Így lehet megzabolázni az adatközpontok energiafogyasztását

forrás: Prím Online, 2023. október 11. 13:00

A digitális világ komoly energiafogyasztó. Jelenleg a világ teljes villamosenergia-ellátásának több mint 3 százalékát adatközpontok használják el, és ez a szám 2030-ra várhatóan 13 százalékra fog nőni. Ezen energiafelhasználás jelentős részét hűtésre fordítják az adatközpontok.

 

Erre a pontra fókuszált a Baltikum legnagyobb, legzöldebb adatközpontja, az észt Greenergy Data Centers, ahol a legmodernebb technológiát alkalmazták a minél nagyobb energiahatékonyság érdekében.

 

 

A Tallinn melletti létesítmény a Siemens White Space Cooling Optimization (WSCO) segítségével, valós idejű adatok alapján, folyamatosan figyeli a szervertermek hőmérsékletét és légáramlását. A rendszer ennek megfelelően optimalizálja a hűtő- és szellőztető berendezések beállításait, teljesítményét. Emellett mesterséges intelligencia segítségével, a szerverek kihasználtságára és terhelésükre vonatkozó adatok alapján, proaktív szabályozásra is képes, amivel nem csak az energiafogyasztást csökkenti, hanem a nem-tervezett leállások megelőzésében is szerepet játszik.

 

 

A megújuló energiaforrásokból működő Greenergy adatközpont további fenntartható megoldásokat is alkalmaz. Az irodaterek fűtésére fordítják például a hűtés során keletkező maradékhőt, valamint fejlett épület- és energiateljesítmény-irányítási rendszereket használnak

 

Mindezeknek köszönhetően, más hasonló létesítményekkel összehasonlítva, a tallinni központ jelentősen kevesebb energiát fogyaszt; már a rendszer első indításakor hozzávetőlegesen 30 százalékos hatékonyságnövelést mértek. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tech Trends 2024: Hogyan lehet technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny?

Tech Trends sorozatunk évről-évre követi a technológia gyorsuló átalakulását és prognózist ad az elkövetkező 18-24 hónap meghatározó trendjeire. A tavalyi Tech Trends 2023 tanulmányunk vonatkozó fejezete a még működő mainframe-ek jövőbeli lehetőségeinek bemutatására irányult, és hangsúlyozta az új technológiákkal való integrációban rejlő potenciált.

2024. március 3. 10:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30