A nyelvtanulás kulcsa a beszéd!

forrás: Prím Online, 2023. november 28. 10:11

Kevés olyan hivatás van, amelyben ma nyelvtudás nélkül érvényesülni lehet a munkaerőpiacon. Sokan azt gondolják, azzal, hogy nyelvtudásukról papírt szereznek, minden le is van tudva, közülük jópáran írásban még egész jól el is boldogulnak. De ha meg kell szólalni… megfagy a levegő, eláll a lélegzet és bent ragadnak a szavak. Ez a jelenség nem az egyén hibája, a nyelvoktatási rendszer felépítéséből fakad, hogy nem tanuljuk meg élőszóban használni az idegen nyelvet. Ezt kívánja orvosolni A Speak! Nyelviskola, ahol Dunay Péter 100% beszéd, 0% könyv módszerének köszönhetően rövid időn belül felszakadnak a gátak.

Hiába áltatjuk magunkat, a beszédkészséget nélkülöző nyelvtudás nem nyelvtudás. Legalábbis éppen arra nem elég, ami miatt éveket, évtizedeket nyelvtanulásba fektettünk, hogy általa jobb munkahelyet, magasabb pozíciót érhessünk el. Emlékezzünk csak vissza a közoktatásban eltöltött nyelvórákra! Hogy teltek? Többnyire a tanár beszélt, és létszámtól függően a diákoknak szinte másodpercek jutottak egy-egy megszólalásra. De, ha tovább megyünk, a legtöbb nyelvtanfolyam esetében is hasonló szituációval találkozunk.

 

„Ezt a hiányosságot felismerve fejlesztettem ki a módszeremet, ami éppen arra épül, hogy a tanórákon a beszédé, a beszélgetésé legyen a főszerep. Nálunk nincsenek tankönyvek, munkafüzetek, nem töltögetünk teszteket. Mindezek helyett olyan gyakorlatok kerülnek terítékre, amelyek teret adnak a szóbeli megnyilvánulás kibontakozásának. Hihetetlenül hangzik, de sokaknak az is nehézséget okoz, hogy a saját hangjukat kell hallgatniuk. Ahhoz, hogy a későbbiekben eredményesen tudjunk haladni, elsőként ezt a gátat kell áttörnünk. Ha a diák már nem érzi kellemetlennek azt, hogy beszélnie kell, egyre több bátorságra tesz szert, ami megnyitja a kapukat a benne rejlő tudás felszínre jutásához”, emelte ki Dunay Péter, aki közel 30 éve foglalkozik nyelvtanítással. Több tízezer angolóra tapasztalatával a háta mögött teljes meggyőződéssel állítja, hogy 10-ből 8 ember azért nem tud megszólalni angolul, mert soha nem beszélt eleget.

 

A nyelvtanulás is egyfajta sport

 

Dunay Péter egyedi értelmezése szerint a nyelvtanulás olyan, mint a sport, a tanórák pedig az edzések. Például egy futó, amikor elindul egy versenyen, tisztában kell lennie azzal, hogy az éppen egy sprint táv, ahol gyorsan fel kell pörögni és rövid távon a legjobb teljesítményt nyújtani, vagy egy maraton, ahol hosszú időre és távra kell beosztania az energiáját.

 

Dunay Péter

„Téved, aki azt hiszi, hogy a nyelvtanulás egy sprint, amit gyorsan le lehet tudni. Amelyik oktatási intézmény ezt ígéri, ott valami sántít. Ez egy maraton, amire mind fizikai, mind pedig mentális értelemben fel kell készülni, és kitartani egészen a végső cél eléréséig. Addig nem szabad abbahagyni – és még utána sem –, mert a nyelvismeret nem olyan, mint a biciklizés, ezt igenis nagyon könnyen el lehet felejteni. Állandó edzésben kell maradni. Azok, akik megtanultak angolul, tudatosan, lélekben úgy készültek, hogy ebbe most bele kell fektetniük időt és energiát. Tudták, hogy nem a következő sarokig fognak futni minél gyorsabban, hanem az egész háztömböt kell a lehető legtöbbször megkerülniük”, fejtette ki Dunay Péter, a Speak! Nyelviskola szakmai vezetője, a Dunay-féle 100% beszéd, 0% könyv módszer megalkotója.

 

Angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni!

 

A túl sok elmélet, amin tanulmányaink során végigküzdjük magunkat, leginkább azt a hatást éri el, hogy csomót köt a nyelvünkre. Nem merünk megszólalni, mert félünk, hogy hibázunk, eltévesztjük a nyelvtani szerkezeteket, vagy éppen nem úgy ejtjük ki a szavakat, ahogyan kéne. Ezzel szemben a sok beszéd feloldja a megszólalástól való félelmet, hiszen biztonságos, védett és támogató környezetben segít megtenni az első lépéseket.

