Forradalmi bioüzemanyag-kísérlet segítheti a hajótársaságok energetikai átállását

forrás: Prím Online, 2023. június 20. 18:45

A Royal Caribbean Group új iparági mérföldkövet állít fel az alternatív üzemanyag-felhasználás terén, hiszen két hajója, a Celebrity Cruises Celebrity Apex és a Royal Caribbean International Symphony of the Seas Európában üzemanyagszükségletük egy részét egy szezonon át fenntartható bioüzemanyaggal fedezik. Ez a mérföldkőnek számító próbaút olyan tapasztalatokat hozhat, amelyek létfontosságúak az iparág alternatív üzemanyagokkal kapcsolatos fejlesztéseihez.

A tesztüzem alatt a Celebrity Apex a rotterdami kikötőből, a Symphony of the Seas pedig a barcelonai kikötőből indul, olyan bioüzemanyag-keveréket használva, amely csökkenti a hajók szén-dioxid-kibocsátását. A bioüzemanyag-keveréket megújuló nyersanyagok, például olajok és zsírok tisztításával és fűtőolajjal vegyítésével állítják elő. Ezzel tisztább és fenntarthatóbb, alternatív üzemanyagot hoznak létre.

 

"A fényes jövőt szem előtt tartva elköteleztük magunkat az innováció mellett, hogy a felhőtlen nyaralás-élményt mostantól fenntarthatóan szolgáltassuk vendégeink számára. A bioüzemanyagok egyre fontosabb szerepet játszanak nem csak a saját, hanem az egész ágazat szén-dioxid-mentesítési céljainak elérésében rövid- és középtávon is. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy továbbra is az élmezőnyben járunk a szektor fejlesztésében. Mindannyiunk számára fontos feladat, hogy megőrizzük az óceánok élővilágát” – mondta Jason Liberty, a Royal Caribbean Group elnök-vezérigazgatója.

 

A hajótársaság azt tervezi, hogy idővel egész flottájának üzemanyagigényeit alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású anyagok használatával váltja majd ki. A sikeres teszt után a jövő szezonban már szélesebb körben alkalmaznák a bioüzemanyagokat.

 

 

Nem ez az első fenntarthatósági akciójuk

 

A Royal Caribbean Group alternatív üzemanyag-tesztje nem az első fenntarthatósági törekvés, ami a vállalat nevéhez fűződik. A vállalat több mint 30 éve kezdte meg a szektor ökotudatos reformját. Cruise hajójuk például, a Navigator of the Seas, a világ első olyan cruise hajója, amely megújuló dízelüzemanyaggal indult útnak. 

 

Az energiahatékonyságot, a vízkezelést és a hulladékgazdálkodást javító technológiák mellett a bioüzemanyagok bevezetése is olyan lépés, amely közelebb viszi a vállalatot a Destination Net Zero célkitűzéséhez.  A vízió szerint 2050-re elérhetik a zéró emissziós célkitűzést is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

Hogyan járul hozzá a digitalizáció az energiaköltségek csökkentéséhez?

A digitalizáció már elkerülhetetlen, legyen szó akár irodáról, akár oktatási intézményről. Az átállást erősen sürgeti az egyre inkább elterjedő környezettudatos trend, de nyomós érv mellette az energiaárak kiugróan magas megemelkedése is. Hogy milyen eszközökben érdemes gondolkodnunk és azok milyen megtérülést hozhatnak már néhány éven belül, abba Herczog Gábor, a Legamaster magyarországi forgalmazójának, a Stiefel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Urbán Tamás vizuáltechnika üzletágvezető nyújtott betekintést.

2024. február 27. 11:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30