A Google, a HP és az ASM is csatlakoztak a Schneider Electric kezdeményezéséhez

forrás: Prím Online, 2024. január 10. 09:55

Újabb meghatározó iparági szereplők csatlakoztak a Schneider Electric Catalyze programjához, a támogatók közé lépett a Google, a HP és az ASM is. A kezdeményezés célja, hogy csökkentsék a félvezetőgyártás ellátási láncainak szén-dioxid-kibocsátását, első lépésként növelve a megújuló energiaforrások arányát az energiamixen belül. 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat tavaly júliusban indította el a Catalyze programot, amelyhez akkor elsőként a világ egyik meghatározó chipgyártója, az Intel, illetve a félvezetőgyártásban és a kijelzőkhöz használt berendezések előállításában is meghatározó szerepet játszó Applied Materials Inc. csatlakozott. A kezdeményezés újabb támogatóinak bejelentése egybeesett az ENSZ tavaly decemberben Dubaiban megrendezett klímakonferenciájával, a COP28-al. 

 

A SEMI Semiconductor Climate Consortium közelmúltban bemutatott tanulmánya szerint a félvezetőipar karbonlábnyoma 2021-ben 500 millió tonna CO2-nek felelt meg, aminek 16 százalékát az ágazat ellátási lánca adta. Ha a beszállítók átváltanak alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra, illetve egyéb karbon-mentesítési lépéseket is tesznek – például az elektrifikáció előmozdításával –, akkor az jelentős hatással lehet az iparág teljes, Scope 3* CO2-kibocsátására.

 

A Catalyze együttműködésre ösztönzi a félvezetőipar beszállítóit értékláncuk megújuló energiaforrásokra való átállítása érdekében. Emellett arra biztatják a kezdeményezésben részt vevőket, hogy vállaljanak kötelezettséget a szén-dioxid-mentesítésre, és a megújuló energia beszerzése során lépjenek fel közösen, kihasználva a csoportos beszerzésben rejlő lehetőségeket. 

 

 

„Örömmel üdvözöljük a Google-t, az ASM-et és a HP-t a Catalyze programban. Csatlakozási döntésük megerősít minket az ellátási láncok szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítására irányuló törekvéseinkben. A Scope 3 kibocsátások nyomon követése és kezelése kihívásnak bizonyult, de a Catalyze program lehetővé teszi a vállalatok és beszállítóik számára, hogy elkötelezzék magukat és együttműködjenek az energiaátállás és a dekarbonizáció területén” – mondta el Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnöke. 

 

„A szén-dioxid-mentes félvezetőgyártásra való áttérés kritikus fontosságú a globális kibocsátás csökkentése szempontjából, és ezt egyetlen vállalat sem tudja egyedül megvalósítani. Izgatottak vagyunk, hogy a Catalyze program alapító támogatóihoz csatlakozhatunk, és alig várjuk, hogy velük és beszállítóinkkal együtt dolgozhassunk a tiszta energia használatának kiterjesztésén a Google ellátási láncának ezen a kritikus területén” – jelezte Michael Terrell, a Google Energy and Climate részlegének igazgatója. 

 

„Bolygónknak sürgős és határozott fellépésre van szüksége az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében. Ezért a HP elkötelezte magát amellett, hogy ebben az évtizedben felére csökkenti a teljes értéklánca kibocsátását, miközben továbbra is innovatív technológiát szállítunk ügyfeleinknek. Büszkék vagyunk arra, hogy a Catalyze program támogatásával segíthetjük az iparágat a félvezető- és informatikai ellátási lánc szén-dioxid-mentesítésében” – hangsúlyozta Ernest Nicolas, a HP ellátási láncért felelős vezetője. 

 

„Az együttműködés kulcsfontosságú a globális kibocsátás csökkentésében, mivel egyetlen vállalat és egyetlen iparág sem képes mindent egyedül megoldani. Ezért olyan fontos a Catalyze, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy összefogjanak, és megmutassák, hogyan lehet egy meg egy három. Ha csak magunk próbálnánk ezt megtenni a beszállítóinkkal, az soha nem érné el a Catalyze program hatását és léptékét, és ezért örülünk, hogy az alapító támogatók között lehetünk” – tette hozzá John Golightly, az ASM fenntarthatóságért felelős alelnöke. 

 

A Catalyze program elemei

 

  •  A félvezető értéklánc energiabeszerzési erejének egyesítése a megújuló energiával kapcsolatos projektek bevezetésének felgyorsítása érdekében.
  •  Lehetőséget nyújtani a beszállítóknak – akiknek saját erőből nem feltétlenül lenne erre lehetőségük –, hogy megjelenhessenek a zöldáram-vásárlási megállapodások (PPA-k) piacán.
  •  Lehetővé teszi bármely vállalat számára, amely egy Catalyze szponzornak szállít be, hogy csatlakozhasson a programhoz.
  •  A megújuló energiaforrások elérhetőségének tudatosítása azokban a régiókban, ahol a félvezető értéklánc szereplői működnek.
  •  Az oktatási és digitális technológiai platformokkal kapcsolatos kötelezettségvállalások kihasználása az ellátási lánc szén-dioxid-mentesítésével kapcsolatos mérhető intézkedések ösztönzése érdekében.

 

____________________

*Egy szervezet értékláncából származó, közvetett CO2-kibocsátás.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A GreenGo hatalmas rakterű autókkal erősíti flottáját

A GreenGo egyre azon dolgozik, hogy környezetbarát és praktikus közlekedési megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. A flottához újonnan csatlakozó, Cargo L névre hallgató Opel Vivaro-e típusú tehergépjárművek egyedülállóak a magyar carsharing-piacon, hiszen 100 %-ban elektromosak, méretüket tekintve az eddigi legnagyobbak, így ideálisak a legkülönlegesebb kihívások esetére is.

2024. február 26. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07