 

„A Speak! Nyelviskolát a Dunay-féle beszédközpontú angol tanulási módszerre építettük fel, és 2014 óta több, mint 5000 embert tanítottunk meg angolul ezzel a módszerrel, amelynek alapja, hogy megnöveltük az egy főre eső beszéd idejét. Az online térben megvalósuló tanfolyamainkat egyénileg tartjuk, azaz az órákon csupán a tanár és egyetlen diák van jelen. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a diák több térhez jusson, mint egy csoportos óra alkalmával. Abban hiszünk, hogy ha valaki minél többet beszél, és beszélnek hozzá, annál gyorsabban válik magabiztos kommunikátorrá. Ahogy a saját anyanyelvünket sem könyvekből tanultuk, úgy az angolt sem nyelvtankönyveken vagy helyesírási szabályzaton keresztül fogjuk elsajátítani, hanem párbeszédeken keresztül”, hívta fel a figyelmet a szakember.

 

Se fölé, se alá ne becsüljük magunkat!

 

Akárhol is tartunk jelenleg a nyelvtanulásban, fontos, hogy pontos képünk legyen arról, milyen szinten helyezkedik el a nyelvtudásunk. Ugyanis a nyelvtanulási kudarcok egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő tudásszint kiválasztása. Ha nem a számunkra megfelelő tudásszinten vágunk bele az angolozásba, akkor a tanulás egy szenvedés lesz. Vagy azért, mert azt érezzük, hogy nekünk ez nem megy, vagy azért, mert már a kisujjunkon jön ki, amiről szó van, ezért untatnak az órák. Akármelyik is fordul elő, mindkettő lenullázhatja a motivációnkat.

 

„Létfontosságú, hogy a jelentkező elvégezzen egy pontos szintfelmérést, ami megmutatja, hol kell kezdenie a kurzust. A Speak-es online angol szintfelmérő különlegessége, hogy a mondatalkotási képességeket nézi. Így a hagyományos felmérőknél sokkal pontosabban méri fel a tudásszintet. A mi tesztünk rá tud világítani azokra a rejtett hibákra, amik eddig az akadályai lehettek annak, hogy a jelentkező elérje az angollal kapcsolatos céljait”, tette hozzá Dunay Péter.

 

Zárásként azt is elárulta, hogy a szintfelmérőt követően az online bemutatóóra a következő lépés, amelynek során a leendő diákok egy óra alatt betekintést nyerhetnek abba, miként tudnak úgy végigbeszélni egy online angol órát, hogy nem kell nyilvánosan szerepelniük.

 

„Ez azért is lényeges, mert a bemutatóóra után mindenki a saját tapasztalata alapján tudja eldönteni, hogy mennyire testhezálló számára a Dunay-féle beszédközpontú angol tanulási módszer, a tankönyvmentes és kommunikatív angoltanulás”, mondta a Speak! Nyelviskola szakmai vezetője.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3000 gólyapár fészkelhet idén az E.ON oszlopain

A gólyák augusztusban vonultak dél felé, a korai tavasz pedig már március elején hazahozhatja őket. A vonulásukat követő őszi és téli hónapokban tud az E.ON a madarak zavartatása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

2024. február 24. 15:14

Legyen minden pillanat nyugodt a babával

Az Owlet sokkal többet nyújt egy innovatív és díjnyertes technológiánál. Már a magyar szülők számára is elérhető a bébifigyelő rendszer, amely biztosítja a gyermek jó közérzetét alvás közben. A márka két zászlóshajó termékében, az Owlet Smart Sock Okos Zokniban és a kamerában már több mint 1,5 millió család bízik világszerte.

2024. február 24. 13:29

Tudd meg mi a különbség a NAS, a DAS és a SAN között!

Manapság több száz különböző típusú tárolómegoldás létezik, azonban a technológia fejlődésével napról napra, szignifikánsan nő a nagyobb tárhely iránti igény. Az USB-merevlemezek és a nyilvános felhőszolgáltatások mellett a dedikált személyes tárhely létrehozása és a megfelelő biztonsági mentési megoldás bonyolultabb választásnak tűnhet. Szintén nehézséget okozhatnak a DAS, a NAS és a SAN elnevezések is, amelyek nagyon hasonlóak, viszont eltérő funkcionalitással rendelkeznek.

2024. február 24. 11:57

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. 

2024. február 24. 10:20

A TCL úttörő kijelzőtechnológiája minden nappalit élménytelivé és divatossá varázsol

A TCL, a világ egyik vezető szórakoztató elektronikai brandje és a világ két legnagyobb tévégyártójának egyike bejelentette legújabb, magas minőségű televízióinak magyarországi elérhetőségét. A TCL C805 QD-Mini LED 4K TV (Széria C80) mostantól azon magyar vásárlók számára is hozzáférhetővé vált, akik kiváló minőségű látványt és lenyűgöző hangzást keresnek otthonukba.

2024. február 23. 20:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07