Így nem kerülhetnek rossz kezekbe a személyes adatok

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 14. 17:59

Önfeledt nyaralási fotók, az előző havi gázóra állása, bankkártya-adatok, SMS-ek – a mobilunkon sok hasonló, sokszor érzékeny adatot tárolunk, akár tudtunkon kívül is. Egy friss kutatás szerint a magyarok jelentős része továbbadja másnak a már nem használt mobilját, és sokan közülük nem törlik az azon tárolt adatokat, amelyek így akár illetéktelen kezekbe is kerülhetnek. A Yettel segítséget ad ahhoz, hogyan vigyázzunk adataink biztonságára, és ha visszavisszük régi telefonunkat a szolgáltatóhoz, az most kedvezményt is érhet.

A Yettel friss országos kutatása* alapján a magyarok 40%-a elajándékozza másnak vagy eladományozza régi mobilját, 23%-uk pedig eladja. És hogy mi történik a régi telefonon maradt adatokkal? Míg a válaszadók 65%-a tart attól, hogy visszaélhetnek a készülékén lévő adatokkal, 16%-kal mégis előfordult már, hogy nem törölte le a személyes adatait, mielőtt továbbadta volna a mobilt. Emellett a válaszok alapján ilyen esetben 14% önmagától nem tenne semmit a mobilján lévő tartalmakkal, hanem többnyire másoktól kérne segítséget.

 

Pedig a készülékeken rengeteg személyes és szenzitív adatot tárolunk: kezdve a magunkról és másokról készült fotóktól, a bankkártyaadatokon és jelszavakon át a social media fiókunkig, így ha rossz kezekbe kerül a mobiltelefon, ezekkel vissza is lehet élni. A csalástípusok közé tartozik például a profillopás, amikor pénzt vagy információt szereznek a nevünk és adataink felhasználásával. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes a készülék átadása előtt néhány egyszerű lépést betartani – de ha csak utólag jut eszünkbe az adattörlés, akkor sincs feltétlenül minden veszve!

 

 

Mit tegyünk, ha eltávolítanánk az adatokat?

 

Elsőként készítsünk biztonsági mentést a telefon teljes tartalmáról, hogy ahhoz később is hozzáférjünk. Sok telefon eleve a felhőbe ment bizonyos adatokat – iPhone esetében az iCloudba, Androidnál pedig a Google-fiókba, vagy a készülék gyártói profiljába –, és érdemes beállítani a rendszeres automatikus mentést, de a telefonból való “kiköltözés” előtt készítsünk manuálisan még egy biztonsági mentést. Léteznek olyan appok is, amik kifejezetten a mobil operációs rendszerek közötti váltás esetén segítik az adatok átmentését. Ha a készülékben van SD kártya, vegyük ki belőle, ugyanis ezen is tárolhatunk személyes adatokat.

 

Ezt követően indítsuk el a gyári alaphelyzet visszaállítását, ami azt jelenti, hogy a telefonról törlődik minden adatunk és egyéni beállításunk, és visszakerül a gyári állapotába. Érdemesebb ezt az opciót választani, mint manuálisan letörölgetni az adatokat, mert így biztosan nem marad a készüléken érzékeny információ – a tárolt képek, videók mellett ilyenek például a böngészési előzmények, a jelszavak, a banki adatok, az üzenetek és a céges levelezés is.

 

A gyári alaphelyzet visszaállításának menete telefontípustól is függ. iOS esetén a ’Beállítások > Általános’ menüben ’az Iphone átvitele vagy alaphelyzete’ opciónál találjuk. Androidos készülékeknél a gyártótól is függ, de leggyakrabban a ’Beállítások > Általános kezelés > Visszaállítás' útvonalon érhető el a ’Gyári adatok visszaállítása’.

 

Ha mégis a készüléken maradnak az adatok

 

Ha családtagtól vagy ismerőstől kapunk használt telefont, előfordulhat, hogy megtaláljuk rajta az előző tulajdonos adatait. Ilyenkor egyeztessünk vele, hogy szüksége van-e az adatok lementésére, majd állítsuk be a gyári adatok visszaállítását. Előfordulhat, hogy ezt nem tudjuk megtenni, mert a korábbi felhasználó jelszóval védte a készüléket, ezért is fontos, hogy a készülék törlése még az átadás előtt megtörténjen.

