Erre használják a magyarok a ChatGPT-t

forrás: Prím Online, 2023. április 23. 17:08

A ChatGPT a magyarokat is lázba hozta, mind a lakosság, mind a cégek folyamatosan próbára teszik a mesterséges intelligenciát, kutatva a területeket, ahol segítségükre lehet. A cégek leginkább arra kíváncsiak, hogy az új technológia képes-e munkafolyamataik optimalizálására, ezáltal a hatékonyságuk növelésére. 

Szesztay Péter, a BP Digital SEO ügynökség ügyvezetője rámutatott, a mesterséges intelligencia alapú szoftvereket a fin/tech vállalatok és a marketingesek tesztelik a leginkább, de készült már mesekönyv, filmelőzetes és vers is itthon ilyen formában. Meglátása szerint ha valaki nem kellő szakértelemmel használja az MI alapú szoftvereket, az akár öngól lehet. Elmondta azt is: nehezen elképzelhető, hogy a robotok elvegyék az emberek munkáját.

 

Az indulását követő öt napon belül egymillióan próbálták ki világszerte a ChatGPT-t, amely ezzel minden idők legdinamikusabban növekvő felhasználói bázissal rendelkező honlapjává vált. A mesterséges intelligencia alapú szoftvert mára havonta több mint egymilliárd felhasználó alkalmazza – durván kétharmaduk férfi, egyharmaduk pedig nő.

 

A fejlesztő Open AI szerint az emberek 53 százaléka nem tudja megállapítani, hogy a ChatGPT által írt szöveget mesterséges intelligencia generálta, ami jól jelzi, hogy mennyire kifinomult és fejlett technológiáról van szó.

 

Szesztay Péter arról beszélt, tapasztalataik szerint Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a lakosság körében a ChatGPT, de folyamatosan nő itthon is a userek száma, miközben számtalan olyan innovatív projekt indul a vállalati szférában, amely az MI-re épül.

 

“Néhány cég cikkek írásához teszteli a szoftvert, de webáruházaknak is készül már mesterséges intelligencia alapú keresőmotor. Hallottunk olyan történetet, hogy valaki a parkolási bírságot úszta meg úgy, hogy a ChatGPT segítségével fogalmazta meg a panaszlevelét. De írt a mesterséges intelligencia már filmelőzetest, verset és mesekönyvet is itthon, tehát a felhasználási lehetőségek tárháza gyakorlatilag határtalan” – fogalmazott.

 

Példaként említette még, hogy a technológia a modelliparban is jelen van, lehet ugyanis már olyan fotókat vásárolni reklámkampányokhoz, amihez az MI generálja a rajta szereplő modell arcát.

 

freepik.com

 

Az ötletgenerálást gyorsítja meg az MI

 

Szesztay Péter úgy véli, a ChatGPT az emberi gondolkodás gyorsítására, a munkafolyamatok optimalizálására és ötletgenerálásra a legalkalmasabb.

 

„Aki például nagyon sok e-mailt kap, annak nagyon hasznos lehet az a mesterséges intelligencia alapú megoldás, amely összefoglalja a levelek tartalmát és segít a gyors, pontos és igény szerint automatikus válaszadásban. Bizonyos munkakörökben ez akár 20-30 százalékos időmegtakarítást is eredményezhet, amit sokkal hasznosabb feladatok elvégzésére fordíthat az adott munkavállaló” – hívta fel rá a figyelmet.

 

A bpdigital.hu ügyvezetője hozzátette, az általuk készített SEO szövegek esetében gyakran okoz nehézséget, hogy egy témát miként tudnának megfogni többedszerre, de új irányból, ezzel biztosítva a minél jobb elérést és helyezéseket. Ebben is segítséget tud nyújtani a ChatGPT.

 

Érdekességként a sokrétű használattal kapcsolatban megemlítette, hogy ők például a csapatépítő programokhoz is a szoftvertől kértek tanácsokat, hogy listázza ki a legkreatívabb feladatokat, amiből válogatni tudnak.

 

Egyetlen szakma mestere sem lesz a mesterséges intelligencia

 

Arra a kérdésre, hogy a ChatGPT a jövőben átveheti-e a Google helyét, Szesztay Péter nemmel válaszolt. Szerinte a két szoftver felhasználási módja is különbözik egymástól, ráadásul a Google lefedettsége olyan magas világszinten, hogy a ChatGPT egyhamar nem tud fölé kerekedni.

 

„A ChatGPT ezzel együtt is teret hódít majd az életünkben, mert egyre többen gondolkoznak majd el akár egy közösségi oldal létrehozásakor, hogy MI alapú megoldáshoz nyúlnak, ami az orvosdiagnosztikában is óriási szerepet kaphat az elkövetkező évtizedekben. Az viszont jelen pillanatban biztos, hogy a technológia nem fogja tudni teljesen kiváltani az embereket. Egyetlen szakmának a csúcsát sem lesz képes elérni a mesterséges intelligencia” – szögezte le.

 

Szesztay Péter szerint ebből adódik, hogy ha valaki nem szakemberként irányítja az MI alapú szoftvereket, akkor abból nagyon nagy melléfogások lehetnek és az eredmények jócskán alulmúlhatják a vártakat. A ChatGPT-t is meg kell tanulni tehát jól használni, csodákat nem lehet várni tőle – ellenkező esetben sokat árthatunk is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

A HONOR új kampánya összehozza az ENSZ kultúráit

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én a HONOR az ENSZ Kínai Könyv Szövetségével, a Global Webbel és a Kínai Központi Szépművészeti Akadémiával együttműködve, az ENSZ állandó kínai képviselete támogatásával. A kínai holdújév végéig, tehát még ezen a héten is futó kiállítás a nemzetközi egységet és művészetek közti kapcsolatokat szimbolizálja.

2024. február 20. 17:41

Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 16:07

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40