A legjobb amerikai részvény a Facebook

forrás: Prím Online, 2014. július 2. 17:28

A Facebook első negyedéves eredménye nem véletlenül nyűgözte le a befektetőket: az elmúlt 12 hónap során a reklámbevétel 82 százalékos növekedése hároméves rekordot döntött, míg a havi aktív felhasználók száma 1,11 milliárdról 1,28 milliárdra ugrott. A cég EBITDA-mutatója is nőtt. Ezzel az elmúlt év során 170 százalékot erősödő Facebook-részvény a Saxo Bank toplistájának élére került.

A Saxo Bank szerint az első negyedéves eredményeivel jelenleg a legjobb amerikai részvény a Facebook. A toplistája élére került, 21 százalékos 12 hónapra előre vetített hozamvárakozással. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint a jövő sem lesz unalmas: a cég olyan fejlesztési projekten dolgozik, amely alapjaiban változtathatja meg a hálózati eszközök piacát és a Cisco egyeduralmát. Ha a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, a Facebook működési költségeit hatalmas összeggel csökkentheti.

 

Garnry a számokról is beszélt. Kifejtette, hogy a Facebook-részvények egy év alatt 170 százalékot híztak, a bevételek nőnek, az aktív havi felhasználók száma 1,28 milliárd, az EBITDA mutató 53,5 százalékos; ezzel értékelésünk szerint ma a legjobb észak-amerikai részvénynek számít. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a felhasználókra és a közösségi felületre építve a cég képes komoly, és a jelek szerint, fenntartható profittermelő tevékenységet folytatni. Igaz, a reklámbevételeket Amerika húzza felfelé; Délkelet-Ázsiában és Európa egyes részein  a cégnek még bőven van hová fejlődnie.

 

 

A stratéga szerint az eredmények meggyőzőek, amely nem kis mértékben köszönhető annak, hogy nő az árbevétel, ezzel együtt pedig látszik a fejlődés az alapok szintjén is. A hároméves növekedési rekordhoz komoly működési hatékonyság kellett; nagyrészt ezért emelkedett egy hónap alatt 6 százalékot a részvényár, és ez vezetett a 21 százalékos hozamvárakozáshoz is. 

 

A szakértő úgy véli, van még egy tényező, amely a remek számok mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Facebook a legígéretesebb amerikai részvény legyen. A cég olyan új technológia kifejlesztésén dolgozik, amely a működési költségek szintjén a jövőben akár egymilliárd dolláros megtakarítást is jelenthet.

 

„A Facebook az egyik élharcosa a 2011-ben indult Open Compute Projectnek, amely több technológiai vállalat részvételével próbálja megtörni a Cisco egyeduralmát a hálózati hardvereszközök piacán” – emelte ki Peter Garnry. – „A hálózatieszköz-iparág jelenleg arra épül, hogy a cégek viszonylag olcsón szerzik be a háttérrendszerekben használt alkalmazásokat, majd rendkívül drága hálózati eszközöket vesznek a Ciscótól, hogy elérhessék a megfelelő működési teljesítményt. Az SDN, azaz Software Dedicated Network elnevezésű új technológia segítségével jóval olcsóbb hardverrel is elérhető lenne ugyanaz a teljesítmény, csak kellően intelligens szoftverre van szükség, amelynek segítségével optimalizálhatják a hálózatok működését. A végeredmény tehát elvileg ugyanaz, csak a költségszint jóval alacsonyabb.” 

 

A Facebook szerint, ha tökéletesítik, majd alkalmazzák ezt az új technológiát, a cég működési költségei néhány év alatt összesen akár egymilliárd dollárral is csökkenhetnek. Ez pedig, amellett, hogy alapjaiban változtatná meg a hálózati eszközök piacát és feltehetően súlyos veszteségeket okozna a Ciscónak, a Facebook számára óriási lépés lehet a profitarány további javítása és a hosszú távú növekedés felé.

 

Kép: siliconbeat.com, socialnewsdaily.com

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30