Mindent a választásokról: elindult az NVI új internetes oldala

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 26. 14:45

Elindult a Nemzeti Választási Iroda új, az önkormányzati választás információival feltöltött internetes oldala pénteken.

A www.valasztas.hu oldalon megjelentek a választás lebonyolítását meghatározó jogszabályok szövegei, így többek között az alaptörvény, a választási eljárásról szóló törvény, a nemzetiségek jogairól szóló törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló jogszabály.

 

Az NVI közzétette a névjegyzékkel kapcsolatos statisztikai adatokat is: eszerint a választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékében szereplők száma a választás kitűzését követő napon, július 24-én 8 189 375 volt, a települések száma 3 177 (az önkormányzati választás napján születik meg az eddig Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattya).
 

Az NVI statisztikája szerint 3 008 olyan település van, ahol 10 ezer vagy annál kevesebb lakos él, ezeken a településeken a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, ahol a település egy választókerületet alkot.
 

Az NVI adatai szerint 169 olyan település van, ahol tízezernél többen laknak, ezeken a településeken a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz.
 

Az NVI-nek az önkormányzati és nemzetiségi választásra készült oldalán nyomon lehet majd követni a nyilvántartásba vett jelölőszervezeteket, a jelölteket, és online lehet intézni a névjegyzékkel kapcsolatos ügyeket, mint például az átjelentkezés, a mozgóurna-igénylés, vagy a nemzetiségi névjegyzékbe vétellel kapcsolatos ügyeket.

Kulcsszavak: onlineszolg választás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05