Apple bejelentések – 2. rész

iPhone 5S

Czipperer Dia, 2013. szeptember 10. 22:03

Az Apple ma este nem csupán egy, rögtön két készülék-bejelentéssel is készült. Az előzetes pletykák igaznak bizonyultak, legalábbis abban a tekintetben, hogy két iPhone is érkezik: az 5C mellett az 5S is debütált.

A készülékfronton maradva máris ugrunk a következő modellre az 5S-re. Itt már alumínium borítással van dolgunk, melyből arany, ezüst és szürke színek lesznek elérhetők. Tehát viszlát standard fekete.

 

 

Jobb teljesítmény, prémium kivitel

 

A borítás is sugallja, hogy ez már a felsőbb kategória modellje. Itt már a proci is túllép az iPhone 5 és 5c-ben található A6-oson, ahogy az várható volt 64 bites A7-re több mint egymilliárd tranzisztorral és dupla lebegőpontos egységgel. Ez azt jelenti, hogy negyvenszer gyorsabb, mint az eredeti iPhone volt. Ez az első és egyetlen 64 bites telefon a világon.

 

 

 

 

A készülék az OpenGL ES 3.0-t is támogatja. A grafikai teljesítményt pedig egy játékkal illusztrálták a cupertinoi sajtóeseményen (Infinity Blade 3), amely a készülékkel egyidőben lesz elérhető.

 

 

Újítás, hogy az A7 processzor munkáját egy M7 névre hallgató társprocesszor segíti, amely az iránytű, giroszkóp, valamint a gyorsulásérzékelő működéséért felel, ezzel új generációs teremtve az egészség és fitneszalkalmazásoknak. Egy új CoreMotion API szolgál az adatok jellemzésére, amely eldönti, a felhasználó éppen fut vagy sétál.

 

És hogy ezzel a teljesítménnyel mire is képes az iPhone 5S? Folyamatos használat mellett 10 órát bír (3G), de készenlétben akár 250 órát is (lásd a képen). Ez nem egy kiemelkedő ugrás a tavalyi évhez képest.

 

 

A kamera is jobb lett: egy új, öt lencséből álló Apple által tervezett objektívet kapott f/2.2 rekesszel és 15%-kal nagyobb szenzorral, valamint automatikus képstabilizátor funkcióval is bír, és sorozatfelvételeket is készíthetünk (10 kocka/másodperc). Lassú felvételmód is tartozik hozzá, amely 120 képkocka/másodperccel dolgozik.

 

Egy HTC által már tudott feature is társul hozzá, ugyanis a kamera kiválasztja számunkra az általa legjobbnak ítélt képet.

 

Az új ujjlenyomat-olvasó is érkezik, amit Touch ID néven a home gombba építettek. Ezt nem kell feltétlenül megnyomnunk, már ujjunkat is érzékeli, bárhogy is rakjuk rá (akár fordítva is felismeri).

 

 

Ez a modell már 64 GB-os kivitelben is kapható lesz, vagyis három változatban, melyek ára 199, 299 és 399 dollár lesz majd. Persze tokok itt is vannak, kifejezetten a készülékre szabva, majdnem dupla áron (49 dollár).

 

És hogy mikor kerül a boltokba? Akárcsak az 5c modell, szeptember 20-án lesz ez is elérhető. Tetmészetesen az Egyesült Államokban a bevezetéssel együtt kerül a boltok polcaira, valamint Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Japán, Szingapúr és az Egyesült Királyság is benne van a TOP országok között.

 

Tehát nekünk még várni kell az új iPhone-ra, ám decemberben további 100 országban debütál, remélhetőleg hazánk is köztük lesz.

 

Forrás: CNET.com

Kulcsszavak: iPhone 5S iPhone Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05