Washington és Peking magas szinten tárgyal egymással az internetes kalózkodásról

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 3. 09:43

Az Egyesült Államok és Kína rendszeresen és magas szinten fog tárgyalni egymással az internetes kalózkodásról és az ipari kémkedés problémaköréről - adta hírül vasárnap a The New York Times című amerikai lap.

Az újság szerint júliusban kezdődnének ezek a tárgyalások, a két ország között éves rendszerességgel folytatott Stratégai és Gazdasági Párbeszéd újabb fordulójának keretében. Ezek a megbeszélések jelentenék az első diplomáciai erőfeszítést annak a feszültségnek a megoldása érdekében, amely az utóbbi időben alakult ki, miután Washington azt állította, hogy Kína internetes kalózkodással kormányzati és ipari titkokhoz jutott hozzá.
 

Az Egyesült Államok szerint kínai számítógépes kalózok még amerikai fegyverrendszerek adataihoz is hozzáfértek. Peking cáfolja az amerikai vádakat, és azt állítja, hogy maga is internetes hackertámadások célpontja.
 

Szombaton kiberkémkedésssel vádolta meg Kínát az amerikai védelmi miniszter. Chuck Hagel az amerikai és az ázsiai-csendes-óceáni térség védelmi minisztereinek szingapúri találkozóján azt mondta: "Az Egyesült Államokat aggasztja a kibertámadások növekvő fenyegetése". Szerinte a támadások nagy része a kínai kormányhoz, illetve a kínai hadsereghez köthető.
 

A The New York Times emlékeztetett arra, hogy Barack Obama amerikai elnök pénteken Kaliforniában találkozik Hszi Csin-ping kínai államfővel. A két elnök megbeszélésén az egyik központi téma a számítógépes kalózkodás problémaköre lesz, de véleményt cserélnek Észak-Koreáról és Phenjan atomfegyverprogramjáról, amely nem csak az Egyesült Államokat és Dél-Koreát aggasztja, hanem kritikusan tekint arra Kína is.
 

Amerikai hivatalos személyek a júliusban kezdődő kiberbiztonsági tárgyalásoktól nem várnak azonnali jelentős csökkenést a kínai hackertámadások terén. Keith B. Alexander tábornok, az amerikai kiberparancsnokság vezetője és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója szerint a támadások révén "a történelem legnagyobb vagyonátvitele" valósult meg.
 

Washington részéről mégis fontosnak tartják, hogy a kiberbiztonság területén bizonyos normákat és szabályokat fogadjanak el. Még nem világos, hogy hová vezethetnek majd el a tárgyalások. Amerikai szakértők szerint ugyanis az internetes konfliktusokat, amelyekben kormányzati és magánszereplők is rendelkezhetnek kibernetikai fegyverekkel, nem lehet olyan fegyverzetkorlátozási megállapodásokkal szabályozni, mint amilyeneket az Egyesült Államok a Szovjetunióval kötött.
 

A lap rámutatott, hogy a kormányzati és az üzleti számítógépes hálózatok elleni támadásokon kívül egyik fél sem hajlandó nyílt tárgyalásba bocsátkozni a katonai kémkedés kérdéséről. Kínai részről ugyanakkor várhatóan nyomás nehezedik majd az amerikaiakra az olyan kiberfegyverek ügyében, mint amilyet az Egyesült Államok lapjelentések szerint Izraellel közösen Irán ellen vetett be.
 

A The New York Times szerint nincs rá bizonyíték, hogy amerikai kiberfegyvereket kínai célpontok ellen vetettek volna be.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már elérhető a Razer Kishi univerzális mobil játékvezérlő Android (Xbox) változata

A Razer bejelentette, hogy már elérhető az Android (Xbox) rendszerhez szánt Razer Kishi univerzális mobil játékvezérlő - egy új kiegészítő, amely lehetővé teszi több mint 100 Xbox-kedvenc az Xbox Game Pass Ultimate segítségével, közvetlenül a felhőből történő, zökkenőmentes futtatását a legtöbb, USB-C csatlakozóval rendelkező okostelefonon.

2020. augusztus 5. 13:21

Még több adatközponti fejlesztés jön, kulcskérdés lehet a biztonság

A következő években is hatalmas összegeket fordítanak majd az adatközpontok fejlesztésére, 2023-ban akár már 125 milliárd dollárt is szánhatnak erre a célra. Az ezekben a létesítményekben elhelyezett szervereken futó alkalmazások vállalkozások és egyéni felhasználók tömegeit szolgálják ki, ezért kulcsfontosságú a folyamatos működés és a megfelelő biztonság, amit többek között a Schneider Electric EcoStruxure megoldásai garantálnak.

2020. augusztus 5. 11:58

A Rakuten Viber elindította a globális éhezés elleni kampányát

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető üzenetküldő alkalmazása elindította legújabb kezdeményezését, amelynek célja a COVID-19 által is indukált élelmiszerhiány, valamint éhezés problémájának leküzdése. Az e célból létrehozott közösség és matricacsomag támogatásával a Viber igyekszik bevonni felhasználóit, munkatársait és az ügyben elkötelezett partnereit: az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), a Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Szövetség (IFRC), a Természetvédelmi Világalap (WWF), az UNICEF és a NATO is része a nagyszabású kezdeményezésnek.

2020. augusztus 5. 09:45

Órák alatt fejleszt önvezető megoldásokat a Continental és az NVIDIA számítógép klasztere

Az autóipar jelenleg átalakuláson megy keresztül, aminek velejárója, hogy a fejlesztési ciklusok egyre rövidebbé válnak. Az innovatív technológiák még hatékonyabb és gyorsabb kialakítása érdekében a Continental egy mesterséges intelligencia fejlesztéseket támogató saját számítógépes klaszter (egyfajta szuperszámítógép) létrehozásába fektetett be, amely az InfiniBand hálózati technológia használatával épült NVIDIA DGX rendszeren alapul. 

2020. augusztus 4. 19:35

Új Wi-Fi 6 routert hozott Magyarországra a Huawei

Dupla hálózati sebességet biztosít és a falakon is áthatol a Huawei AX3 routere, amely a Wi-Fi 6 szabványokat is támogatja. Előnye, hogy kevesebb az energiaigénye, így az arra csatlakozó készülékek lassabban merülnek. Gyorsabb az adatátvitel, több készüléket tud kiszolgálni, így otthoni és irodai környezetben is megállja a helyét. A két, illetve négymagos verzióban is elérhető eszköz augusztus 4-14. között előrendelhető Magyarországon, ebben az időszakban Huawei Band4 okoskarkötőt adnak hozzá ajándékba.

2020. augusztus 4. 18:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás