Számítási felhővel, érzékelőkkel és okostelefonokkal az ízletes mandarinért

forrás Prim Online, 2011. augusztus 28. 04:09

A Fujitsu Limited és a Sowakajuen Co. Ltd. bejelentették, hogy megkezdték az infokommunikációs technológia mandarintermesztésben történő használatának helyszíni tesztelését Japánban. A projekt célja a kiváló minőségű, ízletes Arida Mikan fajtájú mandarin termesztésének támogatása.

Japán fő manderintermő térségének számító Wakayama prefektúrában található Sowakajuen farm kiváló minőségű mandarint termel 60 ezer négyzetméternyi területen. Éves árbevétele jelenleg mintegy 400 millió jen.

A farm mindeddig hosszú évek tapasztalatait, valamint dolgozói tudását és gyakorlati szakértelmét bevetve termesztett kiváló minőségű mandarint. A termelékenység további növelését azonban több kihívás is hátráltatja, pl. a munkafeladatok egységesítése, az egyes feladatok költségének kiszámítása, az idős dolgozók szakértelmének továbbadása és a kevésbé tapasztalt, új dolgozók betanítása, ezért (is) döntöttek az ifokommunikációs technológiák termelésbe való bevonása mellett.

A helyszíni teszt fő célja, hogy segítse a termelőket a munkafeladatok jól időzített végrehajtásában, a működési költségek mérésében, és lehetővé tegye az idősebb termelők tapasztalatainak megosztását a fiatalabb generációval. A projekt az alábbi területeken használja fel a számítási felhőt, az érzékelőket, az okostelefonokat és a PC-ket:

 

   1. Adatkezelés: a gyümölcsöskertekben gyűjtött lég- és talajhőmérsékleti és csapadékadatokat, a dolgozók okostelefonnal rögzített munkanaplóit és a helyszíni fotókat is adatközpont tárolja későbbi felhasználás céljából.

   2. A mintegy 5000 fa mindegyike egyedi azonosítószámot kap, olyan adatokkal kiegészítve, mint pl. a gyümölcstermesztési viszonyok napi alakulása vagy az esetleges betegségek, kártevők megjelenése.

   3. A jelenlegi és jövőbeni adattömeg elemezésével kinyert információkat felhasználják a jövő termesztési folyamatainak támogatására.

 

A helyszíni tesztelés a Fujitsu számításifelhő-technológiái, a Fujitsu Laboratories érzékelő-technológiája és egy speciális okostelefon-alkalmazás segítségével zajlik. Az időjárási és mezőgazdasági adatok felhasználása és a múltbeli adatok továbbítása a Wakayama Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Kutatóközpont gyümölcsvizsgáló laboratóriumának felügyelete mellett és együttműködésével történik.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-as energiagazdálkodási trendek az építőipari szektorban

Energiagazdálkodási szempontból számos nehézséget hozott a 2022-es év, és egyes problémákkal továbbra is szembe kell néznie a piacnak. De melyek lehetnek a legoptimálisabb megoldások, és milyen nemzetközi piaci trendek határozzák meg idén a témában a kereskedelmi, ipari és lakóépületek ágazatát? Az Eaton globális energiagazdálkodási vállalat honi leányvállalatának szakembere legfrissebb elemzésében felvázolja a legfontosabb irányvonalakat.

2023. március 20. 14:05

A használtcikk, mint termék a világhálón is hasít

A magyarok 77%-a nyitott arra, hogy használt terméket vásároljon, és 64%-uk már vett is ilyen terméket a világhálón – mutatják a Shoptet friss reprezentatív kutatásának adatai, amelyet a március 18-ai Újrahasznosítási Világnap alkalmából készített. A ruhák és a számítástechnikai eszközök a legkelendőbbek ebben a kategóriában, de a használt könyvek is felkerültek a dobogóra a magyarok online vásárlói kosarában. Csehországban az e-kereskedelem egyik leggyorsabban növekvő és legnagyobb forgalmat bonyolító szektora a használtcikk piac, Magyarországon is jól járhat az a vállalkozó, aki használt termékeivel az online tér felé nyit.

2023. március 20. 12:39

A Széchenyi-egyetem képzési kínálatával és innovációival ismerkedtek a hazai középiskolák vezetői

Pályaorientációs fórumot rendezett a győri Széchenyi István Egyetem a zalaegerszegi ZalaZONE-on középiskolai vezetők számára. A dinamikusan fejlődő egyetemi ökoszisztéma stratégiai irányait, a legfrissebb képzési és felvételi információkat bemutató előadások mellett a vendégek a járműipari tesztpályán az intézmény legkorszerűbb technológiai fejlesztéseit is láthatták, az autonóm járművektől a drónokig.

2023. március 20. 11:23

Energiaügyi aggályok, amelyek kihatnak az üzleti versenyképességre, a munkaerőre és a dekarbonizációra

A felmérés azt mutatja, hogy a vállalkozásokat világszerte továbbra is aggasztják az energiabiztonság és az energiaárak hatásai, amelynek számos, további környezeti, társadalmi és gazdasági következménye lehet. Az ABB Electrification Energy Insights felmérése* szerint, amelyben különböző ágazatokban működő kis- és nagyvállalatok 2300 vezetője vett részt, a válaszadók 92 százaléka úgy érzi, hogy az energiaellátás folytatódó instabilitása veszélyezteti jövedelmezőségüket és versenyképességüket. 

2023. március 20. 09:58

Siemens technológiával automatizálja abroncsgyárait a Continental

Most aláírt stratégiai megállapodásuk értelmében a Siemens preferált partnerként automatizációs és hajtástechnológiát szállít a Continental gumiabroncs gyáraiba világszerte.

2023. március 19. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

2023. február 19. 13:20