30 éve jelent meg az első Macintosh

Czipperer Dia, 2014. január 20. 10:36

Január 24-én lesz pontosan 30 éve, hogy megjelent az első Apple Macintosh gép, melyet az Apple Lisa ihletett. Az előfutárt Steve Jobs lányáról neveztek el még 1983-ban, egy évvel később pedig az első Macintosh gép is piacra került.

Lizától az USB-portokig

 

A már 31 éves Apple Lisa volt az első Mac modell előfutára. A gépet több mint három éven át készítették, és mintegy 50 millió dollárt költöttek a fejlesztésére. A masina nem volt éppen az olcsó kategória képviselője: akkor 10 ezer dollárért lehetett hozzájutni, ami mai viszonylatban 25 ezer dollár körüli összegnek felel meg. Ez forintban számolva majdnem 6 milliót kóstál.

 

 

Apple Lisa

 

A modellt 1985-ben átalakították, és új nevet is kapott: Macintosh XL névre keresztelték. Az árát is csökkentették, ekkor már csak 3495 dollárba került.

 

1984-ben a Macintosh 128K nevű modell volt az első igazi Macintosh személyi számítógép, és nagyjából 2495 dollárba került. A készülék 9 hüvelykes kijelzővel és 128KB RAM-mal rendelkezett. Utódja, az 512 névre hallgató változat már négyszer annyi memóriával rendelkezett.

 

1986-ban a Macintosh Plus robbant be a piacra. Ez a modell már 1MB RAM-ot kapott, és SCSI porttal is felszerelték, ami azt jelentette, hogy a felhasználók már külső merevlemezeket is csatlakoztathattak. Mindezt 2599 dolláros áron kínálták.

 

Az első akkumulátoros modell a Macintosh Portable volt, amely 1989-ben jelent meg a piacon. Bár itt már a hordozhatóság is dominált az aksinak köszönhetően, és gyors is volt, ám cserébe közel 16 kilót nyomott.

 

Macintosh Portable

 

A következő gép a sorban már egyre inkább idézi fel bennünk a korai számítógépeket. Az 1991-ben megjelenő Powerbook volt az első igazi hordozható Apple masina, amely már floppy meghajtóval is rendelkezett, és már a mozivásznon is helyet kapott: a Szex és New York Carrie Bradshawja sokszor írta cikkeit ilyen típusú gépen.

 

 

Powerbook

 

Elérkeztünk a sorban az iMachez, az igazán színes Apple géphez, amely 1998-ban jelent meg. Ez volt Steve Jobs első komoly projektje, miután beült a vezetői székbe. Stílusban sikerült jóval felülemelkednie elődjein. Itt már eltűnt a ma már egyáltalán nem használatos floppy meghajtó, amelynek helyét az USB-portok vették át.

 

A 2000-res évek

 

Az iMac G4 2002-ben kezdte meg hódító útját a maga rugalmasságával és lapos formájával. A képernyő kecsességéből adódóan ezt már lehetett dönteni és forgatni.

 

iMac G4

 

Elérkeztünk 2006-hoz és az első MacBookhoz, amelyben már beépített „iSight” webkamera csücsült, valamint LCD kijelzővel és beépített billentyűzettel rendelkezett.

 

A MacBook Air, ahogy nevéből is kitűnik, már a pihe könnyű kategória képviselője, jelenleg a világ legvékonyabb notebookjaként tartják számon. Ám ezért cserébe nem találunk benne CD- és DVD-meghajtót sem. A modellt 2008-ben mutatta be Jobs, azóta több frissítésen és külső formai változásokon is átesett.

 

MacBook Air 

 

Az iMac ma

 

Vékonyabb és nagyobb, mint elődei. A modern változat egy karcsú képernyőt, valamint egy különálló billentyűzetet és egeret is tartalmaz. A legújabb, 27 hüvelykes változat pedig Intel Core i5 processzort (Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz), valamint Fusion Drive adattárolót tartalmaz, amely ötvözi a hagyományos merevlemezt a flash tárolóval.

 

 

A kijelző már LED háttérvilágítással rendelkezik, és a felbontásnak köszönhetően (2560x1440) pedig több millió szín megjelenítésére is képes.

 

Tehát itt tartunk most, és ez még nem a csúcs. 30 év távlatából a fejlődés jelentős, ám egyre gyorsuló ütemben haladunk. Érdekes lesz majd 10 év múlva egy újabb összegzést végezni. Talán akkor már a gépek formája sem hasonlít majd a maiakéra, nemhogy a 40 évvel ezelőttiekre.

 

Forrás: Mashable.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50