Tovább okosítja mesterséges intelligencia fejlesztéseit az Amazon Web Services

forrás: Prím Online, 2023. október 4. 20:22

Magasabb sebességre kapcsolta a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztéseit az Amazon Web Services (AWS). A Magyarországon nyáron irodát nyitó informatikai vállalat a napokban öt újítást jelentett be.

Elsőként általánosan elérhetővé tették az AWS generatív AI-alkalmazások fejlesztésére, skálázására alkalmas Amazon Bedrock szolgáltatását, amellyel szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat lehet megalkotni az adott kulcsszavak alapján. A teljeskörű menedzselt szolgáltatásként igénybe vehető Bedrock hozzáférést biztosít a vezető AI-vállalatok, az AI21 Labs, az Anthropic, a Cohere, a Meta, a Stability AI és az Amazon nagy teljesítményű alapmodelljeihez (FM-ek). Valamint azoknak a képességnek a legszélesebb körét biztosítja az adatvédelmi szempontoknak megfelelve, amelyekre a felhasználóknak szüksége van a generatív AI-alkalmazások létrehozásához.

 

Az AWS bejelentette azt is, hogy az Amazon Bedrockon keresztül hozzáférhetővé válik a Meta következő generációs nagy nyelvi modellje (LLM), a Llama 2, ami 13 és 70 milliárd paraméterszámmal áll a felhasználók rendelkezésére, hogy ezekből a nyelvi készletekből generatív AI-alkalmazásokat építhessenek.

 

 

Szintén általánosan elérhető lesz mostantól az Amazon Titan Embeddings modell, ami a generatív AI pontosságát növeli azáltal, hogy a szavakat matematikai vektorokká, azaz beágyazásokká alakítja át a kiterjesztett keresésen alapuló technológiát (RAG) alkalmazva.

 

A negyedik most bejelentett AWS fejlesztés a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján kódjavaslatokat adó Amazon CodeWhisperer új képessége. Ez felszabadítja a generatív mesterséges intelligencia által vezérelt kódolásban rejlő lehetőségeket és biztonságosan adaptálja a felhasználók belső kódbázisát, erőforrásait, hogy egyedi igényekre szabott ajánlásokat adjon.

 

Az ötödik újonnan bevezetett megoldás az AWS-től az Amazon QuickSight nyelvi parancsokkal testre szabható, vizuális elemek létrehozására alkalmas generatív üzleti intelligencia (BI) képessége. Ennek segítségével az elemzők egyszerűen összeállíthatják a kívánt eredményt kérdéstöredékekből (pl. „10 legjobb termék”), a QuickSight pedig emellé vizuális elemeket alkot, amelyek egyetlen kattintással hozzáadhatóak egy irányítópulthoz vagy egy jelentéshez.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Helyi rugalmassági piacot tesztelnek Róma villamosenergia-hálózatán

A Róma áramellátását biztosító hálózat csúcsigénye a következő tíz évben várhatóan 2200 MW-ról 3300 MW-ra fog nőni. Ezzel a kihívással nincs egyedül az olasz főváros: a növekvő energiaigények és a megváltozó fogyasztói szokások miatt világszerte és Magyarországon is egyre szükségesebb a villamos hálózatok kapacitásának bővítése.

2024. február 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30