 

Akkor sincs minden veszve, ha a mi adataink maradnak rajta egy már átadott készüléken: ha a készüléken még be vagyunk jelentkezve az online fiókunkba – iOS esetén az iCloudba, Androidnál pedig a Google-fiókba – akkor ezeknek a szolgáltatásoknak a webes felületén távolról zárolhatjuk vagy törölhetjük a fiókot a telefonról. Ez az opció akkor is segíthet, ha elhagyjuk vagy ellopják a mobilunkat.

 

Segítség a végleges törléshez

 

A fentieken túl elérhető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adattörlési szolgáltatása is, amellyel az eszközön tárolt adatok visszaállíthatatlanul törlődnek az okostelefonról. Új készülék vásárlásakor ehhez jár egy ún. adattörlő kód, amivel a törlési folyamat a veglegestorles.hu oldalon indítható el. A szolgáltatásról további információ elérhető a Yettel weboldalán.

 

Ha túlvagyunk az adatok visszaállításán, és régi készülékünket már nem tudjuk senkinek továbbadni, érdemes azt a Yettel bármelyik üzletébe visszavinni, a szolgáltató pedig gondoskodik szakszerű újrahasznosításáról; ráadásul most jelentős kedvezményt is kaphatunk érte. A szolgáltatónál augusztus 30-ig leadott használt – akár már nem működő – mobiltelefonért 30 ezer forint kedvezmény jár bármely új mobil vásárlása esetén, publikus lakossági hangalapú számlás tarifával, 2 év hűséggel.

 

______________________

* A Yettel megbízásából, az Ipsos online paneljén készített, nemre, korra, településtípusra és régióra nézve reprezentatív országos kutatás, amelyet 840-en töltöttek ki 2023. június 30. és 2023. július 6. között.  

Kulcsszavak: mobiltelefon Yettel

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Ezt a 10 elektromos autót övezi a legnagyobb figyelem 2024-ben

Az elektromos autók a vállalkozások körében is egyre népszerűbbek, egy friss felmérés szerint a hazai cégvezetők közel fele cserélné járműflottáját elektromosra három éven belül. Ezek az új típusú járművek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos benzines vagy dízelüzemű autókkal szemben, a közvetlen gazdasági érvektől kezdve a környezeti fenntarthatóságon át a technológiai lehetőségekig. Mindezek mellett a vállalkozások most jelentős állami támogatást is kaphatnak tisztán elektromos autók beszerzésére. Az ALD AUTOMOTIVE | LEASEPLAN most összegyűjtötte azokat a modelleket, amelyeket a legnagyobb figyelem övezi idén hazánkban.

2024. február 28. 19:01

A WiFi 7 jelentősen javítja majd a vezeték nélküli vállalati hálózatok teljesítményét

A vezeték nélküli technológiák és szabványok gyors fejlődése új lehetőségeket teremt a vállalati WiFi hálózatok teljesítményének, megbízhatóságának és lefedettségének növelésére. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az új szabványok gyakran anélkül váltják egymást, hogy valóban lenne idejük megvetni a lábukat a piacon.

2024. február 28. 17:33

A Lenovo mindenki számára elérhetővé teszi a mesterséges intelligenciát

2024. február 26-án a Mobile World Congress 2024-en (MWC 2024) mutatta be a Lenovo legújabb portfólióját, mely célzottan AI-eszközökből, szoftverekből és infrastrukturális megoldásokból áll, valamint bemutatott két olyan proof-of-concept* eszközt, amelyek újraértelmezik a hagyományos PC-k és okostelefonok formavilágát. A vállalat felfedte a hibrid AI térnyerésének jövőjét is, ezért egy több készüléket, szoftvert és szolgáltatást tartalmazó koncepciót vázol fel a nagyobb személyre szabhatóság, együttműködés és hatékonyság érdekében.

2024. február 28. 16:04

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30