához közel 7000 nagyvállalat eredményeit és teljesítményét vizsgálták meg.

2024. február 21. 09:58

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

A HONOR új kampánya összehozza az ENSZ kultúráit

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én a HONOR az ENSZ Kínai Könyv Szövetségével, a Global Webbel és a Kínai Központi Szépművészeti Akadémiával együttműködve, az ENSZ állandó kínai képviselete támogatásával. A kínai holdújév végéig, tehát még ezen a héten is futó kiállítás a nemzetközi egységet és művészetek közti kapcsolatokat szimbolizálja.

2024. február 20. 17:41

Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 16:07

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40