Miénk a döntés a világ sakktábláján: ilyen volt Polgár Judit 9. Világsakkfesztiválja

forrás: Prím Online, 2023. október 18. 09:58

Egy egész hétvégét szentelt a Morgan Stanley által támogatott 9. Világsakkfesztivál annak, hogy feltárjuk, hogyan hozhatunk az életben jó döntéseket a sakk segítségével. A kiemelkedő előadók, a világhírű sakkinfluenszerek, sakkolimpikonok és nagymesterek mellett idén a közönség is döntő szerepet játszott a helyszíni és online események alakulásában. A nemzetközi sakkünnepen a két nap alatt a helyszínen és online több mint 350 ezren voltak kíváncsiak többek között arra, hogyan képes a sakk és a mesterséges intelligencia megreformálni az oktatást.

Az idei fesztivál központi témája a döntéshozatal volt, Polgár Judit, a fesztivál alapítója így nyilatkozott róla: “Úgy gondolom, hogy a mai világban különösen fontos, hogy tisztában legyünk a döntéseink következményeivel. A témaválasztásnál szerettem volna, ha az emberek kicsit elgondolkodnak azon, hogy mikor és hogyan születik meg egy döntés a legapróbbtól a legsúlyosabbig, vagy hogy ha már meghoztuk, mennyire módosítható. A sakkal ezt a folyamatot tudjuk gyakorolni és fejleszteni, így a játék közben az emberben kialakul egyfajta rugalmasság, és ösztönössé válik, hogy gyorsan kiutat találjon az eltérő élethelyzetekből. A mai világban a lét és a túlélés a tét, aminek alapfeltétele a folyamatos újragondolás és újratervezés. A döntéseinkben ez a fajta rugalmas gondolkodásmód kulcsszerepet játszik.”

 

 

A sakk és a mesterséges intelligencia szerepe a jövő képességeinek elsajátításában

 

Október 15-én, a fesztivál másnapján online tartották a nemzetközi sakk-oktatási csúcstalálkozót (Educational Chess Summit), ahol többek közt Shameed Sait mesterséges intelligencia szakértő és dr. Barry Hymer, a Cumbriai Egyetem Pszichológia az Oktatásban professzora beszél ta sakk és a mesterséges intelligencia oktatásban betöltött szerepéről, valamint egyéb innovatív fejlesztő módszerekről. A csúcstalálkozóra összesen hat kontinensről érkeztek előadók. “A mesterséges intelligencia által vezérelt sakkjátszmákon keresztül a gyermekek több lehetséges kimenetellel is találkozhatnak a játék során, így könnyebben megtanulhatják és gyakorolhatják, hogy az egyes döntéseknek milyen következményei és hatásai vannak. A MI a sakk segítségével megtanítja a gyermekeket a rugalmas gondolkodásra és a 21. század kulcsképességeinek az elsajátítására” – derült ki a mesterséges intelligencia szakértő előadásából. 

 

„A Morgan Stanley nemcsak a Világsakkfesztivált támogatja, hanem az oktatás iránti elkötelezettségben is osztozik Polgár Judittal – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Számos oktatási programot támogatunk főleg a STEM (természettudományos, informatikai, műszaki, matematikai) területeken, ezen belül kiemelt célunk, hogy minél több fiatal nő bontakoztathassa ki a tehetségét ezekben a szakmákban. Jó példa erre a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen szervezett Smartiz, középiskolás lányoknak szánt matematikai és programozási foglalkozássorozatunk. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Fesztivál során önkéntes munkatársaink – természetesen a sakkozás mellett – több tucat érdeklődő gyereket avattak be robotprogramozás rejtelmeibe is.”

 

 

Polgár Judit vs. 76 000 sakkozó

 

Rendhagyó hibrid sakkszimultánnak lehettek szemtanúi, akik ellátogattak szombaton a Nemzeti Galériába, ahol Polgár Judit 29 kiválasztott játékos, valamint Tania Sachdev indiai bajnok, sakkolimpiai bronzérmes, influenszer és Alessia Santeramo olasz bajnok, sakkolimpikon, streamer és az ő közösségük ellen játszott. A döntéshozatal itt is nagy szerepet játszott, mivel az influenszerek a saját követőiket kérdezték, hogy mi legyen Judit ellen a következő lépés.

 

A szervezők a fesztivál második napjára egy különleges világpremiert tartogattak. Több mint 200 ezren követték vasárnap a rendhagyó e-sport eseményt, a sakktriatlont, ahol négy vegyes csapat három versenyszámban mérte össze tudását. A sakkolimpikon párosok (Karácsonyi Gellért & Dana Reizniece-Ozola, Alessia Santeramo & David Howell, Gaál Zsóka & Berkes Ferenc, Miguel Illescas & Olga Alexandrova) formabontó vetélkedőjét végül a Mighty Fox csapata nyerte Gaál Zsókával és Berkes Ferenccel.

 

 

“Hatalmas változásokat tudunk elérni az életben – vezető pozícióban ráadásul társadalmi és világszinten is –, ha képesek vagyunk átlátni a döntéseink következményeit, és alkalmazkodni tudunk az új helyzetekhez. Úgy gondolom, hogy nyitottnak kell lennünk a világra, a változásokra, és ezt érdemes megtanítani a gyerekeknek is. Célunk, hogy a sakkon keresztül, az idén 10 éves Sakkpalota programmal a jövő kihívásaira készítsük fel a gyermekeket, hogy felnőtt korukra a lehető legjobb döntéseket hozzák. Reméljük, hogy az idei Világsakkfesztivállal nem csak a játék szeretetét, de valahol a jó döntéseink receptjét is tovább tudtuk adni a látogatóknak” – mondta Polgár Judit. 

 

Fotók: Polgár Judit Sakk Alapítvány/Erdősi Tibor, Stiller Ákos

 

A fesztivál összefoglaló videója:

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országos sikert aratott a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata a távközlési versenyen

Első helyezést ért el a győri Széchenyi István Egyetemet és annak SZESAT Interdiszciplinális Szakkollégiumát képviselő hallgatói csapat, a SZEppelin a Nagy Lajos egyetemi távközlési konstrukciós emlékversenyen. A fiatalok a mobiltávközlési cégek méréseinek modernizálását és költséghatékonyságnak növelését elősegítő karbonsemleges mérőléghajót terveztek.

2024. február 26. 21:07

Fejlett audovizuális lehetőségek és lenyűgöző hardver egy kompakt, stílusos csomagban

A HONOR bejelentette, hogy itthon is kapható a HONOR Pad 9, a vállalat legújabb tabletje. Lenyűgöző, 2,5K-s HONOR FullView kijelzővel és 120Hz-es képfrissítési rátával; nyolchangszórós, a HONOR Histen hangolási technológiát alkalmazó audiorendszerrel és erőteljes Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1 chipszettel egy impozáns, mégis kompakt eszközhöz juthatnak a felhasználók.

2024. február 26. 20:24

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A HONOR átfogó, mesterséges intelligencia-alapú stratégiát vitt az idei MWC-re

A HONOR Barcelonában mutatta be új, átfogó stratégiáját, amely a mesterséges intelligencia hajtotta, az operációs rendszereken túlmutató élményekre, és a szándék alapú felhasználó kezelőfelületekre épül. Nemzetközi partnereivel együttműködve több okoseszköz érkezését is bejelentette: a HONOR Magic6 Pro érkezése mellett a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t is, ami platformszintű AI-jal felszerelve kínál emberközpontú élményeket.

2024. február 26. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07