Digitális költeményeket mutatnak be a Műszaki Tanulmánytárban

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 29. 16:33

Különleges, számítógéppel generált versekkel, valamint képet, hangot és szöveget egyaránt tartalmazó alkotással is találkozhat az érdeklődő szombaton a fővárosi Műszaki Tanulmánytárban, ahol Papp Tibor mutatja be digitális költeményeit a Magyar Írószövetség tagjainak társaságában.

A műszaki tudomány és az irodalom találkozik szombaton 14 órától, amikor Papp Tibor József Attila-díjas költő tart előadást Képes Gábor, Magolcsay Nagy Gábor és Szalai Zsolt, a Magyar Írószövetség Digitális Irodalmi Munkacsoportja tagjainak társaságában - közölte a szervező Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az MTI-vel. A résztvevők a költészet számítógép nyújtotta lehetőségeiről beszélgetnek és arról, hogy hogyan változtatja meg a digitális kultúra az irodalmi alkotás folyamatát és a kultúrafogyasztást.

 


 

Papp Tibor a világ első számítógépen megjelenő irodalmi folyóirata, az 1989-ben alapított Alire alapító-szerkesztője, számos számítógépen készült irodalmi mű alkotója. Papp Tibor előadásában bemutatja Disztichon Alfa című költeményét, amely eredetileg egy Apple Macintosh számítógépen futó program volt: versgenerátor, amely szóadatbázisból válogatva milliárdszám hozta létre a főként pajzán és tréfás tartalmú, formailag tökéletes verseket.
 

A Párizsban élő költő más műveiben is kutatta a digitális kultúra lehetőségeit. A szintén bemutatandó Hinta-palinta című intermediális, vagyis képet, hangot és szöveget tartalmazó műve is ezt példázza.
 

A múzeum, az írószövetség munkacsoportja és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet közös rendezvénye előtt, 10 órától kora délutánig tárlatvezetéseket tartanak a Műszaki Tanulmánytár irodagép, fényképezés, erőgép- és számítástechnikai gyűjteményeiben. Az intézményben egyebek mellett sok száz írógépet és számítógépet őriznek, de itt tekinthető meg az első golyóstoll, Bíró László József alkotása is. A számítógépek gyűjteményében Kozma László 1958-ban készített elektromechanikus "műegyetemi számológépétől" az 1962-ben gyártott, teremnyi méretű, elektroncsöves URAL-2 típuson át az első hordozható PC-kig terjed a sor.
 

A tanulmánytár a családi napot követően szerdánként és csütörtökönként 10 és 16 óra között látogatható október végéig.

 

Aki kíváncsi a számítógépes költészetre, további információkat itt talál

Kulcsszavak: e-kultúra kultúra

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás