Hatszázezer dollár egy Apple-ért

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 5. 16:22

Hatszázezer dollárért, azaz 148,2 millió forintért cserélhet gazdát a Christie's aukciósház decemberre meghirdetett New York-i árverésén egy teljesen működő eredeti Apple-1 számítógép, amelyet 1976-ban maga Steve Jobs adott el 600 dollárért szülei kaliforniai házában.

Az úgynevezett Ricketts Apple-1 személyi számítógép, amelyet eredeti tulajdonosa, Charles Ricketts után kereszteltek el, december 11-én kerül kalapács alá. A Christie's szerint ez az egyetlen máig fennmaradt ismert Apple-1 számítógép, amelyet annak idején közvetlenül az akkor 21 esztendős Jobs adott el a kaliforniai Los Altosban lévő családi házuk garázsából.

Andrew McVinish, az aukciósház vezető munkatársa a "digitális forradalmat" elindító berendezésnek nevezte a készüléket, amely a ma használt MacBookok, táblagépek és iPhone-ok előfutára volt. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegességet Robert Luther virginiai gyűjtő bocsátja árverésre, aki 2004-ben tett szert a számítógépre, amelyet a közelmúltban egy Apple-1 szakértő is megvizsgált.

A berendezést az 1976. július 27-én lebonyolított "garázsvásárról" származó beváltott csekk kíséretében adják el. A 600 dollárról szóló csekket Charles Ricketts állította ki az Apple Computer számára.

Októberben a várakozásokat messze felülmúlva 905 ezer dollárért (223,5 millió forint) kelt el a legelső Apple számítógépek kevés fennmaradt példányának egyike a Bonhams aukciósház New York-i árverésén. A technikatörténeti aukció fénypontjaként beharangozott Apple-1 számítógépet a The Henry Ford szervezet vásárolta meg.

Mára kevesebb mint félszáz eredeti Apple-1 számítógép maradt a hajdanán legyártott több száz darabból.

Kulcsszavak: Mac Apple 1 Apple Steve Jobs

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30