Városi nő a tipikus hazai e-könyv olvasó

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 10. 16:54

Néhány éve még prémiumnak számított, az eMAG statisztikái szerint ma viszont már zömével háttérvilágítással szerelt, esti olvasást is lámpafény nélkül lehetővé tevő e-könyv-olvasókat vesznek a legtöbben. Tízből hat-hét e-könyvet városban élő nők vásárolnak itthon, a legkevésbé a 18-25-ös korosztály rendel digitális kötetet az eKönyv Magyarországtól. Mivel a kötelező olvasmányok zöme ingyen letölthető, jó beruházás lehet egy nyolc-tíz évig is gond nélkül működni képes e-könyv-olvasó.

Fogyasztói szempontból az e-könyv-olvasó egy rendkívül hálás termék: az e-papír képernyővel szerelt kütyük kompakt méretűek, könnyűek, rengeteg olvasnivaló elfér rajtuk, sokkal kevésbé bántják a szemet mint az okostelefonok vagy táblagépek kijelzői. Jellemzően csak néhány hetente kell tölteni, ezért lassan használódik el az akkumulátoruk, így nem ritka, hogy valaki akár tíz évig is használ egy ilyen eszközt.

 

A hazai e-könyv-piacról az eMAG a legnépszerűbb eszközökről, az eKönyv Magyarország pedig a legnépszerűbb digitális könyvekről szolgált aktuális trendekkel.

 

Freepik

 

Városban élő nő a tipikus hazai e-könyv vásárló

 

A digitális könyveket az ekonyv.hu oldalon forgalmazó eKönyv Magyarország eladási statisztikái érdekes trendet mutatnak: az itthon kiadott e-kötetek legnagyobb hányadát (65 százalék) nők vásárolják, és csupán 35 százalékát férfiak. Az talán kevésbé meglepő, hogy alapvetően nagyvárosi ügyfelek rendelnek ebookokat, a legtöbb rendelés Budapestről, Debrecenből és Pécsről érkezik.

 

Az olvasási szokások drasztikus változását jelzi, hogy még 65 évesnél idősebb, illetve az 55-64 éves e-könyv-vásárlóból is több van itthon, mint 18-24 éves fiatal felnőttből, bár lehetséges, hogy a fiatalok csupán más platformon szerzik be e-könyveiket. A eKönyv Magyarország legtöbb vásárlója a 35-45 éves, a 45-54 éves, illetve a 25-34 évesek közül kerül ki – ebben a sorrendben. Az idősebb felhasználók azért preferálják a digitális formátumot, mert az eszközökön számukra megfelelő méretűre állíthatják a betűket, a középkorúak pedig azért szeretik a digitális köteket, mert nem foglalnak helyet a polcon, és költözéskor sem kell cipelni a rengeteg könyvet – derül ki a cég kutatásából.

 

Ezeket olvassák a magyarok e-könyvben

 

A fenti demográfiai statisztikák tükrében nem meglepő, hogy az eKönyv Magyarország legtöbb (17%) eladását a műfajok közül a romantikus témájú kötetek adják, a második és harmadik legnépszerűbb műfajnak a világirodalmi művek (13%) és a krimik (12%) számítanak. Tavalyhoz képest változás a kiadónál, hogy a pszichológia tematikájú kötetek (10%) egy kicsivel megelőzték a magyar irodalmi műveket (10%).

 

Az iskolakezdés szempontjából érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtárból az általános és középiskolai kötelező olvasmányok jelentős részét le lehet tölteni teljesen ingyen – e-könyv-olvasóval kompatibilis, vagy a Calibre nevű ingyenes szoftverrel könnyen megfelelőre alakítható formátumban. Aki mégis a papírkiadásra vágyik ezekből, annak az eMAG szépirodalmi kategóriáját érdemes böngésznie, viszont a kötelezők  hangoskönyv kiadásai esetében érdemes figyelembe venni, hogy ezek általában rövidített, szerkesztett verziók, nem teljesen szöveghűek az eredeti, nyomtatott kiadáshoz.

 

Forrás: eKönyv Magyarország

 

Egyre népszerűbbek az okostelefonon, tableten vagy számítógépen internetkapcsolattal lejátszható e-hangoskönyvek is, ezek közül a legtöbben az ismeretterjesztő (32%) műveket keresik az eKönyv Magyarországnál, a de a gyermek- és ifjúsági kötetek (28%), valamint a szépirodalom (27%) eladásai is jelentősek – érdekes módon a szórakoztató kategória a hallgatható formában kevésbé kurrens (13%). 

 

A legnépszerűbb olvasóeszközök elektronikus könyvhöz

 

Az olvasóeszközök közül az eMAG-nál idén nyáron a Pocketbook Touch Lux 5 volt a  legnépszerűbb: ez egy 212 ppi-s felbontású, hatcolos kijelzővel szerelt olvasó, amelyet olyan fejlett háttérvilágítással szereltek fel, ami nem csupán a világítás erősségét, hanem a színhőmérsékletét is tudja szabályozni – például esti olvasáshoz a melegebb fényt választhatunk. 

