Planet Budapest: a Széchenyi István Egyetem bemutatta a fenntarthatóságért végzett tevékenységét

forrás: Prím Online, 2023. október 4. 17:15

A fenntarthatóság támogatását stratégiai célként meghatározó győri Széchenyi István Egyetem saját standdal és előadásokkal mutatta be a témában végzett oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét a Planet Budapesten, Közép-Európa egyedülálló fenntarthatósági rendezvényén. Az intézmény több, nemzetközi szinten is jelentős projektje szolgálja az élhető jövőt.

A Planet Budapest a fenntarthatósági fordulat fontosságára, valamint a klímaváltozás hatásaira hívta fel a figyelmet. A legújabb megoldásokat közérthetően bemutató rendezvény nemcsak szakmai fórumként szolgált, de gyakorlati, kézzelfogható megoldásokat is kínált az érdeklődők számára. A Széchenyi István Egyetem a Planet Budapest keretében megrendezett konferencián bemutatta témával kapcsolatos törekvéseit és eredményeit.

 

A Planet Budapest látogatói körében népszerűnek bizonyult a Széchenyi István Egyetem standja. (Fotó: Bankó József)

 

„A fenntarthatóság központi szerepet tölt be egyetemünk stratégiájában, amelynek kimondott célja, hogy aktívan hozzájáruljon a városban, a régióban, az országban, sőt nemzetközi viszonylatban is ahhoz, hogy a környezeti terhelések visszaszoruljanak, a fenntartható megoldások minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, ezáltal az emberek jólléte növekedjen” – fogalmazott dr. Torma András, a Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének vezetője. Hozzáfűzte, ezen a területen kiemelt szereplő a tanszék mellett a Fenntarthatósági Kompetenciaközpont is, de a jövőnket szolgáló törekvés az intézmény minden szintjén megjelenik. „Az egyetemen belül a különböző szervezeti egységekkel szoros együttműködésben dolgozunk azon, hogy ez a szemlélet érvényesüljön az oktatásban, a kutatásban, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben egyaránt” – húzta alá.

 

A fenntarthatósági expón nagy érdeklődés övezte a Széchenyi István Egyetem innovációit. (Fotó: Bankó József)

 

A tanszékvezető kifejtette, a témában olyan jelentős projekteket valósít meg a Széchenyi-egyetem, mint a Szigetköz–Csallóköz térség fejlesztését szolgáló Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program vagy a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság területét érintő szemléletformáló program. Kiemelkedő a H2 és EFuels projekt is, melyek közül az utóbbi a megújuló alapú szintetikus üzemanyagok fejlesztésében való részvételről, illetve azok gépjármű motorokban való használatának teszteléséről szól. „Ezek mellett még számos fenntarthatósági témájú kutatás fut az egyetemen, többek között a precíziós mezőgazdaság, a vízgazdálkodás vagy a nemzetközi kapacitásépítés területén. Intézményünk fontos szerepet vállal magára fenntarthatósági stratégiák készítése terén is önkormányzatok, kormányzati intézmények részére” – sorolta.

 

A Planet Budapestet kísérő konferencián a Széchenyi István Egyetem részéről dr. Buruzs Adrienn egyetemi docens a körforgásos gazdaság és iparágak kapcsolatáról tartott előadást, míg dr. Kalocsai Renátó egyetemi docens kerekasztal-beszélgetésen az élelmiszer-ellátás és a fenntarthatóság összefüggéseiről beszélt. Az előadások mellett az intézmény saját standdal vett részt az expón.

 

Dr. Buruzs Adrienn, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense a körforgásos gazdaság és iparágak kapcsolatáról tartott előadást. (Fotó: Bankó József)

 

„Pályaorientációs és oktató kollégáink mellett a környezetmérnök hallgatók és doktoranduszok is kivették a részüket az egyetem szerepvállalásának bemutatásából. Standunkon az érdeklődők intézményünk általános képzései mellett megismerhették speciális, a fenntarthatóságot különösen előtérbe helyező szakképzéseinket, mint az ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakértő mesterképzés, a precíziós mezőgazdasági szakmérnök szakirányú továbbképzés vagy az energetikai veszteségfeltáró auditor szakirányú továbbképzés. A látogatók a Széchenyi-egyetem fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásairól is képet kaphattak. Bemutatkozásunk új hazai és nemzetközi partnerkapcsolatok kialakításához is hozzájárulhat” – mondta el dr. Pécsinger Judit, az intézmény adjunktusa, a kiállításon való egyetemi megjelenés szervezője. 

 

Végezetül kiemelte, a megfelelő fenntarthatósági megoldások megtalálása egyre több szakterület számára kulcskérdés, ezért a Széchenyi-egyetem képzései a jövő szakemberei számára kínálnak értékes, piacképes ismereteket, az intézmény kutatásai pedig a fenntarthatósággal kapcsolatos globális tudás gyarapításához járulnak hozzá.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

2024. február 27. 18:59

A Kingston új, 1 TB-os SD-kártyájára már többezer kép és videó ráfér

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta a Canvas React Plus V60 SD-kártyát. Az új modell a felsőkategóriás UHS-II teljesítményű Canvas React memóriakártya-családot bővíti. A profi fotósok és a költségtudatos, kezdő kreatívok számára egyaránt ideális megoldást jelentő kártya akár 280 MB/s* sebességet és 1 TB** tárhelyet kínál, amellyel megváltoztatja a digitális portfóliók rögzítésének és tárolásának módját.

2024. február 27. 17:34

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Jön a Barbie Flip Phone, a nyár legszexibb kiegészítője

A Human Mobile Devices, Európa vezető okostelefon-gyártója a Mattellel, a világ egyik legismertebb amerikai játékgyártó cég tulajdonosával karöltve 2024 nyarán elhozza a Barbie Flip Phone-t.

2024. február 27. 14:27

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30