 

Mellette sokan keresik az Amazon Kindle tavaly frissített alapmodelljét is: ebben a vízálló eszközben még jobb olvashatóságot nyújtó 300 ppi-s kijelző dolgozik, ami háttérvilágítással is kiegészül – utóbbit néhány éve még csak a Kindle prémium modellje, a Paperwhite tartalmazta. Ennek legújabb kiadása a korábbinál nagyobb, 6,8 colos képernyőt, és automatikus, állítható színhőmérsékletű, rendkívül egyenletesen eloszló háttérvilágítást kapott.

 

Így fejlődtek az e-könyv-olvasók

 

A digitális formátumban megvásárolható könyvek is szabványosak: ezek leginkább .epub vagy .mobi formátumban érhetők el – utóbbi formátumot az Amazon nemrég nyugdíjazta, már az amerikai gyártó készülékei is .epub könyveket használnak. Bár más kütyükhöz képest talán kevésbé látványosan, de az e-könyv-olvasók is fejlődnek: a korábban extrának számító, sötétben praktikus háttérvilágítás a középkategóriás modellekbe is bekerült – lehetővé téve a lámpa nélküli esti olvasást. Ezen kívül a nagyobb, 200-300 ppi*  felbontású e-papír kijelzők is elérhetővé váltak már a bruttó ötvenezer forint körüli középkategóriában. A nagyobb felbontás előnye a könnyebb olvashatóság, amelyet a Kindle olvasók esetében például a korábbinál modernebb betűtípusok bevezetésével is segít a gyártó.

 

___________________________

*Pixel per inch: a kijelző ennyi képpontot tartalmaz négyzetinchenként – az érték minél magasabb, annál nagyobb a felbontás, részletgazdagabb a kép.

Kulcsszavak: e-olvasó e-book e-könyv eMAG

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Autót is vezethetsz a HONOR szemkövető funkciójával!

A HONOR legújabb, mesterséges intelligencia hajtotta szemkövető funkciójával úgy is vezethetsz autót, hogy nem ül benne senki.

2024. február 22. 20:28

Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!

Az elmúlt évben elinflálódott a cégvagyonok értéke is. A hazai kkv-k vagyonuk értékének több mint 40 %-át veszítették el. Sokat tanultunk belőle! A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!” című hibrid konferenciájának előadói sok megoldást mutatnak a cégvagyon bevédésére, biztonságba helyezésére és befektetésére.

2024. február 22. 19:10

Stabilan tartja második helyét a legtöbb tévét értékesítők listáján a Hisense

Több mint 25,9 millió eladott készülékkel, 2023-ban is a második helyet foglalta el a Hisense a legtöbb tévét értékesítő gyártók globális listáján. A vállalat a magyar piacon is jelentős bővüléssel zárta a tavalyi évet: több mint 38 ezer tévékészüléket adott el, így 29 százalékkal növelte a tévéeladásokat az előző évhez képest. A globális eladásnövekedésnek köszönhetően a Hisense az egyetlen márka a top 5-ös listán, amely az elmúlt hat évben folyamatosan növelte eladásait az észak-amerikai és európai piacokon.

2024. február 22. 17:43

A magyar fejlesztésű Chameleon Smart Home segít a hotelek okosításában is

A Smart Hotel Solution Zrt., a rendszerfüggetlen okosotthon-szakértő Chameleon Smart Home stratégiai partnere bemutatta a kifejezetten szállodák számára fejlesztett, okosotthonnal kombinált komplex szállodaüzemeltető rendszert. A Hotelify okoshotel-applikáció, amely az App Store és a Google Play felületein is elérhető, lefedi a szállodai tartózkodás teljes folyamatát a foglalástól a távozásig. A Hotelify segíti a vendégeket, hogy mobiltelefonjukon keresztül elérjék a szállodák szolgáltatását, az üzemeltetőket pedig abban támogatja, hogy komoly digitalizációt és hatékonyságnövelést hajthassanak végre a költséghatékonyabb és professzionálisabb hotelüzemeltetés érdekében.

2024. február 22. 16:04

Az LG három hónapig ingyenes Apple TV+ hozzáférést kínál okostévéin

Három hónapos ingyenes Apple TV+ hozzáférést kínál az LG okostévék tulajdonosainak az LG Electronics (LG). Az ajánlat 93 országban*, köztük Magyarországon is érvényes 2024. február 6-tól 2024. április 30-ig az új Apple TV+ felhasználók számára.**  Az ingyenes próbaidőszak a 2018-as, vagy későbbi gyártású 4K és 8K LG okostévéken, az Apple TV alkalmazáson belül érhető el. 

2024. február 22. 14:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07